Η Αφροδίτη Γραμμέλη στο Znews: «Κερδισμένο της φετινής σεζόν θεωρώ όποιον μπόρεσε να κρατήσει την αξιοπρέπειά του και όχι όποιον έκανε νούμερα»
featured

Η Αφροδίτη Γραμμέλη στο Znews: «Κερδισμένο της φετινής σεζόν θεωρώ όποιον μπόρεσε να κρατήσει την αξιοπρέπειά του και όχι όποιον έκανε νούμερα»

Η Αφροδίτη Γραμμέλη στο Znews: «Κερδισμένο της φετινής σεζόν θεωρώ όποιον μπόρεσε να κρατήσει την αξιοπρέπειά του και όχι όποιον έκανε νούμερα»

Ένα πρόσωπο μέσα στα τηλεοπτικά πράγματα όσο κανένα μίλησε στον Γιώργο Μπέζα

Ευφυής με αρκετές δόσεις αυτοσαρκασμού, η τηλεκριτικός Αφροδίτη Γραμμέλη δεν «χαρίζεται».

Η πένα της αιχμηρή, κάνει πολλούς τηλεοπτικούς αστέρες χρόνια τώρα να «κρέμονται» από την άποψή της.

Λίγο πριν από το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν -και αφού εδώ και πέντε χρόνια έχει περάσει και μπροστά από τις κάμερες – δεν διστάζει να μιλήσει στο Ζnews και στον Γιώργο Μπέζα για όλους και για όλα στον θαυμαστό κόσμο της τηλεόρασης.

Είσαι μια από τις πιο αυστηρές τηλεκριτικούς, με πένα που κάποιοι έτρεμαν να διαβάζουν. Υπήρξαν στιγμές που μετάνιωσες για κάτι που έγραψες;

Δεν ξέρω αν είμαι αυστηρή τηλεκριτικός, αυτό θα το πουν οι άλλοι για μένα. Δεν υπάρχει κάτι από αυτά που έχω κάνει γενικότερα που να μην έχει σημεία ή στιγμές που θα έχω μετανιώσει. Αλίμονο στον αλάνθαστο! Όχι κάτι τραγικό, αλλά όσο γράφω θα μετανιώνω! (γελάει).

Υπήρξαν στιγμές που πρόσωπα πήραν να παραπονεθούν;

Υπήρξαν και υπάρχουν στιγμές που πρόσωπα, τηλεφωνούν για να παραπονεθούν και να γκρινιάξουν για μια κριτική. Υπάρχουν και αυτοί που δεν τηλεφωνούν αλλά επιλέγουν να απαντήσουν σε μια κριτική που τους κάνω, μέσα από εκπομπές. Δεν με αφορά όμως εμένα αυτό.

Γιατί πιστεύεις ότι το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αρέσει στο κοινό και το διαβάζει;

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αρέσει στον κόσμο να το διαβάζει και να το παρακολουθεί γιατί αφορά πρόσωπα που καθημερινά μπαίνουν μέσα στο σπίτι μας και γιατί εν μέρει έχει και λίγο κουτσομπολιό από τα παρασκήνια της τηλεόρασης. Επειδή το κουτσομπολιό το δαιμονοποιούμε συχνά, αν δεν προσβάλλει, είναι χαριτωμένο, και το gossip έχει μια θέση στην σκαλέτα της ζωής και της ψυχαγωγίας.

Είναι λάθος που τα πρόσωπα της τηλεόρασης χρησιμοποιούν τον «αέρα» των εκπομπών τους για να λύσουν τις διαφορές τους και να μιλούσαν για τον εαυτό τους;

Ναι, το θεωρώ λάθος να χρησιμοποιούν τα πρόσωπα της τηλεόρασης τον «αέρα» της εκπομπής τους για να μιλήσουν για τον εαυτό τους ή να λύσουν τις διαφορές τους και να μιλήσουν για τη ζωή τους. Η αυτοαναφορικότητα δεν βοήθησε ποτέ κανέναν, παρά μόνο τους μεγάλους σταρ που θέλαμε να δούμε τις ζωές τους που ήταν ελκυστικές. Θεωρώ ότι αυτό έχει πια ξεφύγει, καταντάει λίγο κουραστικό, δεν αφορά και τον κόσμο, είναι λίγο βαρετό και και δεν έχει θέση μέσα στις εκπομπές.

