Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: 7 επώνυμοι δίνουν τον ορισμό της – Αλιμπέρτη: «Είναι η ρίζα. Αν είναι καλή, το δέντρο…»
TV Gossip

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: 7 επώνυμοι δίνουν τον ορισμό της – Αλιμπέρτη: «Είναι η ρίζα. Αν είναι καλή, το δέντρο…»

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: 7 επώνυμοι δίνουν τον ορισμό της – Αλιμπέρτη: «Είναι η ρίζα. Αν είναι καλή, το δέντρο…»

Επτά επώνυμοι δίνουν τον δικό τους ορισμό: Παπαδημητρίου, Αλιμπέρτη, Παπούλια, Σαμαρά, Αθερίδου, Παπαδοπούλου, Κατσαφάδος

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ η 15η Μαΐου και ο φορέας «Θάλπος Ψυχική Υγεία» ζήτησε από 7 επώνυμους να δώσουν τον δικό τους ορισμό για την οικογένεια.

Η Σοφία Αλιμπέρτη, η Εβελίνα Παπούλια, η Ντορέτα Παπαδημητρίου, η Ευγενία Σαμαρά, η Φωτεινή Αθερίδου, η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Θοδωρής Κατσαφάδος μίλησαν σε ένα τρυφερό βίντεο για την οικογένεια, ο καθένας με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Με χιούμορ, με περισσότερα ή λιγότερα λόγια, με αυθορμητισμό και σίγουρα με ειλικρίνεια.

Σε μία εποχή που όλα αλλάζουν η ελληνική οικογένεια αναζητά τη θέση και τον ρόλο της. Πυρηνική, μονογονεϊκή, διευρυμένη, θετή, με παιδιά που μεγαλώνουν οι παππούδες αλλά και οικογένεια χωρίς παιδιά.

Ποιες μορφές έχει η οικογένεια σήμερα; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ποιες είναι πιέσεις που δέχεται, τι έχει αλλάξει και τι έχει παραμείνει ίδιο στο πέρας των δεκαετιών; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της οικογένειας, πού μπορούν να βρουν λύσεις και φυσικά ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της;

Τι πρέπει να διαφυλαχθεί, τι πρέπει να βελτιωθεί, τι  πρέπει να αλλάξει;

Υπάρχουν οικογένειες με «βαρίδια» παλαιότερων αντιλήψεων, με θλιβερά στερεότυπα, με κλειστά στόματα, με ψυχική κακοποίηση και εγκληματική αδιαφορία . Υπάρχουν και οικογένειες όπου κυριαρχεί η αγάπη, ο σεβασμός, η υποστήριξη, η ενδυνάμωση, η ελευθερία…

«Η οικογένεια είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο. Είναι το μέρος θα έπρεπε πάντα να γυρνάμε για να προστατευτούμε από οτιδήποτε εξωτερικό μας πιέζει. Δεν έχει σημασία η μορφή της οικογένειας αλλά η ουσία της, η αγάπη» λέει η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

«Είναι η ρίζα. Αν είναι καλή, το δέντρο θα καταφέρει να αντέξει σε οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες και θα ανθοφορήσει και θα καρποφορήσει» λέει η Σοφία Αλιμπέρτη.

«Οικογένεια είναι προσήλωση, εμπιστοσύνη και τρυφερές στιγμές. Για μένα γονιός είναι αυτός που δίνει στο παιδί τα πάντα χωρίς να περιμένει τίποτα» είπε η Εβελίνα Παπούλια.

«Η οικογένεια είναι γαλήνη. Όταν σκεφτόμαστε τους ανθρώπους της οικογένειάς μας είναι σαν να αισθανόμαστε μια ασφάλεια για ό,τι δυσάρεστο συμβαίνει γύρω μας. Όταν θα γυρίσω στο σπίτι μου, η αγκαλιά της κόρης και του εγγονού μου με γαληνεύουν» λέει ο Θοδωρής Κατσαφάδος.

«Για μένα οικογένεια είναι ομάδα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να συνδέονται με δεσμούς αίματος. Είναι ένα εύφορο έδαφος με ελευθερία που κάνει τους ανθρώπους να ανθίζουν» λέει η Ευγενία Σαμαρά.

Δείτε στο βίντεο όσα είπαν:

Ο φορέας «Θάλπος Ψυχική Υγεία» , ο οποίος επί 19 χρόνια προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας προς όλους τους πολίτες, αποτελεί πρότυπο τόσο για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του επιστημονικού προσωπικού όσο και για την ποιότητα και αισθητική των δομών και των κέντρων ημέρας που λειτουργεί. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί απόδειξη του σεβασμού απέναντι στα προβλήματα του πολιτών αλλά και στην αξιοπρέπεια τους.

Εκτός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις δομές και στα κέντρα ημέρας δημιουργεί και οργανώνει webinars, ημερίδες και συνέδρια , πάντα με ελεύθερη συμμετοχή, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε έγκυρη ενημέρωση για όλες τις πτυχές που αφορούν στην ψυχική υγεία.