Ο Δημήτρης Αριανούτσος στο Znews: «Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του Χρήστου στον Επιφάνειο, θα είναι ακόμα ένας που…»
Συνεντεύξεις

Ο Δημήτρης Αριανούτσος στο Znews: «Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του Χρήστου στον Επιφάνειο, θα είναι ακόμα ένας που…»

Ο Δημήτρης Αριανούτσος στο Znews: «Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του Χρήστου στον Επιφάνειο, θα είναι ακόμα ένας που…»

Ο τηλεοπτικός Χρήστος Προβιός μιλά για Το προξενιό της Ιουλίας

Έναν από τους πιο ιδιαίτερους χαρακτήρες υποδύεται ο Δημήτρης Αριανούτσος στη σειρά, Το προξενιό της Ιουλίας, και από την πρώτη στιγμή έχει λάβει κολακευτικά σχόλια για το πώς αποδίδει τον εν λόγω ήρωα.

Έναν ήρωα βαθιά πληγωμένο και τραυματισμένο που ζει και παλεύει με τους δικούς του δαίμονες αφού ο θάνατος της μητέρας του παραμένει άλυτος γρίφος. Η οικογένειά του έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, αυτούς που τον λατρεύουν και τη Χάδω που δεν θέλει να τον βλέπει ούτε λεπτό στα μάτια της. Τι και αν εκείνος την προσεγγίζει περισσότερο για να μάθει την αλήθεια; Εκείνη κρατά απόμακρη στάση και φροντίζει να τον προσβάλει.

Ως Δημήτρης έχει λατρεία και στη φωτογραφία κάτι που φροντίζει να μοιράζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά βάση οι φωτογραφίες του έχουν ασπρόμαυρο χρώμα και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος προβάλουν την ιστορία της κάθε στιγμής και βγάζουν μια πιο vintage πλευρά.

Τα τελευταία χρόνια φροντίζει να μας συγκινεί με τους ρόλους του, ιδίως με αυτόν του Ιωσήφ Κοέν στο Βραχιόλι της φωτιάς που βίωσε τα βασανιστήρια των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η ερμηνεία του ήταν άκρως ανατριχιαστική δείχνοντας το μεγαλείο του ταλέντου του.

Το Προξενιό της Ιουλίας: «Ο Χρήστος θα βρει τις απαντήσεις που ψάχνει»

Είδαμε τον Χρήστο ότι παρά τις δυσκολίες συμφιλιώθηκε με την ιδέα ότι θα μπει νέα γυναίκα στο σπίτι. Πώς θα εξελιχθεί η σχέση του με την Ιουλία;

Τη δεδομένη στιγμή ο Χρήστος αυτό που χρειάζεται είναι να βρει απαντήσεις για το παρελθόν και για τον θάνατο της μητέρας του. Αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεται είναι έναν άνθρωπο που θα τον καταλαβαίνει και θα του συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Η Ιουλία είναι ένα καινούργιο πρόσωπο στο σπίτι που όπως βλέπουμε και από τις πρώτες κοινές σκηνές τους δείχνει κατανόηση και θέλει να μάθει πράγματα γι’ αυτόν. Επιπλέον το κοινό που έχουν μεταξύ τους αυτοί οι δύο χαρακτήρες είναι ο θάνατος της μητέρας του αλλά και ο θάνατος του πατέρα της.

Κάνει συνεχώς προσπάθειες να μάθει για τη μητέρα του. Θα μπορέσει να μάθει την αλήθεια κάποια στιγμή;

Θεωρώ πως ο Χρήστος κάποια στιγμή θα βρει τις απαντήσεις που ψάχνει. Θα βρει έναν τρόπο να ξετυλίξει το κουβάρι και να μάθει την αλήθεια για το παρελθόν. Για να σταματήσει και ο ίδιος να βασανίζεται.

Θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την αλήθεια;

Η αλήθεια είναι πως ο Χρήστος είναι ένας ιδιαίτερος και απρόβλεπτος χαρακτήρας. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι ψύχραιμος να διαχειριστεί τις πληροφορίες που θα ανακαλύψει. Αν όλες αυτές οι αναμνήσεις και τα όνειρα που βλέπει συνέβησαν στην πραγματικότητα, τότε πιστεύω πως θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα διαχειριστεί την αλήθεια.

