«Αυτός είναι ο νέος τρόπος που ασκούμαι και πώς με ενέπνευσε να κατανοήσω το σώμα μου»
Ρώτα την Giveaway Queen

«Αυτός είναι ο νέος τρόπος που ασκούμαι και πώς με ενέπνευσε να κατανοήσω το σώμα μου»

«Αυτός είναι ο νέος τρόπος που ασκούμαι και πώς με ενέπνευσε να κατανοήσω το σώμα μου»

H Καλομοίρα αποκαλύπτει στο Znews τη καινούρια τάση στη γυμναστική που ακολουθεί τον γυναικείο κύκλο!

Για αρχή μια σημείωση: Δεν είμαι γιατρός. Το κείμενό μου δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου πιστοποιημένου επαγγελματία υγείας εάν έχετε απορίες που αφορούν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Ανακάλυψα έναν νέο τρόπο να γυμνάζομαι που ταιριάζει στο γυναικείο σώμα. Εδώ και χρόνια έχω δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά είδη εκγύμνασης ακολουθώντας τα μοντέλα που οι γυμναστές μας λένε. Σε κάποιο σημείο της ζωής μου γυμναζόμουν τόσο πολύ και όμως εξακολουθούσα να έχω πρόβλημα με φουσκώματα και φλεγμονές. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί.

Κάθε φορά ένιωθα ότι πρέπει να κάνω ακόμα τριάντα λεπτά γυμναστική, μερικές φορές και 1,5 ώρα για να διώξω το φούσκωμα. Αυτό με έκανε να νιώθω ακόμα χειρότερα μετά. Δεν μπορούσα να το καταλάβω από τη στιγμή που έκανα γυμναστική έξι μέρες την εβδομάδα και έτρωγα όσο καλύτερα μπορούσα.

Αυτή τη φορά αισθάνομαι ότι εν τέλει βρήκα την απάντηση από τη στιγμή που διάβασα το βιβλίο “In the Flo” της Alisa Vitta. Αυτό το βιβλίο εξηγεί ότι το γυναικείο σώμα δεν πρέπει να συγκρίνεται με το ανδρικό και να κάνει την ίδια γυμναστική. Οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν τον κύκλο τους και με βάση αυτόν να ρυθμίζουν την εκγύμναση.

Ενθουσιάστηκα γιατί όλα αυτά τα χρόνια κανένας trainer δεν μου το επεσήμανε. Έτσι αποφάσισα να πειραματιστώ για έξι μήνες και τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα! Και ιδού τι έκανα.

Σημείωση: Για να γνωρίζετε σε ποια φάση του κύκλου σας βρίσκεστε σας προτείνω την εφαρμογή Flo που χρησιμοποιώ κι εγώ και με βοηθά να γνωρίζω πού βρίσκομαι. Υπάρχουν 4 φάσεις στον κύκλο μας (εμμηνόρρυση, ωοθυλακική φάση, ωορρηξία, ωχρινική φάση) και κάθε μία απαιτεί διαφορετική προσέγγιση στην άσκηση. Παρακάτω σας εξηγώ τι κάνω και τι συνιστώ.

Φάση εμμηνόρρυσης

Δεν κάνω γυμναστική τις πρώτες δύο-τρεις μέρες της περιόδου. Μετά από αυτές κάνω έναν ελαφρύ περίπατο έξω ή στον διάδρομο. Το βιβλίο που προανέφερα εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης “τα επίπεδα των ορμονών σας είναι στα χαμηλότερά τους, όπως και τα ενεργειακά επίπεδα. Οποιασδήποτε μορφής έντονη άσκηση θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού το λίπος θα αποθηκευτεί και θα σπαταληθεί μυική μάζα στρεσάροντας το καρδιαγγειακό σας σύστημα!”.

Ουάου, όταν το διάβασα αυτό κατάλαβα αμέσως! Πίεζα τον εαυτό μου πιο πολύ στην περίοδο πιστεύοντας ότι είμαι τεμπέλα, τη στιγμή που το γυναικείο σώμα σε αυτή τη φάση είναι προγραμματισμένο για ανάπαυση. Επιτέλους κατάφερα να αφήσω τον εαυτό μου να κάνει ένα διάλειμμα από τη γυμναστική χωρίς να νιώθω ενοχές ή άσχημα για τον εαυτό μου! Μεγάλη ανακούφιση.

Η συγγραφέας επίσης προτείνει σε αυτήν την φάση:
1. Καταναλώστε περισσότερη σοκολάτα (ναι, είναι αλήθεια, το ορκίζομαι, αλλά σοκολάτα με 70% κακάο ή και περισσότερο).
2. Πάρτε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου-μαγνησίου σε αναβράζουσα μορφή πριν από τον ύπνο.
3. Πίνετε ένα ποτήρι ζωμό από βρασμένα κόκαλα κάθε μέρα.
4. Εάν έχετε προβλήματα ακμής στην περίοδο, εκτός από το συμπλήρωμα μαγνησίου-ασβεστίου, πάρτε και μία δόση χλωροφύλλης μία φορά την ημέρα το πρωί για “να αναπληρώσετε σε σίδηρο και να ενισχύσετε τις αποθήκες μαγνησίου”.

