Κατερίνα Ζαρίφη: Οι αδιάκριτες ερωτήσεις για τη μητρότητα και η επιθυμία για υιοθεσία
Ελλάδα

Κατερίνα Ζαρίφη: Οι αδιάκριτες ερωτήσεις για τη μητρότητα και η επιθυμία για υιοθεσία

Κατερίνα Ζαρίφη: Οι αδιάκριτες ερωτήσεις για τη μητρότητα και η επιθυμία για υιοθεσία

«Παλαιότερα πίστευα ότι ίσως είναι ανέφικτο να έχεις παιδί μόνος σου…»

Στην εκπομπή «Μαμά-δες» στην ΕΡΤ2 βρέθηκε η Κατερίνα Ζαρίφη και μίλησε στη Ζωή Κρονάκη για τις αδιάκριτες ερωτήσεις που γίνονται στις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ενώ εξέφρασε την επιθυμία της να υιοθετήσει ένα προφυγόπουλο.

«Ήρθα να υποστηρίξω το δικαίωμα της γυναίκας που αγαπάει τα παιδιά σαν μαμά αλλά δεν έχει. Αυτή είμαι εγώ. Θεωρώ ανέντιμο και άκομψο να ρωτάς μια γυναίκα – και πριν από τα 40, αλλά ειδικά μετά – “γιατί δεν έχεις γίνει μάνα;”.

Μπορεί να πετυχαίνεις γυναίκες όπως εγώ που δεν έχουν πρόβλημα υγείας αλλά προς το παρόν η ζωή τους πήγε εκεί, αλλά μπορεί να πετυχαίνεις και γυναίκες που έχουν κάνει 5 εξωσωματικές και δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Εκεί μπήγεις ένα μαχαίρι.

Η μαμά μου, παρότι είναι μια γυναίκα από την επαρχία, έχει συναίσθηση. Ποτέ δεν με ρώτησε “εγώ δεν θα γίνω γιαγιά;”. Πρόσφατα είχαμε μια κουβέντα και της λέω “μαμά αν δεν γίνω μαμά κοιλιάς και γίνω μαμά καρδιάς θα σε ενοχλήσει;”. Έβλεπα μια περίπτωση μιας γυναίκας που έχει υιοθετήσει ένα προσφυγάκι και μπήκε πολύ στο μυαλό μου αυτή η ιδέα. “Παιδί μου φέρε ό,τι θες εγώ θα στο μεγαλώσω”, μου είπε.

Έχω αρρώστια με τα παιδιά. Τα λατρεύω και με λατρεύουν και αυτά. Δεν καταλαβαίνω όμως τη μανία του κόσμου να γίνεις μάνα. Επίσης δεν καταλαβαίνω τη μανία του κόσμου όταν μια γυναίκα αποφασίσει σε μεγαλύτερη ηλικία να γίνει μάνα. “Τώρα το θυμήθηκε;”, λένε. Έγινα έξαλλη με τα σχόλια για την εγκυμοσύνη της Τζένης Μπαλατσινού.

Ήδη αρχίζω και μειώνω τον χρόνο μου στη δουλειά και τις υποχρεώσεις μου γιατί θέλω αν υιοθετήσω να γίνει όπως πρέπει. Δοκιμάζω τις αντοχές μου. Δεν θέλω να πάρω ένα παιδί και μετά να γκρινιάζω και να λέω “ναι αλλά θα έκανα και αυτή τη δουλειά”. Θέλω να πάω χορτάτη.

Παλαιότερα έλεγα ότι ίσως είναι ανέφικτο να είσαι μόνος σου και να κάνεις ένα παιδί. Μετά σκέφτηκα, να έχεις δηλαδή έναν σύντροφο που μπορεί και να μην θέλει να κάνει παιδί και να είναι δυστυχισμένοι δύο άνθρωποι; Τότε γιατί όχι και μόνη σου;», εξομολογήθηκε η Κατερίνα Ζαρίφη.

Δείτε το βίντεο: