Ο γυναικολόγος της Τζένης Μπαλατσινού μιλά στο Ζnews για τον Κικίλια junior, τις γέννες εν μέσω πανδημίας και τον εμβολιασμό των εγκύων
Συνεντεύξεις

Ο γυναικολόγος της Τζένης Μπαλατσινού μιλά στο Ζnews για τον Κικίλια junior, τις γέννες εν μέσω πανδημίας και τον εμβολιασμό των εγκύων

Ο γυναικολόγος της Τζένης Μπαλατσινού μιλά στο Ζnews για τον Κικίλια junior, τις γέννες εν μέσω πανδημίας και τον εμβολιασμό των εγκύων

Ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παντελής Τρομπούκης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Την ημέρα των Χριστουγέννων μαζί με την ομάδα του ανέλαβε τον τοκετό της Τζένης Μπαλατσινού, που έφερε στον κόσμο ένα υγιές αγοράκι, καρπό του έρωτά της με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Μαιευτικής Γυναικολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Παντελής Τρομπούκης μιλά στο Ζnews για τον Κικίλια Junior, τον ευτυχή πατέρα, τις γέννες εν μέσω πανδημίας, τις εξωσωματικές και τον εμβολιασμό των εγκύων.

Ο Κικίλιας junior και ο τοκετός της Τζένης Μπαλατσινού

Ανήμερα των Χριστουγέννων αναλάβατε μαζί με την ομάδα σας τον τοκετό της Τζένης Μπαλατσινού, στο τέταρτο παιδί της, τον Κικίλια Junior. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Πήγαμε πολύ καλά. Είχαμε έναν τοκετό σχετικά δύσκολο, αλλά όλα πήγαν καλά. Γεννήθηκε ένα αγοράκι που ζύγιζε 3,5 κιλά και σε κάποιες εξετάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του βασικού ελέγχου που γίνεται για όλα τα νεογνά, αποφασίστηκε να καθίσει λίγες μέρες παραπάνω στο μαιευτήριο. Και φυσικά έμεινε και η μητέρα μαζί του. Όλα όμως εξελίχθηκαν ομαλά και επέστρεψαν πια σπίτι.

Ο Βασίλης Κικίλιας με την Τζένη Μπαλατσινού και τον μαιευτήρα γυναικολόγο της Παντελή Τρομπούκη (Φωτογραφία NDP)

Πώς ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ως νέος πατέρας;

Είναι πολύ καλός και τρυφερός μπαμπάς. Είναι ένα ιδιαίτερο ζευγάρι και οι δυο τους είναι πολύ αγαπημένοι μαζί και δυνατοί. Τους έχω ευχηθεί κι εγώ για το μωράκι τους. Και πραγματικά μέσα σε όλο αυτό το κομμάτι της πανδημίας, ήταν και οι δυο γλυκύτατοι με αυτό το ευχάριστο γεγονός.

Εν μέσω πανδημίας για τον κορονοϊό πώς είναι τα πράγματα για τις νέες μητέρες που καλούνται να γεννήσουν σε αυτήν τη νέα τάξη πραγμάτων; Τι πρέπει να προσέξουν;

Στο ιατρικό κομμάτι έχουμε αρκετές κοπέλες που βγήκαν θετικές στον κορονοϊό και έφεραν στον κόσμο υγιή μωράκια. Ευτυχώς, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κορονοϊός δεν δείχνει να προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο. Και οι δικές μου ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πήγαν πάρα πολύ καλά. Και άλλες κοπέλες, φυσικά, από άλλα κέντρα. Παρόλα αυτά, πρέπει κάθε μέλλουσα μαμά να προσέχει, ειδικά αν έχει υποκείμενα νοσήματα και γενικά επειδή είναι κάτι νέο και δεν έχουμε επαρκή δεδομένα, οι έγκυες πρέπει να προσέχουν, να πλένουν τα χέρια τους, να φορούν μάσκες, να κρατούν αποστάσεις και να μην εκτίθενται σε ιούς και στον κορονοϊό.

Προσπαθούμε και εμείς από τη μεριά μας να τηρούνται όλα τα μέτρα, να κρατάμε αποστάσεις και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αλλά πρωτεύοντα ρόλο στη δική μας περίπτωση έχουν οι έγκυες. Γενικά, όμως, τα έχουμε πάει καλά ως χώρα μέχρι στιγμής.

«Θα αυξηθούν λίγο οι εγκυμοσύνες από την καραντίνα»

Από την πρώτη καραντίνα του Μάρτη του 2020 ως σήμερα, έχει αυξηθεί η μειωθεί ο αριθμός των εγκύων στη χώρα μας;

Το νούμερο είναι σταθερό, αλλά θα αυξηθούν μάλλον λίγο οι εγκυμοσύνες. Πέρα από την πλάκα όμως, η καραντίνα φέρνει κοντά τα ζευγάρια, αλλά φέρνει και άλλα προβλήματα και φαινόμενα δύσκολα, στο κομμάτι της ψυχικής σφαίρας. Πολλά ζευγάρια έχουν δυσκολίες με τη δουλειά και την καθημερινότητά τους και αυτό δεν δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να έρθει μια εγκυμοσύνη.

