Παραιτήθηκε ο Διοικητής της Αεροπορίας Στρατού – Εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές με την υποψία οργανωμένου εμπρησμού
Κοινωνία

Παραιτήθηκε ο Διοικητής της Αεροπορίας Στρατού – Εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές με την υποψία οργανωμένου εμπρησμού

Παραιτήθηκε ο Διοικητής της Αεροπορίας Στρατού – Εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές με την υποψία οργανωμένου εμπρησμού

Εξελίξεις μετά τον όλεθρο στη χώρα

Η πρώτη παραίτηση για το θέμα των εναέριων μέσων στην κατάσβεση των πυρκαγιών ήρθε από τον στρατό. Έτσι παραιτήθηκε ο Διοικητής της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγος  Γιώργος Κουμεντάκης.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του Open δεν έχει εξακριβωθεί αν παραιτήθηκε μετά από δυσμενή μετάθεση διότι δεν ήταν διαθέσιμα έγκαιρα τα στρατιωτικά Σινούκ στις κατασβέσεις ή για τον τρόπο που επιχείρησαν (μια αρμοδιότητα που όμως δεν εμπίπτει σε αυτές του Στρατού).

https://streamable.com/o0vq2a

Έρευνα σε βάθος διέταξε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Την ίδια στιγμή, σε βάθος έρευνα για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, ακόμη και για ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με σημερινή παρέμβασή του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλιώτας με παραγγελία του προς την εισαγγελία Εφετών Αθηνών και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τους ζητεί να συγκεντρώσουν «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κοινοποιεί την παραγγελία του προς το Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη, τον οποίο και θα ενημερώνει για την πρόοδο της έρευνας η εποπτεύουσα εισαγγελέας Εφετών.

Χαρακτηριστικά, η παραγγελία του κ. Πλιώτα αναφέρει τα εξής:

«Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στο δασικό πλούτο της χώρας), σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές,με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς»