Ιωάννα Παλιοσπύρου στο Znews για το Μητρώο Εγκαυμάτων: «Θεωρώ άδικο να “απολαμβάνω” περισσότερη φροντίδα από κάποιον άλλο που έχει αντίστοιχες ανάγκες»
Συνεντεύξεις

Ιωάννα Παλιοσπύρου στο Znews για το Μητρώο Εγκαυμάτων: «Θεωρώ άδικο να “απολαμβάνω” περισσότερη φροντίδα από κάποιον άλλο που έχει αντίστοιχες ανάγκες»

Ιωάννα Παλιοσπύρου στο Znews για το Μητρώο Εγκαυμάτων: «Θεωρώ άδικο να “απολαμβάνω” περισσότερη φροντίδα από κάποιον άλλο που έχει αντίστοιχες ανάγκες»

Το κορίτσι - σύμβολο μας μίλησε για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας

Μια αξιόλογη και αξιέπαινη πρωτοβουλία ανέλαβε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ανακοίνωσαν πρόσφατα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» τη δημιουργία Μητρώου Εγκαυματιών.

Έτσι, με νέα υπουργική απόφαση λαμβάνεται μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον κρατικό φορέα ΕΟΠΥ καθ’όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης των εγκαυματιών.

Η Ιωάννα μίλησε στο Znews για το πώς το ταξίδι της δικής της αποκατάστασης αποτέλεσε εφαλτήριο για την προσπάθεια δημιουργίας του Μητρώου ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι συνάνθρωποί της που ίσως δεν έχουν την προνομιακή μεταχείριση που έτυχε η ίδια.

Τι είναι αυτό που σε παρότρυνε να αναλάβεις την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μητρώου Εγκαυμάτων;

2,5 χρόνια τώρα, από την επίθεση μου, παλεύω να ορθοποδήσω. Κι έχω να διαχειριστώ καθημερινά παρά πολλά άγχη κι προβλήματα, παρόλο που έχω λάβει τρομερή υποστήριξη από όλους.

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αντίστοιχα ένας άλλος εγκαυματίας μπορεί να επικεντρωθεί ψυχικά και σωματικά σε αυτό που έχει να βιώσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί για τον εαυτό του, όταν παράλληλα έχει να διαχειριστεί και την δυσκολία της οικονομικής κάλυψης υλικών που είναι απαραίτητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργικότητα του.

Ήθελα να βρω τον τρόπο να βγάλω από πάνω του αυτή τη δυσκολία, αυτό το επιπλέον άγχος.

Επίσης, ως εγκαυματίας και ως άνθρωπος, θεωρώ άδικο να «απολαμβάνω» περισσότερη φροντίδα από κάποιον άλλο που έχει αντίστοιχες ανάγκες. Δεν αξίζω περισσότερο από κανέναν άλλο εγκαυματια.

Τέλος, για εμένα είναι πραγματικά παρηγοριά και ανάγκη μου να αισθάνομαι πως ο,τι κακό μου συνέβη, του δίνω ένα σκοπό και το μεταμορφώνω σε κάτι καλό για όλους μας.

Νιώθω ευγνώμων για όλη την αγάπη που ο κόσμος μου έχει δώσει και νιώθω συγκίνηση να προσφέρω έστω κάτι μικρό, να τους το ανταποδώσω.

«Για μια μεγάλη περίοδο οι εγκαυματίες έμεναν στο περιθώριο, επειδή σόκαρε η εικόνα τους»

Πόσο σύντομα πιστεύεις ότι θα δούμε στην πράξη το Μητρώο ώστε να ανακουφιστούν και άλλοι εγκαυματίες;

Η συνεργασία μου με τον υπουργό Υγείας, ένα χρόνο τώρα που το συζητάμε, είναι άψογη. Υπάρχει κατανόηση, υποστήριξη και αναγνώριση του κενού, από πλευράς του Υπουργείου.

Πιστεύω πως θα γίνει το καλύτερο δυνατόν ώστε να καθοριστούν γρήγορα οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου για την κάλυψη των εγκαυματιών.

Όμως να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στους τρόπους ελέγχου και καταστολής τυχόν ασυδοσιών, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και παραπάνω χρόνος ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά κολλήματα και οπισθοδρομήσεις.

Τι έχεις εισπράξει εσύ από την επαφή με άλλους εγκαυματίες ως το πιο συχνό παράπονό τους από την Πολιτεία;

Οι εγκαυματίες, όπως και όλοι οι πολίτες της χώρας, θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια και πως η Πολιτεία στέκεται δίπλα τους με κατανόηση και υποστήριξη.

Η αλήθεια είναι πως για μια μεγάλη περίοδο οι εγκαυματίες έμεναν στο περιθώριο, επειδή σόκαρε η εικόνα τους.

Η δική μου επίθεση υπήρξε αφορμή ώστε να βγει το θέμα στην επιφάνεια, ο κόσμος να κατανοήσει περισσότερο την εικόνα μας και τα προβλήματα μας. ελπίζω πλέον σιγά σιγά να εκπαιδευόμαστε, να εξοικειωνόμαστε με αυτή την εικόνα, μειώνοντας έτσι τον ρατσισμό της ουλής που πολλοί από εμάς βιώνουμε.

Συχνά μου ζητούν να γίνω η φωνή τους, ώστε να εξηγήσω, να ζητήσω και να εξευμενίσω κάποια σημαντικά θέματα.

Ευελπιστώ να συμβάλλω στην αποδοχή των εγκαυματιών από την κοινωνία μας και την ασφαλή επανένταξη τους πίσω στη ζωή και στην κοινωνία, εκεί όπου όλοι μας ανήκουμε.