Ο Γρηγόρης Γεωργίου στο Znews: «Η συμμετοχή στη Famagusta μού προκαλεί μια ανατριχιαστική ηρεμία»
Συνεντεύξεις

Ο Γρηγόρης Γεωργίου στο Znews: «Η συμμετοχή στη Famagusta μού προκαλεί μια ανατριχιαστική ηρεμία»

Ο Γρηγόρης Γεωργίου στο Znews: «Η συμμετοχή στη Famagusta μού προκαλεί μια ανατριχιαστική ηρεμία»

O ηθοποιός που παίζει στη σειρά του Αντρέα Γεωργίου μας μίλησε για τις προκλήσεις της Famagusta και τον ρόλο του

Η Famagusta ετοιμάζεται για το δεύτερο επεισόδιό της απόψε (28/1) στις 21.00 στο Μega και εμείς μιλήσαμε με τον Γρηγόρη Γεωργίου, τον Κλεάνθη Χατζή της σειράς.

Ήδη από το πρώτο έχει προκαλέσει συζητήσεις, σχόλια (αρνητικά και θετικά) αλλά και δημιούργησε αναμονή κοινού για το τι μας επιφυλάσσει το τρίο των επιτυχιών (Γεωργίου, Νικολάου, Δημητρίου) στα επόμενα επεισόδια.

Οι ρόλοι τώρα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται παράλληλα με την ιστορία της εισβολής του 1974 που ζωντανεύει μέσα από τις μνήμες και τις διηγήσεις των πρωταγωνιστών.

Ένας από τους ρόλους της σειράς είναι και αυτός του Κλεάνθη Χατζή, του πιστού επιστάτη στη φάρμα της οικογένειας Σέκερη.

Ο Γρηγόρης Γεωργίου είναι πολύ γνωστός στο κυπριακό κοινό από τη συμμετοχή του σε μεγάλες σειρές (Στα όρια, Εσύ στον κόσμο σου, Μπλακ Φόρεστ κ.ά.) αλλά και από τη θεατρική του πορεία τόσο στον ΘΟΚ όσο και σε άλλες σκηνές.

Τώρα ήρθε η ώρα να συστηθεί και στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό καθότι στην αρχή της πορείας του πρόλαβε να συστηθεί στο ελληνικό θεατρικό κοινό μέσα από τη συμμετοχή του σε μεγάλες παραστάσεις όπως αυτή του Σταμάτη Φασουλή, «Στον καθρέφτη του Παλλάς» με τη Μαρινέλλα και τον Τάκη Ζαχαράτο.

Έχει δύο πατρίδες όπως χαρακτηριστικά μας λέει, από την Ελληνίδα μητέρα του και τον Κύπριο πατέρα του. Η Ελλάδα του έδωσε γνώσεις, αφού είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής “Βασίλης Διαμαντόπουλος” και η Κύπρος καταξίωση, θα μπορούσε να πει κανείς.

Αγαπά τα ζώα και ιδιαίτερα τα σκυλιά αλλά και τις μηχανές, ενώ μεγάλη αδυναμία του είναι τα ταξίδια.

Από την παράσταση «Η ποντικοπαγίδα» όπου υποδύθηκε τον υπαστυνόμο Τρότερ στο Θέατρο Διόνυσος της Λευκωσίας

Αρχικά σύστησέ μας τον ρόλο σου στη Famagusta. Ποιος είναι ο Κλεάνθης Χατζής;

Ο Κλεάνθης όπως είδαμε στο πρώτο επεισόδιο του Famagusta είναι ο επιστάτης της φάρμας και κολλητός φίλος του Θοδωρή. Ο πατέρας μου ήταν στην φάρμα από την πρώτη μέρα μαζί με τον παππού Παύλο και την Χριστίνα γι’ αυτό και με αντιμετωπίζουν ως μέλος της οικογένειας. Στο δεύτερο επεισόδιο αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο ρόλος του μετά από το τραγικό συμβάν του Θοδωρή.

Ο Γρηγόρης Γεωργίου ως Κλεάνθης και ο Στέφανος Μιχαήλ ως Θοδωρής στα γυρίσματα της Famagusta του Αντρέα Γεωργίου. Ο Κλεάνθης είναι ο κολλητός του Θοδωρή. Θα μάθει για τον φόνο; Πώς θα εξελιχθεί η σχέση τους;

Είδαμε ήδη στο πρώτο επεισόδιο ότι ο Θοδωρής κάνει έναν φόνο. Θα το πει στον Κλεάνθη και ποια θα είναι η στάση του;

Είναι ο κολλητός του φίλος και είναι ο μόνος που του το εμπιστεύεται. Όσον αφορά την αντιμετώπιση του Κλεάνθη, θα το αφήσω να το δείτε. Πάντως δεν θα είναι η αναμενόμενη…

Ο Κλεάνθης έχει προβλήματα με τον τζόγο. Αυτό είναι το σκοτεινό του μυστικό; Θα καθορίσει την εξέλιξη του ρόλου σου;

Δεν είναι μυστικό, δεν το κρύβει, ζητάει δανεικά από παντού. Ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος με εθισμό στο τζόγο, μια ωραία κόντρα. Στην πορεία του ρόλου ο Κλεάνθης θα έρθει αντιμέτωπος με τα πάθη του και τα πιστεύω του.