Άσκηση για αυτήν τη φάση: Θα το ξαναπώ, συνιστάται να κάνετε 2-3 μέρες διάλειμμα στην αρχή της περιόδου και να μετά να κάνετε περιπάτους ή λίγη γιόγκα ή μερικές ασκήσεις barre προς το τέλος (η φάση αυτή μπορεί να κρατήσει 7-10 μέρες ανάλογα με το πόσο διαρκεί η περίοδός σας).

Ωοθυλακική φάση

Είναι η φάση αμέσως μετά την περίοδο. Εδώ κατάλαβα ότι πρέπει να κάνω ασκήσεις cardio γιατί ανακτώ ενέργεια. Ιδού τι προτείνει η συγγραφέας:
Για να βοηθηθείτε στην απώλεια βάρους:
1. Μία κουταλιά της σούπας ξινολάχανο για να “ανανεώσετε τα καλά βακτήρια στο έντερό σας”.
2. Προβιοτικό συμπλήρωμα κάθε μέρα
3. Κόψτε το αλεύρι και τα γαλακτοκομικά για μία εβδομάδα ώστε να καταπολεμήσετε την εντερική φλεγμονή.
4. Για το φούσκωμα: μια δόση ημερησίως του φυτού ashwagandha (ασβαγκάντα – πωλείται σε σκόνη στα φαρμακεία και σε καταστήματα με υπερτροφές) που “βοηθά τη λειτουργία των επινεφριδίων και στο να ρίξετε τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και άρα να καταπολεμήσετε το φούσκωμα”.
5. Για την ακμή πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμινών Β ημερησίως.

Άσκηση για αυτή τη φάση: Το σώμα σας ανακτά την ενέργειά του οπότε αυτή είναι η φάση που μπορείτε να κάνετε ασκήσεις cardio και σταδιακά να μπείτε σε πιο έντονη εξάσκηση όπως “ποδήλατο, χορό, τρέξιμο, σκοινάκι, πεζοπορία”.

Φάση ωορρηξίας

Για απώλεια βάρους:
1. Φάτε μία κουταλιά της σούπας ξινολάχανο
2. Πιείτε ένα ποτήρι νερό με λεμόνι
3. Καταναλώνετα 3 κ. σούπας λιναρόσπορο τη μέρα
Για την ακμή:
Ένα ποτήρι γάλα με κουρκουμά και τζίντζερ (golden milk ή “χρυσό γάλα”) πριν από τον ύπνο.
Άσκηση σε αυτήν τη φάση: Κάντε τις πιο έντονες ασκήσεις σας όπως HIIT, kickboxing και διαλειμματικά sprint. Και αυτό διότι σε αυτήν τη φάση “τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη είναι στο ψηλότερό τους δίνοντάς σας ενέργεια για να καταναλώσετε”.

Ωχρινική φάση

Για απώλεια βάρους:
1. Πίνετε 250 ml νερό καρύδας. “Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν να ισορροπήσετε τις παρενέργειες της κορτιζόλης που στερούν ενέργεια από το σώμα”.
2. Κόψτε την καφεΐνη για μία εβδομάδα (αυτό είναι σκληρό και συνήθως δεν τα καταφέρνω ακριβώς όπως λέει το βιβλίο).
Για την ακμή:
1. Καταναλώστε μαργαρίνη από ηλίανθο σε ψωμί χωρίς γλουτένη το πρωί (αγαπώ αυτή τη μαργαρίνη και εδώ μπορείτε να δείτε την αγαπημένη μου)
2. Πίνω έναν χυμό καρότου και παντζαριού ( είναι ειλικρινά τέλειος! Βάζω 3 καρότα και 2 γουλιά από παντζάρια και τα κάνω χυμό!).
Άσκηση για αυτήν τη φάση: Στην αρχή του κύκλου σας επικεντρωθείτε σε ασκήσεις ενδυνάμωσης, μετά λάστιχα και λίγο πιο ελαφριές ασκήσεις μέχρι την επόμενη φάση του κύκλου σας.

Και μετά ακολουθεί η επόμενη φάση και πάει λέγοντας.

Αυτός ο νέος τρόπος άσκησης ακούγοντας το σώμα μου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ.
Η γνώση με ενέπνευσε να καταλάβω το γυναικείο σώμα και την υπέροχη μοναδικότητά του. Με βοήθησε να ηρεμήσω τα φουσκώματά μου, την ακμή και τη φλεγμονή.
Ελπίζω κάποια από τις πληροφορίες να σας βοηθήσει και συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο που θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για να μείνετε έγκυος αλλά και για τις εναλλαγές της διάθεσης.

Ακολουθήστε με στο κανάλι μου στο Υoutube για περισσότερα tips ομορφιάς, fitness, για τα παιδιά και άλλα!

Kalomira’s Store
The Giveaway Queen Instagram για τα μηνιαία μας giveaways! Μπες στη σελίδα μας στο Instagram για να συμμετέχεις στους διαγωνισμούς μου για προϊόντα ομορφιάς, fitness, ρούχα και άλλα!