“Τελικά μόνο εγώ ήξερα το Λενάκι;”
Ο Πέτρος πάει παντού

“Τελικά μόνο εγώ ήξερα το Λενάκι;”

“Τελικά μόνο εγώ ήξερα το Λενάκι;”

Ο Πέτρος Κωστόπουλος είχε προβλέψει πρώτος την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη και έχει τις αποδείξεις!

Αυτό που είχα φανταστεί και το έγραψα 5 μήνες πριν έγινε. Η Μενεγάκη έκανε το δικό της “Last dance” και αποχωρεί από τον στίβο της τηλεόρασης μετά από 29 χρόνια. Τότε περίπου τη γνώρισα κιόλας, ένα κοριτσάκι που ψαχνόταν τι ακριβώς θα κάνει και τι τελικά θα γίνει στην τηλεόραση. Παρουσιάστρια παιχνιδιού, ηθοποιός σε σίριαλ ή κάτι που δεν ήξερε και δεν μπορούσε να φανταστεί;

Τι να φανταστεί στην αρχή των 20 της ένα κορίτσι που ερχόταν στην κυριολεξία από το πουθενά; Λίγο μοντέλο έκανε αλλά δεν το ‘χε και πολύ αυτό. Δεν θα την έβγαζε πουθενά. Έκανε το παιχνίδι με τον Πολυχρονίου μοιράζοντας δώρα, άρχισε να παίζει με τον Καρρά στο “Πάτερ ημών” και ήλπιζε σε κάτι καλύτερο λάου λάου.

Και αυτό βέβαια δεν ήταν ότι θα γινόταν μια μέρα, πολύ γρήγορα, η μεγαλύτερη σταρ στην τηλεόραση, την εποχή που η Ρούλα τα είχε πάρει όλα παραμάζωμα. Ούτε καν της πέρναγε από τον εγκέφαλο. Και όμως! Η ζωή έχει καμιά φορά και παραμύθια. Καμιά φορά.

Πάμε πάλι μπρος. Τον τελευταίο Δεκέμβρη είχε μαθευτεί ότι ο Alpha δεν θα πλήρωνε το ίδιο μεγάλο συμβόλαιο στην Ελένη και είχε αρχίσει μια βαρετή τηλεοπτική (ως συνήθως) παπαρολογία για το τι θα κάνει και το πού θα πάει. Όπως θα γίνει και τώρα. Και με στοίχημα ότι οι πιο πολλοί θα της την πέφτουν πλαγίως, ότι δεν της έδωσαν τα λεφτά που ήθελε, μιας και τα νούμερα δεν είναι ψηλά, αγνοώντας το βασικό: νούμερα πια κάνει σταθερά ψηλά… ο καθένας πλην ελαχίστων και κυρίως των “Μελισσών”.

Η τηλεόραση έχει φτωχύνει επικίνδυνα σε IQ. Ή απλά είναι αδιάφορη πια η θεματολογία που κάποτε έκανε 30άρια στην τηλεθέαση. Γι’ αυτό την παρατάνε όλοι και βλέπουν μόνο Netflix και μερικά ακόμα παρόμοια. Είναι που δεν υπάρχουν και λεφτά. Η καλή τηλεόραση είναι πολύ ακριβό σπορ.

Γνωρίζοντας την Ελένη τόσα χρόνια, κάποια εκ των οποίων κάναμε και κολλητή παρέα, είχα γράψει ότι όλα αυτά γράφονται χωρίς τον ξενοδόχο. Την ίδια δηλαδή. Και αφού έγραφα κάποια πράγματα για την Ελένη που ήξερα, κατέληγα ότι αν δεν πάρει αυτό που θέλει, η Μενεγάκη θα σηκωθεί να φύγει από την τηλεόραση. Γραμμένη την έχει πια.

