Σωτήρης Τσιόδρας: Ομόφωνη η απόφαση των επιστημόνων για το «απαγορευτικό» (και όχι lockdown)
Κοινωνία

Σωτήρης Τσιόδρας: Ομόφωνη η απόφαση των επιστημόνων για το «απαγορευτικό» (και όχι lockdown)

Σωτήρης Τσιόδρας: Ομόφωνη η απόφαση των επιστημόνων για το «απαγορευτικό» (και όχι lockdown)

Τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσίασε και η συμβουλή του για τα fake news

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τα οποία παρουσίασε σε διαφάνειες. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.

H κάλυψη των κλινών στις ΜΕΘ είναι στο 60% και η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

«Νοσηλεύονται όλο και πιο νέοι άνθρωποι στις ΜΕΘ» είπε ο καθηγητής.

Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσίοδρας και εξήγησε: Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορονοϊό είναι σημαντική.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια.

Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορονοϊό.

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα fake news και τους κινδύνους που εγκυμονούν αφού οδηγούν σε αποδοχή πραγμάτων που είναι καθαρά ψέμματα όπως είπε.

Mάλιστα όπως είπε, η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα στο «απαγορευτικό» (όπως είπε χαρακτηριστικά υιοθετώντας την ελληνική λέξη αντί για τον αγγλικό όρο lockdown) ως τελευταίο μέτρο.