Εσύ φέτος είσαι στον ΣΚΑΪ το Σαββατοκύριακο αλλά και με έναν διαφορετικό ρόλο στο Big Brother. Θέλω να μου σχολιάσεις και τις δύο αυτές εκπομπές αλλά και εσένα ως τηλεοπτική περσόνα. Θα το ξανάκανες;

Δεν μπορώ να σχολιάσω εκπομπές στις οποίες συμμετέχω και συμμετείχα γιατί θα πέσω στο λάθος που είπα πριν λίγο, θα γίνω αυτοαναφορική. Αλίμονο αν κάνουμε δημόσια κριτική στον εαυτό μας. Εμείς κάνουμε την αυτοκριτική μας, ο κόσμος θα κρίνει. Δεν είμαι τηλεοπτική περσόνα, είμαι δημοσιογράφος. Δεν έχω καμία φιλοδοξία να γίνω παρουσιάστρια. Δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, δεν το κυνηγάω. Η τηλεόραση είναι η δεύτερη δουλειά μου και το κάνω γιατί έχω ανάγκη να δουλέψω και γιατί μου δίνεται η ευκαιρία. Δεν ζητάω, απλά συζητάω και επιλέγω κάθε χρόνο να κάνω αυτό που μου αρέσει με αυτούς που μου αρέσουν.

Είδαμε να αντιδράς με τις ψυχαγωγικές εκπομπές που ασχολούνται με θέματα επικαιρότητας. Πιστεύεις πως όλοι δεν μπορεί να είναι για όλα;

Ναι, αντιδρώ, γιατί θεωρώ ότι αυτό γίνεται επιλεκτικά με θέματα που κάνουν νούμερα τηλεθέασης. Ας μην κοροιδευόμαστε! Η δημοσιογραφία δεν γίνεται κατά παραγγελία. Ούτε με όποιο θέμα μας βολεύει ούτε με όποιο θέμα μας δίνει νούμερα. Δεν είμαστε όλοι για όλα και χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό. Γι’ αυτό και σέβομαι πάντα τις αποφάσεις των συνεργατών μου να κάνουν αυτό που κρίνουν σωστό. Γιατί μπορεί εγώ να είναι λάθος αυτό που λέω και να πρέπει οι ψυχαγωγικές  εκπομπές να ασχολούνται με θέματα επικαιρότητας. Όμως εγώ δεν θέλω να είμαι μέρος αυτού και να εκφέρω άποψη για τόσο σοβαρά θέματα, δημόσια, γιατί πιστεύω ότι κάποια πολύ σοβαρά θέματα είναι θέμα εξειδίκευσης και μεγάλης εμπειρίας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι ή κάποιο πρόσωπο στην τηλεόραση που να με ενοχλεί. Στη ζωή με ενοχλούν πράγματα. Στην τηλεόραση άλλωστε αν σε ενοχλεί κάτι, υπάρχει το μαγικό τηλεοκοντρόλ, το ξεπερνάς.

Αν ήταν να φτιάξεις την χρυσή πεντάδα της τηλεόρασης ποιους θα έβαζες και γιατί;

Δεν πιστεύω ούτε στα χρυσά πια -ειδικά στην τηλεόραση- ούτε μπορώ να ξεχωρίσω πέντε ανθρώπους γιατί μου φαίνονται πολλοί, για χρυσό! Υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι στην τηλεόραση σε πάρα πολλά πόστα αλλά δεν μου αρέσει αυτή η κατηγοριοποίηση. Μου θυμίζει το lifestyle περιοδικών προηγούμενης δεκαετίας.

Ποιο πρόσωπο της τηλεόρασης θα συμβούλευες να «ξεκουραστεί»;

Δεν είμαι εγώ που θα συμβουλεύσει κάποιο πρόσωπο να«ξεκουραστεί». Στη συνείδηση του κοινού φαίνεται η κόπωση. Όποιος νιώθει κουρασμένος, οι πόρτες είναι ανοιχτές να πάει να ξεκουραστεί. Δεν είναι δική μου δουλειά να εκτοπίσω ή να συμβουλεύσω κάποιον να θέσει εαυτόν εκτός δουλειάς στον βαθμό που νιώθει καλά.

Πώς είδες την εκπομπή του Μάρκου Σεφερλή και την αντίδραση του κόσμου;

Στο Twitter υπάρχουν σχόλια για όλα, δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία σε haters, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι υπάρχει ζωή έξω από τις οθόνες. Ο Μάρκος είναι ένας εξαιρετικός ταλαντούχος άνθρωπος, που δουλεύει πολύ, ένας πολύ καλός συνεργάτης και αυτό μου το έχουν εξομολογηθεί συνεργάτες του. Πιστεύω ότι ήταν ατυχές και ότι αυτό το χιούμορ δεν εκφράζει ούτε τον Μάρκο ούτε κανέναν και επιμένω ότι δεν δικαιολογούνται αυτά τα αστεία. Είναι παρωχημένα αστεία άλλης εποχής. Όμως δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ή να αναιρέσουμε την καριέρα ενός ανθρώπου με αφορμή ατυχείς στιγμές και ατυχείς ατάκες.