Ο μοναχός Επιφάνειος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία του. Μάλιστα, θα τον καθοδηγήσει να βρει και το τετράδιο της Ευγενίας. Πώς πιστεύεις ότι θα αντιδράσει ο Χρήστος εάν μάθει  ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από το προσωπείο του μοναχού;

Ο πατέρας Επιφάνειος τον έχει βοηθήσει πολύ. Πιστεύω όμως πως θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του για ακόμα μία φορά. Θα είναι άλλος ένας άνθρωπος που θα του έχει πει ψέματα και θα του έχει κρύψει άλλο ένα κομμάτι από τη ζωή του.

Με τη Χάδω είναι συνεχώς στα μαχαίρια. Μάλιστα εκείνη τον αποκαλεί «ζαβό». Θα μπορέσουν ποτέ οι δυο τους να βρουν μία δίοδο ουσιαστικής επικοινωνίας;

Για να είμαι ειλικρινής, τη Χάδω εν μέρει τη δικαιολογώ. Στο πρόσωπο του Χρήστου βλέπει την προδοσία που είχε συμβεί στο παρελθόν. Θα είχε όμως τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε τη σχέση τους να φτιάχνει και να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Με τη Στεφανία έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Του έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ή θα ανακαλύψει τον κρυφό πόθο που έχει με τον Γιωργίκη;

Ο Χρήστος είναι αρκετά αθώος οπότε θεωρώ πως δεν μπορεί να κατανοήσει ακόμα τι είναι έρωτας. Δεν τον έχει ανακαλύψει. Γνωρίζει κυρίως την αγάπη αλλά και αυτήν μόνο από την μητέρα του. Δεν θεωρώ πως του έχει περάσει από το μυαλό ο κρυφός πόθος που έχει η Στεφάνια για τον Γιωργίκη. Πιστεύω πως και η Στεφάνια, όμως, δεν θα το δείξει ποτέ στον Χρήστο.

Βλέπουμε και από τα backstage που ανεβάζουν οι ηθοποιοί πόσο εξαιρετικό είναι το κλίμα στα γυρίσματα παρότι πρόκειται για μια άκρως δραματική σειρά. Έχει τύχει να σε πιάσει γέλιο σε γύρισμα;

Αυτό που βλέπετε είναι και η αλήθεια. Το κλίμα είναι εξαιρετικό και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι πως όλοι είναι δοτικοί και νοιάζονται γι’ αυτό που κάνουν. Έχει τύχει να γελάσουμε σε πολύ δραματικές σκηνές λόγω ενός σαρδάμ ή επειδή μπορεί να πάει κάτι στραβά κατά την διάρκεια της λήψης. Με την Ευγενία Ξυγκόρου η αλήθεια είναι ότι γελάμε περισσότερο στις σκηνές μας γιατί γνωριζόμαστε και από προηγούμενη δουλειά που ήμασταν μαζί οπότε υπάρχει οικειότητα και κάνουμε πλάκα.

Σε είδαμε και σε άλλες τηλεοπτικές σειρές, ωστόσο, στο Βραχιόλι της φωτιάς η ερμηνεία σου ήταν καθηλωτική. Υπήρξε κάποια σκηνή που σε δυσκόλεψε;

Το Βραχιόλι της φωτιάς είναι μια σειρά που αγάπησα πολύ και αγαπώ. Όταν πρωτοδιάβασα τις σκηνές στο Άουσβιτς για να είμαι ειλικρινής είχα αγχωθεί πάρα πολύ. Μια σειρά που βασίζεται σε πραγματική ιστορία έχει ένα βάρος μεγαλύτερο αλλά και μία ευθύνη. Ήθελα το αποτέλεσμα να είναι προσεγμένο και να έχει αλήθεια. Μαζί με τον Γιώργο Γκικαπέππα δουλέψαμε αρκετά και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ήταν πάντα δίπλα μας για να συζητήσουμε και να μας βοηθήσει.

Πώς είναι να συμμετέχεις σε μια σειρά με τόσο βαριά ιστορία;

Θεωρώ πως το να συμμετέχεις σε μία σειρά με τόσο βαριά ιστορία έχει μεγάλη ευθύνη. Είναι μία ιστορία που πολύς κόσμος δεν γνώριζε. Πιστεύω πως είναι καλό που μέσα από την ιστορία μίας οικογένειας καταφέραμε να δείξουμε τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές που έζησε μέχρι να φτάσει στο Άουσβιτς και να δούμε τι συνέβη τότε. Όλοι οι συντελεστές της σειράς αντιμετωπίσαμε την ιστορία με σεβασμό.

