Μελέτης Ηλίας: «Λόγω ιδιοσυγκρασίας θα χρησιμοποιούσα πολύ το προξενιό»
TV Gossip

Μελέτης Ηλίας: «Λόγω ιδιοσυγκρασίας θα χρησιμοποιούσα πολύ το προξενιό»

Μελέτης Ηλίας: «Λόγω ιδιοσυγκρασίας θα χρησιμοποιούσα πολύ το προξενιό»

Οι τηλεοπτικοί Γιωργίκης Προβιός και Ιουλία Σκούταρη μιλούν για την επιτυχημένη σειρά του Alpha, Το προξενιό της Ιουλίας

Στον Γιώργο Πράσινο και το περιοδικό ΟΚ! παραχώρησε συνέντευξη ο Μελέτης Ηλίας και η Ευγενία Ξυγκόρου και αναφέρθηκαν στον ρόλο τους στη σειρά, Το προξενιό της Ιουλίας.

Στα τελευταία επεισόδια της σειράς έκανε την εμφάνισή της και η προξενήτρα, με σκοπό ο Γιωργίκης Προβιός (Μελέτης Ηλίας) να παντρευτεί την Ιουλία (Ευγενία Ξυγκόρου).

Μελέτης: Νομίζω πως ήταν κάτι πολύ σύνηθες εκείνη την εποχή. Το προξενιό ήταν μονόδρομος για έναν άντρα μιας ηλικίας λίγο περασμένης για γάμο, να ζητήσει δηλαδή να παντρευτεί μια κοπέλα με τα μισά του χρόνια.

Ευγενία: Έτσι συμπεριφέρονταν τότε. Τα πράγματα ήταν σκληρά και αυτό ήταν το φυσιολογικό για εκείνους.

Μελέτης: Τώρα που το βλέπουμε με καθαρό μάτι, δυστυχώς δεν έπεφτε και πολύς λόγος στην κοπέλα. Η συνεννόηση γινόταν με την προξενήτρα και τη μητέρα ή τους γονείς. Οπότε η Ιουλία βρίσκεται περικυκλωμένη.

Έχει τύχει να σας κάνουν προξενιό, σε σύγχρονη βάση βέβαια;

Ευγενία: Έχει συμβεί, όταν τα έφτιαξε η κολλητή μου με ένα αγόρι και μου είπε: «Ποπό, θα κανονίσω να βγούμε με έναν φίλο του αγοριού μου και θέλω να έρθεις να σου τον γνωρίσω!». Εντέλει, είναι κάτι που ποτέ δεν κανονίζεται. (Γελάει.)

Ευγενία, φαντάζομαι ότι θα έχεις ακούσει περιπτώσεις προξενιών από τις γιαγιάδες σου ή τη μητέρα σου.

Ευγενία: Ασφαλώς και έχω ακούσει. Γενικά το προξενιό μού είναι πολύ οικείο, απλώς δεν έτυχε στη δική μου οικογένεια. Από αγάπη κατάφεραν και παντρεύτηκαν οι παππούδες μου με τις γιαγιάδες μου. Μα, το προξενιό δεν είναι κάτι κακό. Και οι γονείς της Ιουλίας έχουν παντρευτεί μέσα από ένα καλό προξενιό.

Αν ζούσες στη δεκαετία του ’50, θα καλούσες την προξενήτρα;

Μελέτης: Ε, εντελώς. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, λόγω ζωδίου –είμαι Ιχθύες με ωροσκόπο Σκορπιό–, θα το χρησιμοποιούσα πολύ το προξενιό. Θα δούλευε πολύ σε μένα.

Οι ήρωες που ερμηνεύετε περνούν δραματικές στιγμές. Κυρίως η Ιουλία. Ήδη στα πρώτα επεισόδια την πυροβολεί ο αδελφός της και με το που βγαίνει από το νοσοκομείο τη χτυπά με το αυτοκίνητό του ο Γιωργίκης.

Ευγενία: Και πού είσαι ακόμα! Η Ιουλία έχει μεγαλώσει καλά, μέσα σε μια αγαπημένη οικογένεια. Είναι ερωτευμένη με τον Γρηγόρη, το κρατούν κρυφό, μέχρι που το μαθαίνουν όλοι και της απαγορεύουν αυτό τον έρωτα. Μένει όμως έγκυος από εκείνον, αλλά αναγκάζεται να παντρευτεί τον Γιωργίκη, ο οποίος δεν ξέρει για την εγκυμοσύνη της.

Μελέτης: Ο Γιωργίκης Προβιός είναι ένας άνθρωπος με σκοτεινό παρελθόν. Η γυναίκα του βρέθηκε νεκρή κάτω από περίεργες συνθήκες, έχει ένα παιδί με πολλά ψυχολογικά προβλήματα και ουσιαστικά είναι για δεκαπέντε χρόνια κλεισμένος, έχει παραιτηθεί από τη ζωή.

Ευγενία: Όπως καταλαβαίνεις, η ηρωίδα μου βρίσκεται σε τρομερά δύσκολη θέση, καθώς κυοφορεί το παιδί του απαγορευμένου της έρωτα, ο οποίος μάλιστα είναι και ο γιος του φονιά του πατέρα της (σ.σ. στα πρώτα επεισόδια ο πατέρας του Γρηγόρη σκοτώνει τον πατέρα της Ιουλίας). Τι μπορεί να κάνει με αυτό το παιδί στον Τύρναβο του 1959;

Πάντως είναι μεγάλη η διαφορά ηλικίας που σας χωρίζει στη σειρά.

Μελέτης: Έχει τα μισά μου χρόνια. Είμαι, υποτίθεται, 45 και η Ιουλία είναι 20.

Ευγενία: Μην κοιτάς που όσα χρόνια είναι ο Μελέτης στην τηλεόραση είναι ίδιος. Έχει παγώσει τον χρόνο. (Γελάει).

Σας έχει τύχει στην προσωπική σας ζωή σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας;

Μελέτης: Όχι, δεν προέκυψε. Η γυναίκα μου είναι σχεδόν συνομήλική μου.

Ευγενία: Πώς μπορεί να θεωρηθεί μεγάλος το 2023 ένας 45άρης; Νομίζω πως σήμερα μεγάλος αρχίζεις να θεωρείσαι στα 70. Ειδικά στο σίριαλ δεν φαίνεται η διαφορά τους. Είχα μια ατάκα που έπρεπε να πω στην Ελισάβετ (σ.σ. Μουτάφη, την τηλεοπτική μητέρα της στη σειρά): «Δεν μπορώ, είναι γέρος». Και θυμάμαι ότι την κοίταξα και τη ρώτησα εκτός πλάνου: «Μα, θα πω για τον Μελέτη ότι είναι γέρος στα 45;». Τελικά, δεν το είπα ποτέ.

Μελέτης: Έχω δει παραδείγματα ζευγαριών με διαφορά ηλικίας, για τα οποία στιγμιαία σκέφτηκα ότι είναι χαμένο από χέρι το να στεριώσουν. Και ζουν ευτυχισμένοι. Από την άλλη, γιατί οι γάμοι συνομηλίκων θεωρούνται πετυχημένοι; Η στατιστική είναι αδυσώπητη, οι 7 στους 10 παίρνουν διαζύγιο.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη στα περίπτερα