Τι μπορείς να μας πεις για τα επόμενα επεισόδια, σαν ένα μικρό σπόιλερ για τον δικό σου ρόλο ή και για την οικογένεια Σέκερη;

Ένα πολύ μικρό σπόιλερ που μπορώ να κάνω, είναι ότι ο Κλεάνθης έχει οικογένεια γυναίκα και παιδί την οποία θα δούμε στα επόμενα επεισόδια.

Από αριστερά: Γρηγόρης Γεωργίου, Στέφανος Μιχαήλ και Βαγγγέλης Κακουριώτης στα γυρίσματα της σειράς Famagusta

«Τα αρνητικά σχόλια ήταν αναμενόμενα διότι…»

Η προβολή του πρώτου επεισοδίου της Famagusta έκανε μεγάλη αίσθηση στην Ελλάδα και φάνηκε και στα νούμερα, παρότι υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις. Τι feedback πήρες από την προβολή στην Κύπρο;

Κάτι που είναι τόσο μεγάλο και καταπιάνεται με ιστορικά γεγονότα σίγουρα θα διχάσει τις απόψεις. Τα θετικά σχολεία υπερισχύουν, μιλώντας για μια υπέροχη φωτογραφία, σενάριο, σκηνοθεσία και μυθοπλασία. Τα αρνητικά ήταν τα αναμενόμενα, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που έζησαν την εισβολή είναι ακόμα ζωντανοί και μπορούν να συγκρίνουν αυτό που έζησαν τότε με αυτό που είδαν στην τηλεόρασή τους, και όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο.

Η Famagusta πραγματεύεται παράλληλα με τις ιστορίες των ηρώων στο σήμερα ένα τραυματικό ιστορικό γεγονός για την Κύπρο, μια πληγή που είναι ακόμα ανοιχτή. Πόσο εύκολο ή δύσκολο συναισθηματικά είναι για έναν ηθοποιό και μάλιστα Κύπριο να συμμετέχει σε μια τέτοια σειρά;

Εμείς μεγαλώνουμε με αυτό, είναι οι ιστορίες των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Αντιλαμβάνεστε ότι το να συμμετέχεις σε μια σειρά σαν το Famagusta και να είσαι Κύπριος είναι υπέροχο. Για μένα είναι ένα συναισθηματικό βάλσαμο που επιτέλους όλες οι ιστορίες που άκουγα μικρός ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μου. Δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο, εμένα θα έλεγα ότι μου προκαλεί μια ανατριχιαστική ηρεμία.

Υπάρχουν στιγμές στα γυρίσματα που η συγκίνηση είναι τέτοια ώστε να χρειάζεστε ένα διάλειμμα;

Η δική μου ιστορία διαδραματίζεται στο σήμερα και δεν έχει να κάνει καθόλου με το 1974, άρα δεν βρέθηκα ποτέ στα γυρίσματα αυτά. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί.

«Αυτό που θέλουμε είναι να πάμε όλοι πίσω στα σπίτια μας»

Ο στόχος της σειράς ποιος είναι; Να θυμίσει; Να διδάξει;

Να διηγηθεί με μια ωραία ιστορία μυθοπλασίας το τι έγινε τότε. Δεν μπορείς να θυμίσεις κάτι που δεν ξεχάστηκε ποτέ ούτε να διδάξεις κάτι που το ξέρεις.

Η δική σου γενιά πώς αντιμετωπίζει το θέμα της εισβολής και της διχοτόμησης; Τι θέλουν οι νεότεροι να γίνει;

Αυτό που θέλουμε όλοι, μεγάλοι μικροί, γέροι, νέοι, είναι να υπάρξει μια λύση και να πάμε όλοι πίσω στα σπίτια μας, στον τόπο μας.

Έχεις ακούσει από πρώτο χέρι διηγήσεις για εκείνη την τραγική περίοδο;

Δεν κατάγομαι από προσφυγική οικογένεια, αλλά αυτό δεν παίζει καμία σημασία για έναν Κύπριο . Οι διηγήσεις ξεπετάγονται από παντού. Δεν υπάρχει κυπριακή οικογένεια που να μην έχει πρόσφυγα. Έχω ακούσει εκατοντάδες ιστορίες από πρώτο χέρι.

