Κορονοϊός: Τέλος στη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα self tests;
Κοινωνία

Κορονοϊός: Τέλος στη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα self tests;

Κορονοϊός: Τέλος στη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα self tests;

Όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τη χαλάρωση των μέτρων

Στη χαλάρωση των μέτρων προχωρά η κυβέρνηση μετά την καλή επιδημιολογική εικόνα που δείχνει η χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να έχει ανακοινώσει 520 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 225 εξ’ αυτών και την Θεσσαλονίκη 41.

Στην ενημέρωση των πολιτών που έγινε πριν από λίγη ώρα συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων μειώνεται

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε: «Η βελτίωση της εικόνας στη χώρα είναι σαφής. Ο μέσος όρος κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35%, κάτω από 400 την ημέρα. Μειώθηκε και η ηλικία των νέων κρουσμάτων, στα 35, λόγω της κινητικότητας και του γεγονότος ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Μειώθηκαν και τα τεστ που γίνονται, ωστόσο η θετικότητα έχει πέσει, σε πολλές περιοχές μάλιστα κάτω από το 1%.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε κάτω από 4.000. Κάποιες περιοχές όμως εμφανίζουν κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων, λόγω της τουριστικής περιόδου και των στελεχών μετάλλαξης.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά νέους 25 με 55 ετών, λόγω του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων μειώνεται. Οι προβλέψεις για το Rt είναι ευοίωνες. Σημαντική μείωση στους θανάτους άνω των 75. Δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στους 65-74. Γι’ αυτό τους καλούμε να εμβολιαστούν».

Φόβοι για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη που ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Οι λοιμώξεις με το μεταλλαγμένο στέλεχος αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους και τους νέους. Παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα και δυνατότητα διαφυγής από την ανοσολογική ανταπόκριση. Ο τρόπος αντιμετώπισής του είναι η αύξηση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης.

Ακόμη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε την καλύτερη εικόνα που διαμορφώνεται τόσο σε επιδημιολογικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την πίεση του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχωρεί σε 70 την ημέρα, έχουμε 40% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 18%.

https://streamable.com/j2owht

Άρση των μέτρων – Τι αλλάζει για μάσκες, εστίαση, εργασία, και κυκλοφορία;

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 5 το πρωί πετάμε οριστικά τις μάσκες προστασίας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας προστασίας παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 5 το πρωί θα έχουμε την ακόλουθη χαλάρωση μέτρων:

Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Άρση της υποχρέωσης self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

Στην εστίαση, από έξι πηγαίνουμε στα 10 άτομα ανά τραπέζι

Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα

Στις οργανωμένες παραλίες έως 120 άτομα ανά 1000 τμ.

Ακόμη, οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) μπορούν επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

https://streamable.com/rj9l44