Όπως και στο Προξενιό έτσι και στο Βραχιόλι της φωτιάς έκανες ένα καλοκάγαθο παιδί που ήθελε να υπερέχει η αγάπη. Θα μπορούσες να υποδυθείς κάποιον που απέχει παρασάγγας από αυτό; Τον «κακό» που λέμε…

Είναι πρόκληση για έναν ηθοποιό να δουλεύει πάνω σε χαρακτήρες που είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να υποδυθώ έναν χαρακτήρα που να απέχει πολύ από τον Χρήστο και τον Ιωσήφ και θα ήταν μία πρόκληση για εμένα!

Πέραν της υποκριτικής, έχεις μια λατρεία και στη φωτογραφία. Σκέφτεσαι να ασχοληθείς πιο εντατικά με αυτό;

Μου αρέσει πολύ να βγάζω φωτογραφίες. Το έχω σαν χόμπι. Ό,τι μου αρέσει, βγάζω το κινητό μου και το αποθανατίζω. Κυρίως μου αρέσουν οι αυθόρμητες φωτογραφίες. Δεν το έχω σκεφτεί αλλά θα μου άρεσε πολύ να δοκιμάσω να ασχοληθώ και με αυτό.

Γιατί επιλέγεις πάντα το ασπρόμαυρο φίλτρο στις φωτογραφίες;

Λατρεύω τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Έχουν κάτι παλιό και δίνουν μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα στην ιστορία κάθε φωτογραφίας. Αυτό φυσικά δεν πάει να πει πως δεν μου αρέσουν και οι
έγχρωμες φωτογραφίες. Κάποιες φορές τα φυσικά χρώματα μιας φωτογραφίας είναι πιο ατμοσφαιρικά.

Μέσα από τη φωτογραφία μπορείς να νιώσεις και το συναίσθημα του εκάστοτε προσώπου που ποζάρει; Να δεις ενδεχομένως την αλήθεια του;

Όπως ανέφερα και παραπάνω προτιμώ να βγάζω αυθόρμητες φωτογραφίες οπότε πολλές φορές δεν ξέρουν ότι τους βγάζω φωτογραφίες γιατί το φως εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι πολύ καλό αλλά και η διάθεση που έχει το πρόσωπο που φωτογραφίζω. Οπότε μέσα από τον αυθορμητισμό βγαίνει και η αλήθεια.

Συμμετέχεις και στην παράσταση «Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας». Πώς συνδυάζεις τα πολύωρα γυρίσματα με το θέατρο;

Στην αρχή μου φαινόταν πολύ δύσκολο να τα συνδυάσω αλλά για να είμαι ειλικρινής όση κούραση και να υπάρχει το κλίμα είναι τόσο ωραίο και στα γυρίσματα αλλά και στο θέατρο που όση κούραση και να υπάρχει φεύγει με έναν μαγικό τρόπο.

Μίλησε μας λίγο για τον ήρωα που υποδύεσαι στην παράσταση.

Στην παράσταση υποδύομαι τον Παυλάκη. Τον εγγονό της Βαλέραινας. Είναι ένας 16χρονος που έχει το πνεύμα της εποχής του και αρκετά πρακτικό μυαλό. Έχει κόντρα με τον πατέρα του και πολύ καλή σχέση με την μητέρα του. Ως προς την «Νόνα», του την αγαπάει πολύ και την νοιάζεται αλλά οι απόψεις τους είναι πολύ διαφορετικές οπότε ουσιαστικά στην παράσταση βλέπουμε πώς συγκρούονται τα πιστεύω των μελών οικογένειας.

Θα σε δούμε σε κάποια άλλη παράσταση ή τηλεοπτική σειρά;

Προς το παρόν είμαι συγκεντρωμένος σε αυτά που κάνω τώρα. Αλλά παράλληλα με Το προξενιό της Ιουλίας βρίσκομαι και στην μίνι σειρά του Ertflix, Έρημη Χώρα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα.

Διαβάστε επίσης

Το προξενιό της Ιουλίας επόμενα επεισόδια: Ο μοναχός Επιφάνειος είναι έτοιμος να αναλάβει δράση και…