Photo: Γιώργος Καπλανίδης

Πώς σου έγινε η πρόταση για τη σειρά;

Με πήρε τηλέφωνο ο Αντρέας Γεωργίου και μου είπε ότι έχει ένα ρόλο για μένα.

Τι εντυπώσεις έχεις αποκομίσει από τη συνεργασία με τον Αντρέα Γεωργίου;

Είναι υπέροχος. Πάντα ευγενικός και με ένα χαμόγελο στα χείλη. Έρχεται στο σετ και ξέρει τι έχει να κάνει. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του και αυτό σε κάνει νιώθεις ασφάλεια. Είναι ένας επαγγελματίας σωστός.

Είναι η πρώτη σειρά που βλέπουμε στην Ελλάδα που παίζεις και εσύ, διότι στην Κύπρο γνωρίζω ότι συμμετέχεις σε αρκετές μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές.

Ναι, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζομαι στο ελληνικό κοινό.

Ζούσες στην Ελλάδα και γύρισες στην Κύπρο. Τι σε τράβηξε πίσω;

Είχα έρθει διακοπές το καλοκαίρι που τελείωσα την δραματική μου σχολή για 10 μέρες. Βρέθηκα σε ένα παιδικό πάρτι και συνάντησα μια ηθοποιό και της είπα « τελείωσα … τώρα τι κάνω» μου έδωσε 2 τηλέφωνα, πήρα, με είδανε και ξεκίνησα να δουλεύω και έτσι δεν το προσπάθησα ποτέ στην Ελλάδα. Επίσης η Ελλάδα και η Κύπρος για μένα είναι πατρίδα καθώς η μητέρα μου ήταν Ελλαδίτισσα και ο πατέρας μου ήταν Κύπριος. Άρα, δεν επέστρεψα κάπου.

Η Κύπρος πλέον έχει ανεβάσει στροφές σε επίπεδο μυθοπλασίας και θεατρικά. Πες μου μια διαφορά ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα έχοντας δουλέψει και στις δύο.

Δεν βρίσκω καμία διαφορά.

Ο Γρηγόρης μαζί με την πολύ γνωστή στην Ελλάδα από τη Γη της ελιάς ως Αμαλία, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη και τον Άλκη Χρήστου στη σειρά Εσύ στον κόσμο σου

Αν σου γινόταν μια καλή πρόταση τηλεοπτική ή θεατρική στην Ελλάδα, θα επέστρεφες;

Φυσικά!

Έχεις μια ιδιαίτερα πλούσια θεατρική πορεία. Η τηλεόραση τι πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα έχει σε σχέση με το θέατρο;

Είναι δυο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα το θέατρο και η τηλεόραση, το μόνο κοινό που έχουν είναι η υποκριτική η οποία και αυτή έχει άλλες απαιτήσεις στην τηλεόραση και άλλες στο θέατρο.

Είναι ένα μέσο για να διεκδικήσεις καλύτερους ρόλους στο θέατρο; Διότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σε μεγάλες σειρές να γίνεται το αντίθετο, δηλαδή σπουδαίοι θεατρικοί ηθοποιοί καλούνται να συμμετέχουν σε μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές.

Όχι, δεν κάνω τηλεόραση για να αποσκοπήσω κάτι καλύτερο στο θέατρο. Και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι σωστό. Εγώ αν έβλεπα έναν εξαιρετικό ηθοποιό στο θέατρο δεν θα τον έπαιρνα με κλειστά μάτια στην τηλεόραση. Είναι άλλοι κόσμοι. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ.

Η σύντροφός σου είναι και εκείνη ηθοποιός (σ.σ. Μαρίλια Χαριδήμου). Τη γνώρισες στη δουλειά; Έχετε υπάρξει συμπρωταγωνιστές στη σειρά «Εσύ στον κόσμο σου».

Ναι, με την Μαρίλια ήμασταν τηλεοπτικό ζευγάρι για 3 χρόνια.

Είναι πιο εύκολο για έναν ηθοποιό να έχει σύντροφο ζωής κάποιον από τον ίδιο χώρο;

Είναι εύκολο να είσαι με έναν άνθρωπο που σε σέβεται και σε καταλαβαίνει. Το ότι είναι στον ίδιο χώρο βοηθάει γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχουν Σαββατοκύριακα για δείπνο γιατί υπάρχει η παράσταση στη μέση και ότι δεν υπάρχει η απογευματινή βόλτα την καθημερινή γιατί υπάρχει το γύρισμα.

Αγαπάς πολύ τα ταξίδια αν κρίνω από το Instagram σου. Τα προγραμματίζεις ή όπως έρθουν;

Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που αρχίζει από το Πάσχα. Ένας από τους στόχους μου είναι να γυρίσω τον κόσμο. Είναι ολόκληρη τελετουργία κάθε χρόνο το καλοκαιρινό ταξίδι. Άρα, ναι, το προγραμματίζω… και κάτι παραπάνω!