Ποιον θεωρείς κερδισμένο της φετινής σεζόν;

Κερδισμένο της φετινής σεζόν θεωρώ όποιον μπόρεσε να κρατήσει την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία του και όχι όποιον έκανε νούμερα. Τα νούμερα για μένα μετρούν μόνο τα νούμερα της μυθοπλασίας γιατί εκεί μετράται καθαρά η αποδοχή του κοινού. Για τα υπόλοιπα, επειδή υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, κερδισμένος είναι αυτός που άφησε ένα καλό αποτύπωμα και που δεν έχει πέσει σε πολλές παγίδες.

Ελένη Μενεγάκη: πώς είδες την επιστροφή της;

Η Ελένη προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα τηλεοπτική εποχή και πειραματίζεται και με πρόσωπα και σε με στήλες. Πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά θα φανεί για την Ελένη και θα είναι λίγο πιο ώριμη η επιστροφή της.

Γιωργος Λιάγκας: πιστεύεις πως είναι καλύτερα με τη Φαίη Σκορδά;

Τους εκτιμώ και τους τιμώ και τους δύο, έχω δουλέψει μαζί τους. Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για αυτούς. Θεωρώ ότι ο καθένας κάνει διαφορετικά είδη εκπομπών. Ο Γιώργος φαίνεται πως προτιμά την ενημέρωση ενώ η Φαίη ξέρει καλά το κομμάτι της ψυχαγωγίας χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε κοινωνικά θέματα. Εγώ θα την προτιμούσα στην ψυχαγωγία. Αν θέλουν να είναι μαζί ας το αποφασίζουν οι ίδιοι και όχι το κοινό ή εμείς.

Ποιο πρόσωπο σου λείπει από την τηλεόραση;

Δεν μου λείπει κανένας από την τηλεόραση και για να είναι κάποιος εκτός σημαίνει ότι υπάρχει λόγος.

Τι απολαμβάνεις όταν βρίσκεσαι σε μια εκπομπή;

Απολαμβάνω την καλή δουλειά, το καλό περιεχόμενο, την ομαδική προσπάθεια και τις σωστές συμπεριφορές. Η τηλεόραση δεν είναι πεδίο που ευνοεί τις καλές συμπεριφορές όμως χρειάζεται να είσαι πολύ καλά θωρακισμένος και να μπεις έχοντας διαμορφώσει χαρακτήρα, για να μπορείς να παίξεις και λίγο άμυνα γιατί οι επιθέσεις είναι πολλές.

Τι μηνύματα σου στέλνουν στα social media;

Είναι μηνύματα όλων των ειδών. Είναι τα καλά, τα επιθετικά, τα μηνύματα θαυμασμού από άντρες που ξεπερνούν ωστόσο κάποια τα όρια και καταντούν χυδαία ή και στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Έχω δεχτεί ωστόσο  και πολλά μηνύματα από γυναίκες που μου ζητούν την βοήθεια μου σε θέματα που αφορούν εμάς τις γυναίκες και που θεωρούν ότι μπορώ να τις βοηθήσω με το να τους προτείνω κάποιον ειδικό που ίσως γνωρίζω. Απολαμβάνω πολύ αυτή την επικοινωνία με τον κόσμο, πάντα απαντώ στα μηνύματα και για μένα είναι μεγάλη τιμή.

Ποια φράση σου έρχεται στο μυαλό με το άκουσμα των παρακάτω ονομάτων:

Βίκυ Καγιά: «Όταν εσύ ερχόσουν οι άλλοι φεύγανε…»

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Δεν θα μπορούσα να πω κάτι άλλο εκτός από το «Στολίδι είσαι μόνη σου».

Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Ο αδικημένος δεύτερος». Ελπίζω -το λέω κάθε χρόνο- να του δοθεί μια ακόμη ευκαιρία.

Δανάη Μπάρκα: Είναι η εναλλακτική μας, είναι το καταφύγιο σε μια περίοδο που η ψυχαγωγία χάνει την ταυτότητά της και χαίρομαι που τόλμησε να κάνει πράγματα διαφορετικά και κυρίως τόλμησε να πει πράγματα διαφορετικά.

Κατερίνα Καινούργιου: Βαθιά καλό κορίτσι με προοπτική, θεωρώ ότι η ζωή και η τηλεόραση είναι μπροστά της.

Τατιάνα Στεφανίδου: «Πολύ σκληρή για να πεθάνει τηλεοπτικά».

Ζήνα Κουτσελίνη: Είναι η χρονιά της, είναι η στιγμή της, είναι η κορυφή της δουλειάς της.

Ιωάννα Μαλέσκου: «Χτύπα κι άλλο θα τ’ αντέξω!»