Μετά τόσα χρόνια με τις πιο υψηλές αμοιβές, πολύ μακριά από τον δεύτερο, η Μενεγάκη δεν έχει ανάγκη κανέναν. Δεν ήταν μόνο τα απίστευτα υψηλά συμβόλαια. Ήταν οι ακριβές διαφημίσεις (που τις επέλεγε πολύ επιλεκτικά) αλλά και τα πιο… φτηνιάρικα εμπορικά στις εκπομπές της, που έφταναν να ζουν ένα ολόκληρο κανάλι (καθ’ υπερβολή αυτό, βέβαια. Αλλά έτσι λέγαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου όλοι).

Αν καθίσει κάποιος και υπολογίσει απλά πόσα χρήματα έχει εισπράξει η Ελένη (φέρνοντας πολύ περισσότερα στα αφεντικά) θα πάθει κοκομπλόκο. Εγώ δεν τα υπολογίζω ούτε θέλω να τα υπολογίσω, θα το κάνει ο Γιώργος Λιάγκας σήμερα που είναι ειδικός σε αυτά μιας και τους ρωτάει όλους αν έβγαλαν λεφτά! Τον προκαλώ -που λέει κι ο Μουτσινάς- τον Γιώργο να το κάνει μαζί με τον Γεωργιάδη που τα ξέρουν και οι δύο για να καταλάβετε γιατί η Μενεγάκη έφυγε τόσο εύκολα. Και γιατί δεν είχε ανάγκη να συνεχίσει.

Και δεν νομίζω π.χ. ότι θα σταματήσουν οι διαφημίσεις που θα της ζητάνε να κάνει. Εδώ κάτι κοριτσάκια άπατα σε καριέρα στην τηλεόραση παίρνουν διχίλιαρα για ένα ποστ στο Ίνστα, την Ελένη δεν θα κυνηγάνε για χρόνια ακόμα να τους διαφημίσει και μοσχοπληρωμένα;

Ήμουνα σίγουρος ότι θα “την έκανε” η Ελένη, γιατί λέει και αλήθεια ότι θα ήθελε πια να κάνει και πράγματα που δεν μπόρεσε λόγω τηλεόρασης. Να χαθεί, να πάει ταξίδια χωρίς να την κυνηγάνε στα αεροδρόμια και να αναρωτιούνται τάχα σαν ηλίθιοι για τις… ακριβές Μαλντίβες, λες και ανακάλυψαν κατάχρηση δημοσίου χρήματος, να ασχοληθεί πιο πολύ με τα παιδιά της, να αποτοξινωθεί, να κάνει μια όμορφη ζωή με τα λεφτά που έβγαλε. Στα 50 καλό κάνει και αυτό.

Δεν ξέρω αν είναι Σαββατική άδεια που έδωσε στον εαυτό της και αν θα ξαναγυρίσει. Όπως έγραψα και την προηγούμενη φορά, η Ελένη έχει σκληρά… μπαλάκια και μου το είχε πει πολλές φορές. Το έχει αποδείξει και με τρόπο πιο εμφατικό και από ισχυρό άνδρα.

Προφανώς μια δυο συζητήσεις έγιναν, έστω και αν κάποιοι το διαψεύδουν ή το αρνούνται. Η ίδια σε αυτά ήταν πάντα σφίγγα και δεν εξέθεσε κανέναν. Απλά πιστεύω ότι και αυτές οι καταρχήν κουβέντες -αν έγιναν όπως γράφτηκε (με Mega και ΑΝΤ1 ή δεν ξέρω κι εγώ ποιον άλλον)- δε νομίζω ότι ξεπέρασαν τα πλαίσια της απλής προσέγγισης. Πιο πολύ κοινωνικές θα ήταν στο φινάλε. Η Ελένη έχει δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να μιλάει μόνο με τα αφεντικά αυτά τα χρόνια. Όχι όπως οι περισσότεροι, με τους διευθυντές προγράμματος. Ποτέ. Γι’ αυτό και δεν θα μίλαγε άλλωστε.

