Ρώτα την Giveaway Queen

Η Καλομοίρα στο Znews: «Διαρκώς λέω στον εαυτό μου ότι και αυτό θα περάσει»

Η Καλομοίρα στο Znews: «Διαρκώς λέω στον εαυτό μου ότι και αυτό θα περάσει»

Δίνει χρήσιμες συμβουλές ώστε να διατηρήσετε "σώας τας φρένας" στο σπίτι με την οικογένεια!

Αγαπητή Giveaway Queen,
Το όνομά μου είναι Dora και με όλη αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό είμαι στο σπίτι μου με τα δύο μου παιδιά και τον σύζυγο και αρχίζω να πιέζομαι. Πιέζομαι που έχω τα παιδιά όλη μέρα αλλά και με το άγνωστο μπροστά μας. Νιώθω μόνη και στεναχωρημένη. Πώς αντιμετωπίζεις την κατάσταση; Έχεις κάποια συμβουλή για το πώς να βγάζω τη μέρα;

Σε ευχαριστώ,
Dora L.

Γεια σου Dora.

Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία. Σε νιώθω απόλυτα επειδή είμαι σε μια παρόμοια κατάσταση. Είμαι στο σπίτι με τα τρία μου παιδιά και τον σύζυγος και είναι μία πρόκληση. Καθώς σου γράφω, ήδη τα παιδιά με διέκοψαν τρεις φορές, οπότε πίστεψέ με, σε νιώθω. Το να μην ξέρεις τι θα φέρει το αύριο και πόσο θα διαρκέσει αυτό μπορεί να φέρει αναστάτωση και δεν είσαι η μόνη που νιώθεις έτσι. Αυτά είναι μερικά πράγματα που κάνω για να διατηρήσω σώας τας φρένας και το ηθικό μου ακμαίο.

#1 Προσπαθώ να διατηρήσω ένα πρόγραμμα

Με τη νέα (προσωρινή) πραγματικότητα, κάνω το καλύτερο δυνατό στο να ακολουθώ κάποιου είδους ρουτίνα. Με βοηθά να μείνω οργανωμένη και βοηθά τα παιδιά να νιώθουν μια κανονικότητα. Κάτι που ακολουθώ είναι το εξής:

  1. Πρωινό για όλους (εγώ δεν τρώω παρά μόνο μετά τη γυμναστική)
  2. Γυμναστική (περίπου 20 με 30 λεπτά)
  3. Σχολικό διάβασμα με τα παιδιά
  4. Μεσημεριανό για όλους (μαγειρεύω εγώ)
  5. Δουλειές του σπιτιού (μπουγάδα, απαντώ στα emails κ.τ.λ.)
  6. Βραδινό (μαγειρεύω εγώ)
  7. Διάβασμα παραμυθιών στα παιδιά πριν κοιμηθούν
  8. Προσωπικός χρόνος για μένα και τον σύζυγό μου (κρασί και τηλεόραση)

Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει ακριβείς ώρες αλλά αυτή είναι η γενική ροή των πραγμάτων.

#2 Άσκηση

Προσπαθώ να γυμνάζομαι στο σπίτι 20-30 λεπτά για να αποβάλλω το άγχος. Επίσης με βοηθά να διατηρώ την ψυχική μου υγεία αλλά και επειδή οι διατροφικές μου συνήθειες δεν είναι οι καλύτερες, προσπαθώ να γυμνάζομαι κάθε μέρα για διατηρώ μια ισορροπία και μια αίσθηση ελέγχου.

#3 Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για να έρθω πιο κοντά με την οικογένεια και τους φίλους μου

Λατρεύω να χρησιμοποιώ το Zoom ή το Skype για να μιλήσω στους γονείς και την αδελφή μου. Είναι ένας τέλειος τρόπος για να είμαι σε επαφή μαζί τους και να τους βλέπω με ασφάλεια. Τα παιδιά μου επίσης χρησιμοποιούν το Zoom για να μιλήσουν στα ξαδέλφια τους και να μοιραστούν όσα κάνουν στο σπίτι.

#4 Βαθιές ανάσες και διαλογισμός

Είχα πάντα μια σχέση on-off με τον διαλογισμό αλλά αυτή την εποχή είμαι πιο σταθερή σε αυτήν από ποτέ. Κάθομαι μόνη μου για περίπου 5-10 λεπτά και κλείνω τα μάτια μου και απλώς δουλεύω στο να αναπνέω βαθιά. Προσπαθώ να καθαρίσω το μυαλό μου και απλώς να εισπνέω τα καλά και να εκπνέω όλα τα αρνητικά. Με έχει βοηθήσει εξαιρετικά. Προσπαθώ να λέω στα παιδιά μου να κάνουμε μερικές ασκήσεις αναπνοής και τους εξηγώ πώς να εισπνέουν και να εκπνέουν. Τους δίνω έτσι έναν τρόπο να ηρεμούν και να επικεντρώνονται στον εαυτό τους όταν νιώθουν θυμό ή στεναχωριούνται για κάτι.