Επίσης, τώρα τελευταία, έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το στρες του κορονοϊού δημιουργεί σε πολλές γυναίκες διαταραχές κύκλου. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες σε μια οικογένεια και μόνο η αλλαγή στην καθημερινότητα στις γυναίκες που εργάζονται από το σπίτι, μένουν με τα παιδιά, δεν ταξιδεύουν, έχουν άγχος μην κολλήσουν τον ιό, μην νοσήσουν, μην χάσουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, δημιουργεί διαταραχές κύκλου. Πραγματικά υπάρχουν γυναίκες που χωρίς ιατρικό ιστορικό κάνουν διαταραχές κύκλου λόγω της κατάστασης που επικρατεί και του άγχους.

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Μαιευτικής Γυναικολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παντελής Τρομπούκης

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι τόσο η εξέλιξη της επιστήμης, όσο και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γυναικών οδηγούν στο να έχουμε εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερες ηλικίες συγκριτικά με το παρελθόν. Πόσο σύνηθες και πόσο ασφαλές είναι;

Πράγματι έχει αυξηθεί η μέση ηλικία επίτευξης πρώτης κύησης. Κινδύνους δεν έχει ιδιαίτερους, αλλά όπως γνωρίζουμε μια μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσει παιδί με χρωμοσωμική ανωμαλία. Αυτά όμως, με τον προγεννητικό έλεγχο τα διαγιγνώσκουμε νωρίτερα. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν κάποια συνοδά νοσήματα, όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.

Αλλά είναι πολύ ελπιδοφόρο να μπορεί μια γυναίκα να έχει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπορεί να φέρει ένα παιδί στον κόσμο μέχρι τα 50 της. Είναι πολύ όμορφο και η γυναίκα είναι πιο ώριμη για να αποκτήσει παιδί.  Και φυσικά, μπορεί να μην είναι το πρώτο παιδί αυτό που θα αποκτήσει σε μεγαλύτερη ηλικία. Ως φαινόμενο, μάλιστα, αυτό υπήρχε και στο παρελθόν και βλέπαμε οικογένειες με μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέλφια. Με βάση, όμως, τα επιστημονικά δεδομένα για το πρώτο παιδί, ο μέσος όρος ηλικίας κύησης έχει αυξηθεί.

Ταυτόχρονα βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός στις εγκυμοσύνες με εξωσωματική. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το φαινόμενο; Υπάρχει πάντα ιατρικός λόγος ή παίζει ρόλο και το άγχος των ζευγαριών, η ηλικία και άλλοι παράγοντες;

Το πιο σημαντικό για να γίνει μια εξωσωματική είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εμένα εξειδίκευσή μου είναι η χειρουργική γυναικολογία και τέτοιοι παράγοντες, όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα και άλλα, γνωρίζουμε καλά ότι μπορούν να δυσκολέψουν μια γυναίκα στο να μείνει έγκυος. Σε συνδυασμό με το ότι ανεβαίνει και ο μέσος όρος ηλικίας που οι γυναίκες αποκτούν πρώτο παιδί, τα ζευγάρια οδηγούνται πολλές φορές σε θεραπείες γονιμότητας. Αυτό μόνο καλό μπορεί να προσφέρει γιατί έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλά ζευγάρια που δυσκολεύονταν, να αποκτήσουν ένα παιδί.

Ποια η γνώμη σας για την κατάψυξη ωαρίων και πότε μπορεί να γίνει;

Είναι μια καλή ιδέα η γυναίκα να καταψύξει τα ωάρια της, ιδανικά πριν από τα 35 της χρόνια. Αυτό εξαρτάται φυσικά από την κάθε γυναίκα. Όπως η κάθε γυναίκα είναι μοναδική, έτσι διαφέρει και η ηλικία που τα ωάριά της είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση. Αν μια γυναίκα βλέπει ότι μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να αποκτήσει ένα παιδί, το να καταψύξει τα ωάριά της είναι μια εξαιρετική ιδέα.

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη εν μέσω πανδημίας

Πρόσφατα εμβολιαστήκατε κι εσείς μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΙΑΣΩ για τον κορονοϊό. Πρέπει οι έγκυες να εμβολιαστούν;

Με βάση το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες σε εγκύους. Θα έλεγα ότι ίσως, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο εμβολιασμός των εγκύων, στο πρώτο τρίμηνο που γενικά αποφεύγουμε κάποια φάρμακα καλό θα ήταν να αποφευχθεί και το εμβόλιο. Καλό θα ήταν να γίνει στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο. Η κάθε έγκυος θα αποφασίσει για το αν θα το κάνει ή όχι, αλλά σε περιπτώσεις που μια έγκυος έχει και υποκείμενα νοσήματα, συστήνεται το να κάνει το εμβόλιο.

Ποια είναι η συμβουλή ή το μήνυμά σας σε όλες τις μέλλουσες μητέρες που καλούνται να γεννήσουν εν μέσω πανδημίας και έχουν προφανώς ένα άγχος παραπάνω;

Υπάρχουν χειρότεροι ιοί και μικροβιακοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις εγκύους και να της ανησυχήσουν από τον κορονοϊό. Άρα, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν πρέπει να φοβούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εγκυμοσύνη είναι μια υγιής κατάσταση και οι περισσότερες έγκυες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους οικείους τους, να πλένουν τα χέρια τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να φορούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις. Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που πρέπει να τη χαρούν και δεν πρέπει η πανδημία να της κάνει να αγχώνονται σε αυτήν την όμορφη περίοδο της ζωής τους.