Ο Δημήτρης Αντωνίου στο Znews: «Έρχονται μεγάλες εκπλήξεις στη Famagusta και την οικογένεια Σέκερη»
Συνεντεύξεις

Ο Δημήτρης Αντωνίου στο Znews: «Έρχονται μεγάλες εκπλήξεις στη Famagusta και την οικογένεια Σέκερη»

Ο Δημήτρης Αντωνίου στο Znews: «Έρχονται μεγάλες εκπλήξεις στη Famagusta και την οικογένεια Σέκερη»

O Νικήτας από τη Famagusta μάς μιλά για τον ρόλο του στη σειρά

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της σεζόν είναι αδιαμφισβήτητα η Famagusta, η δραματική σειρά του Αντρέα Γεωργίου με την οποία θέλησε να τιμήσει τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η σειρά σημειώνει εξίσου μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού μεταξύ άλλων συγκεντρώνει μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου και από τις δύο χώρες.

Ο Δημήτρης Αντωνίου είναι ένα από αυτά. Υποδύεται τον Νικήτα, τον ξάδελφο της δολοφονημένης Ελένης και της Σιμώνης, επιστάτης και πιστός στην οικογένεια Σέκερη.

Το ευρύ τηλεοπτικό κοινό στην Ελλάδα τον γνωρίζει πλέον από τον ρόλο αυτό, ο Δημήτρης όμως έχει περγαμηνές στο ελληνικό και κυπριακό θέατρο αλλά και την κυπριακή τηλεόραση που θα ζήλευε κάθε καλλιτέχνης.

Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου (2008), πρωταγωνίστησε μέχρι σήμερα σε εξαιρετικές παραστάσεις στη Μεγαλόνησο. Μέσα σε αυτές και αυτή για την οποία προετοιμάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για το φετινό καλοκαίρι, τις Φοίνισσες του Ευριπίδη, όπου θα υποδύεται τον Θεράποντα.

«Είμαι από τους πολύ τυχερούς που μου δίνονται ευκαιρίες» λέει με σεμνότητα. «Είναι ευτύχημα να πιάνεις στα χέρια σου τέτοια κείμενα όπου βλέπεις τη γοητεία της ποίησης, την τραγικότητα που έχει η γλώσσα αλλά και το πόσο επίκαιρο είναι το θέμα του έργου. Επέλεξε ο ΘΟΚ αυτή την τραγωδία για να γίνει ένας συσχετισμός με τα 50 χρόνια από την εισβολή».

Ξεκινήσαμε έτσι την κουβέντα μας, για τα «πισωγυρίσματα» που έχει κάνει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από τη στιγμή που αποφοίτησε, μέχρι που το 2018 εγκαταστάθηκε πια μόνιμα στο νησί.

Σου τέθηκε ποτέ το δίλημμα Ελλάδα ή Κύπρος;

Είχα πολλά μπρος πίσω Ελλάδα – Κύπρος. Το είχα περάσει πολύ έντονα το δίλημμα. Μου λείπει η Ελλάδα και νοσταλγώ αρκετές στιγμές. Περισσότερο μου λείπει το μάτι ενός καλλιτέχνη που δεν χορταίνει με τίποτα, κάποιες παραστάσεις, χωρίς να σημαίνει ότι δεν βλέπω και εδώ στο νησί αρκετά όμορφα πράγματα να εξελίσσονται. Και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί. Είναι πολύ μικρότερη η ομάδα των ανθρώπων που εργάζονται στην Κύπρο σε σύγκριση με την Ελλάδα αλλά δεν παύει να έχουν δυσκολέψει και εδώ τα πράγματα. Είναι πολύς ο κόσμος πλέον που θέλει να επικοινωνήσει την τέχνη του και λίγες οι θέσεις.

Είσαι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Πώς ένιωσες όταν άκουσες όλο αυτό που έπληξε τη σχολή με την υπόθεση Λιγνάδη, το Metoo αλλά και μετά με όσα έγιναν με τις συλλογικές συμβάσεις των ηθοποιών όπου πρωτοστάτησε το ΕΘ.

Ένιωσα πολύ περήφανος για τους ανθρώπους που ξεκίνησαν όλο το κίνημα Μetoo. Θα σου απαντήσω ως εξής: το σώμα μας είναι ο “ναός” μας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλλει όταν δεν έχει την άδειά μας!

Το κοινό στην Ελλάδα σε γνωρίζει πλέον από τη Famagusta. Αρχικά θα ήθελα να μου πεις κάποια πράγματα για τον ρόλο του Νικήτα.

Είναι ένας λαϊκός άνθρωπος που κάνει ό,τι μπορεί για να τα βγάλει πέρα. Έχει ιδιαίτερους οικογενειακούς δεσμούς με τη φαμίλια του, λειτουργεί λίγο ως προστάτης για τις ξαδέλφες του, είναι τσαμπουκάς, οξύθυμος, άνθρωπος της ζωής που τολμάει να φτάσει και λίγο στα άκρα για θέματα ηθικής και τιμής και οικογενειακά.