Εγώ στο Λενάκι εκτίμησα το ότι δεν πούλησε την ψυχή της τηλεοπτικά για να πάρει νούμερα και άρα συμβόλαια. Δεν έπαιξε με τον κιτρινισμό και το χυδαίο κουτσομπολιό, όταν αυτό έδινε νούμερα, ειδικά στις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Δεν επιτέθηκε ή δεν έκρινε ανθρώπους μόνο και μόνο για τη βαβούρα και την αναπαραγωγή στα μίντια και τα σάιτ. Δεν πούλησε παραμύθι, “ηθικοπλαστισμό” στην τηλεόραση, όπου και ο τελευταίος κρίνει και τον πρώτο.

Είχε ένα φυσικό γκελ στις γυναίκες, έστω και όταν ξάπλωνε στην πολυθρόνα βαριεστημένη. Ούτε Όπρα είναι ούτε Ντε Τζένερις, ούτε το διεκδίκησε, ξέροντας καλά μέχρι πού φτάνει η σκιά της.

Δεν ξέρω γιατί αλλά ήμουν σίγουρος ότι θα έφευγε φέτος που τελείωνε το συμβόλαιό της. Έχω καιρό να τη δω -από τότε που πριν από 4, νομίζω, χρόνια πήγα καλεσμένος στην εκπομπή της- αλλά καταλαβαίνω και από μακριά ότι είναι σε μια φάση και ηρεμίας και αυτογνωσίας και μάλλον δεν έχει πολύ καιρό για χάσιμο.

Δεν είναι freak της δουλειάς άσχετα αν το έκανε. Της αρέσει να τρώει καλά, να κοιμάται καλά, να κάνει ταξίδια, να κωλοβαράει με γέλιο, να μην παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά σε μια παρέα και δεν φοβάται να τα σπάσει όλα όταν καταλαβαίνει ότι πιέζεται και αυτοπεριορίζεται.

Το ξαναγράφω. Όταν η Ελένη νόμιζε ότι την θεωρούσαν ξανθιά μπίμπο τα έπαιρνε και έλεγε το περιβόητο “εγώ είμαι αντράκι. Έχω μπαλάκια και μια μέρα θα τα δείτε”. Τα είδαμε μερικές φορές.

Όταν διάβαζα πριν από 5 μήνες την… αγωνία των ρεπόρτερ για το μέλλον της Ελένης, με έπιαναν τα γέλια. Μπροστά τους την είχαν 30 χρόνια και δεν την κατάλαβαν. Σαν να μην την έβλεπαν ενώ αυτή έδειχνε κάθε μέρα το πώς είναι. Οπότε ποια έκπληξη που ανακοίνωσε κουλαριστά ότι φεύγει;

Θα υπάρξουν βέβαια οι συνήθεις ύποπτοι που θα μιλήσουν για δική της ήττα. Για λεφτά που δεν πήρε. Ότι θα ήθελε να συνεχίσει. Ξέρουμε όλοι ποιοι. Όπως ξέρουμε και τα κινούμενα εγκλήματα στα social media. Από όσους λοιπόν ξέρω στην τηλεόραση, η Ελένη είναι αυτή που περισσότερο από όλους κάτι τέτοιους ούτε που τους κοιτάει. Δεν τους βλέπει. Δεν υπάρχουν. Γραμμένους τους έχει χρόνια τώρα και ας έχουν πει ιστορίες γι’ αγρίους. Τη θαύμαζα από παλιά για αυτό όταν κάναμε παρέα. Όταν εγώ για παρόμοια δημοσιεύματα φρίκαρα και χαλιόμουνα αυτή το πέρναγε στο ντούκου γελώντας. Τη ζήλευα γι΄αυτό.

Οπότε, χρόνια της πολλά και να περνάει καλά. Ας το ζήσει όπως θα το ‘θελε και όπως το έχει φανταστεί. Και στο δημόσιο να δούλευε σε λίγο θα έπαιρνε σύνταξη, μικρή μικρή.