#5 Οι γλυκιές στιγμές είναι πολύτιμες

Χτες ήταν μια πολύ ωραία μέρα και όλοι πήγαμε στην αυλή και απλώς ξαπλώσαμε στο γρασίδι κοιτώντας τον ουρανό. Αυτή τη μικρούλα στιγμή είχα μια αίσθηση γαλήνης και την κατάλαβα με την οικογένειά μου. Ακόμα και σε σκοτεινούς καιρούς υπάρχει φως κάπου εκεί έξω. Κρατήσου από αυτό.

#6 Θετική σκέψη

Ένα πράγμα που διαρκώς λέω στον εαυτό μου είναι ότι “και αυτό θα περάσει”. Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση. Ακόμα κι αν ανησυχώ για τους μήνες που θα ακολουθήσουν και τι θα φέρει το μέλλον, εστιάζω στην επόμενη στιγμή και προσπαθώ να το παίρνω μέρα τη μέρα. Το να στεναχωριέμαι δεν κάνει καλό στα παιδιά μου και χρειάζεται να είμαι παράδειγμα για αυτά ότι όταν τα πράγματα σκληραίνουν, σκληραίνουμε κι εμείς.

#7 Προσπαθώ να κάνω κάτι στο σπίτι που να με ηρεμεί

Για μένα αυτό είναι να πίνω τσάι ενώ διαβάζω. Αγαπώ τα βιβλία και όταν έχω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου θα πάω στο δωμάτιό μου και απλώς θα διαβάσω. Με βοηθά να απασχολώ το μυαλό μου από τις ειδήσεις. Με καλμάρει και με γεμίζει με θετική ενέργεια.

#8 Κάνω διάλειμμα από τις ειδήσεις

Όλη μέρα βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση. Πραγματικά δεν το αντέχω. Έχω πάθει εμμονή. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τόσες πολλές ειδήσεις (επίσης ακούω ειδήσεις στο podcast όσο κάνω δουλειές στο σπίτι). Αλλά κάποια στιγμή της μέρας απλώς αλλάζω κανάλι για λίγο για να αποφορτιστώ. Δε βλέπω πολλή τηλεόραση μπροστά στα παιδιά και προς το βράδυ πολλές φορές βάζουμε κάποια ταινία ώστε να τη δούμε οικογενειακώς κάτι που ξέρω ότι αρέσει πολύ στα παιδιά.

#9 Μένοντας σπίτι βοηθώ να σωθούν ζωές

Υπάρχουν στιγμές που νιώθω άχρηστη επειδή δεν είμαι νοσοκόμα ή γιατρός που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον ιό, βοηθώντας ανθρώπους σε ανάγκη αλλά υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είμαι πολίτης αυτού του κόσμου και κάνω το καθήκον μου με τον καλύτερο τρόπο μένοντας σπίτι. Μένοντας σπίτι ΟΛΟΙ σώζουμε ζωές.

#10 Κάνω κάποια δωρεά ή/και βοηθώ τους γείτονες

Έστειλα μήνυμα στους γείτονές μου για να δω αν είναι καλά και να τους ενημερώσω ότι είμαι εδώ αν χρειαστούν κάτι. Μερικές φορές σε καιρούς ανάγκης, οι άνθρωποι απλώς θέλουν να νιώσουν ασφάλεια ότι οι γύρω τους νοιάζονται. Τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι εγώ. Έτσι επικοινώνησα μαζί τους με μήνυμα γράφοντας απλά: “Έϊ, απλώς τσεκάρω αν είστε καλά, όλοι ΟΚ; Ελπίζω όλα να είναι καλά και με τον καιρό θα το ξεπεράσουμε μαζί! Η γειτόνισσά σας είναι εδώ αν χρειαστείτε κάτι”. Νομίζω το εκτίμησαν πραγματικά γνωρίζοντας ότι η γειτονιά είναι ενωμένη. Επίσης δωρίζοντας σε ιστοσελίδες online που βοηθούν με τον κορονοϊό ή ακόμα και δωρίζοντας μάσκες και γάντια που έχεις στο τοπικό νοσοκομείο μπορεί να είναι ενθαρρυντικό και είναι μια υποστηρικτική χειρονομία για το προσωπικό. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που κάνουν τη διαφορά.

Ελπίζω να σε βοήθησα Dora. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη. Μπορεί να νιώθεις μοναξιά στο σπίτι σου τώρα αλλά και αυτό θα περάσει και ξέρω ότι με το να μένεις σπίτι εσύ και η οικογένειά σου γίνεστε μέρος της λύσης για την καταπολέμηση του κορονοϊού και της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών.

#alonetogether

Kalomira 
Website
Instagram
https://www.thegiveawayqueen.com/
Exit mobile version