Ο Δημήτρης Αντωνίου ως Νικήτας σε σκηνή από τη Famagusta

Είναι πολύ κοντά στην οικογένεια Σέκερη και τον είδαμε να διαφυλάττει με σθένος τα συμφέροντά τους όταν έμαθε για τον Κλεάνθη και τον Θοδωρή. Θα χρειαστεί άραγε παρακάτω να μπει μπροστά ξανά με κάποιον για χάρη της οικογένειας αυτής;

Δύσκολα αλλάζει στάση, αυτό μπορώ να σου πω!

Άρα θα δούμε σύγκρουση…

Πιθανόν να υπάρξει αλλά σίγουρα δεν είναι από αυτές που έχουν τρομερή διάρκεια.

Είναι φανερό ότι δεν θέλει τον Κλεάνθη στο κτήμα.

Και όχι μόνο!

Θα κάνει κάτι για αυτό ή θα σεβαστεί την απόφαση της Χριστίνας που τον έφερε πίσω;

Όλο και θα «τσιγκλάει» το θέμα αυτό. Πλέον δεν υποβόσκει ένας θυμός, είναι ξεκάθαρος.

Ο Νικήτας είναι ξάδελφος της Σιμώνης και της Ελένης. Πώς θα αντιδρούσε αν μάθαινε για την παράνομη σχέση της ξαδέλφης του και μάλιστα με κάποιον που στην αρχή ήταν φυλακή για τον φόνο της αδελφής της;

Θα προσπαθούσε να μιλήσει μαζί της. Είναι σημερινός λαϊκός τύπος, δεν είναι το αρσενικό “παλαιάς κοπής” του ‘50. Δεν πιστεύω να του δινόταν η ευκαιρία να αποφασίσει αυτός για τη μοίρα και τη ζωή της ξαδέλφης του.

Πώς σου έγινε η πρόταση για το Famagusta;

Είχα πάει σε μια ακρόαση το 2023 και από εκεί με επέλεξε ο Αντρέας (σς Γεωργίου) με τη σεναριογράφο για τον ρόλο του Νικήτα. Είχαμε ξανασυνεργαστεί για κάποια επεισόδια στη Γη της ελιάς. Ήταν μια πολύ όμορφη συνεργασία και πίστευα ότι αν μελλοντικά γινόταν μια ακρόαση θα μπορούσαμε να ξανασυνεργαστούμε.

Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι πήρες τον ρόλο;

Χάρηκα πάρα πολύ διότι για μένα είναι βασικό να δουλεύω με όμορφους ανθρώπους, με ανθρώπους που το αποτέλεσμα είναι καθαρά ομαδικό. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα.

Δεν έχεις κάποιο δισταγμό λόγω του θέματος της σειράς;

Κανένα δισταγμό δεν είχα και μου είναι και πολύ ξεκάθαρο ότι ο Αντρέας δεν τοποθετείται πολιτικά. Εστιάζει στον ανθρώπινο πόνο και τη συμφορά που βρήκε το λαό.

Τι ανταπόκριση έχει σειρά στο κοινό της Κύπρου; Στην Ελλάδα τα νούμερα τηλεθέασης την δικαιώνουν.

Θα έλεγα ότι είναι τεράστια η ανταπόκριση. Πολύς είναι ο κόσμος που είναι δοσμένος πλέον σ’ αυτή τη σειρά.

Πιστεύεις ότι το Κυπριακό και κυρίως τα γεγονότα του ‘74 είναι ένα θέμα που αποφεύγουν οι Κύπριοι δημιουργοί;

Έχουν γίνει και γίνονται κάποιες ταινίες μικρού μήκους και τώρα ετοιμάζεται και μια σειρά στο ΡΙΚ. Δεν θα έλεγα ότι το αποφεύγουν.

Βλέπουμε πολύ συχνά στα social media που ανεβαίνουν διάφορα βιντεάκια και φωτογραφίες από το πόσο καλά περνούν οι ηθοποιοί στα γυρίσματα των σειρών του Αντρέα Γεωργίου. Μου το επιβεβαιώνεις και εσύ;

Στο επιβεβαιώνω 100%! Είμαι από τους ηθοποιούς που έτυχε να ζήσει αυτή τη χαρά και την αλήθεια που υπάρχει στα γυρίσματα και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Έχεις ολοκληρώσει τα γυρίσματα για τη Famagusta;

Όχι, θα είμαι μέχρι το τέλος.

Τι να περιμένουμε στα παρακάτω επεισόδια;

Καλό είναι να παραμείνουν οι τηλεθεατές μας συντονισμένοι γιατί έρχονται μεγάλες εκπλήξεις στον πυρήνα της σειράς, την οικογένεια Σέκερη.

Θα δούμε και άλλες ιστορίες από το 1974;

Δεν σταματάνε ποτέ και κορυφώνονται με μια μεγάλη διαδήλωση στο τέλος.

Στην Ελλάδα μπορεί να σε γνωρίζουν από έναν μικρό ρόλο σε μια μεγάλη σειρά, στην Κύπρο όμως έχεις μεγάλες περγαμηνές και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Για παράδειγμα αυτή την περίοδο παίζεις στην κωμική σειρά εποχής του ΡΙΚ Περικλής τζαι Εριέττα. Τελείως διαφορετικός ρόλος!

Η δυνατότητα που σου δίνεται να κάνεις αρκετούς χαρακτήρες νομίζω είναι και η μαγεία στη δουλειά μας. Ίσως λόγω φιζίκ μου δίνονται πάντα ρόλοι ή άκρως κωμικοί ή άκρως δραματικοί. Ή που θα είναι πολύ κωμικοί χαρακτήρες που θα τους απολαύσεις ή χαρακτήρες που θα μείνουν στο μυαλό σου ως οι πιο κακοί, σαν την Τασσώ Καββαδία ας πούμε! Σπανίως μου δίνουν του ερωτευμένου! (γέλια)

O Δημήτρης Αντωνίου σε σκηνή της σειράς του ΡΙΚ, Περικλής τζιαι Εριέττα μαζί με τον Παναγιώτη Κυριάκου που βλέπουμε στον Σαν ψέμα και την Σοφία Καλλή που επίσης παίζει στη Famagusta

Στην κυπριακή τηλεόραση οι σειρές εποχής με έντονο το στοιχείο της παράδοσης είναι κάτι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα μοιάζει να ανακαλύψαμε το είδος.

Δεν ξέρω αν είναι της μόδας, πάντως αυτή τη στιγμή γίνεται αυτό και είναι πάρα πολύ όμορφο. Βλέπω και το Προξενιό της Ιουλίας και τις Ψυχοκόρες και μου αρέσουν πάρα πολύ. Αυτό που εμένα μου αρέσει βέβαια είναι να είναι λίγο πιο σύντομες οι σειρές.

Σειρές όπως η Famagusta, που είναι κυπριακές παραγωγές, ανοίγουν την πόρτα για τους Κύπριους ηθοποιούς να τους δούμε και σε σειρές ελληνικής παραγωγής περισσότερο ή υπάρχουν προσκόμματα;

Φυσικά και δίνονται ευκαιρίες στους Κύπριους από την εκάστοτε σειρά όπως η Famagusta και πολύ πιθανόν να ανοίξουν πόρτες για να υπάρξει συνέχεια σε αυτό που λέμε καριέρα.

Στην κυπριακή τηλεόραση επίσης υπάρχει μια παράδοση στις κωμικές σειρές που για πολλά χρόνια ήταν περισσότερες από τις δραματικές. Λείπει κατά την άποψή σου η κωμωδία από την ελληνική τηλεόραση; Το θέλει το κοινό;

Φυσικά και το θέλει το κοινό. Έχω μεγαλώσει και Τρεις Χάριτες, Δυο ξένους, Σαββατογεννημένες, Εγκλήματα. Δεν ξέρω αν σήμερα μπορούν να γίνουν πάλι τέτοιες σειρές για να είμαι ειλικρινής. Εμένα μου λείπουν αλλά δεν ξέρω πώς μπορούν να γίνουν.

Είναι πιο εύκολο το δράμα από την κωμωδία για έναν ηθοποιό;

Όχι, δεν είναι πιο εύκολο. Διαφορετικό τρόπο δουλειάς απαιτούν ενδεχομένως. Αυτό σημαίνει να έχεις τεντωμένες τις κεραίες σου, να μπορείς να δέχεσαι τις κατευθύνσεις του σκηνοθέτη σου και το μοίρασμα με όλη την ομάδα. Ο βαθμός δυσκολίας υπάρχει για οποιαδήποτε συναισθηματική κατεύθυνση θες να δώσεις στον χαρακτήρα σε όποια σειρά υπάρχεις.

Πώς αποφορτίζεσαι από έναν απαιτητικό ρόλο;

Σε βάθος χρόνου μπορείς πλέον μέσα σου να ξεχωρίσεις ποια είναι η δουλειά και ποιος είναι ο χαρακτήρας σου. Ειδικά αν έχεις και καλούς “συμπαίκτες” δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποφορτιστείς. Ξέρεις ότι όταν ανεβαίνεις στην σκηνή είσαι ο ρόλος και μετά αυτό τελειώνει.

Πήρε το μάτι μου κάπου να λες ότι φτιάχνεις μουσακά και είναι το αγαπημένο σου φαγητό. Κυπριακές σπεσιαλιτέ κερνάς;

Όποτε θες! (γέλια)

Μαγειρεύεις δηλαδή;

Είναι μία από τις μεγάλες αγάπες μου, η άλλη είναι η κηπουρική. Η μαγειρική με ξεκουράζει, κάνω την καθημερινή μου απόσβεση. Αν δεν μαγειρέψω μια μέρα είναι σαν να μην μου πήγε καλά η μέρα! Δεν ξέρω καν τι είναι ντελίβερι! Με εκπαίδευσαν πολύ γερά η μαμά μου και η γιαγιά μου και από τη μαγειρική πλήρωσα τις σπουδές μου!