Πασχαλινό τσουρέκι: Η συνταγή του Βασίλη Καλλίδη που πρέπει να δοκιμάσεις
Διατροφή

Πασχαλινό τσουρέκι: Η συνταγή του Βασίλη Καλλίδη που πρέπει να δοκιμάσεις

Πασχαλινό τσουρέκι: Η συνταγή του Βασίλη Καλλίδη που πρέπει να δοκιμάσεις

Εύκολο, απλό και εγγυημένο

Αυτή τη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα του Βασίλη Καλλίδη πρέπει να τη δοκιμάσεις.

Ο σεφ είχε δείξει πέρσι τέτοια εποχή τη δοκιμασμένη συνταγή στο «Πρωινό» και τα υλικά είναι απλά.

Μάλιστα ο σεφ έδειξε και παραλλαγές αν το θέλεις γεμιστό.

Η βασική του συμβουλή όπως θα ακούσετε είναι να μην τα ψήνουμε πολύ. Μισή ώρα είναι αρκετή.

Τα υλικά της συνταγής

Για τη ζύμη

  • 3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 3 κουτάκια ζαχαρούχου νερό (ζεστό)
  • 8 φακελάκια μαγιά
  • 1 μπέκιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 6 αυγά
  • 2,5 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 φακελάκια μαχλέπι
  • 2 φακελάκια κακουλέ η καρδάμωμο
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το άλειμμα

  • 2 κρόκους αυγών για το άλειμμα
  • 1 φλ. αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1 φλ. τσιπς σοκολάτας
  • 1 φλ. γλυκό πορτοκάλι
  • 1 φλ. καρύδια

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 400 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Βάζουμε σε μια λεκάνη τα υγρά υλικά και το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μπέκιν πάουντερ και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δυο δόσεις. Ζυμώνουμε καλά και μόλις σχηματισθεί η ζύμη περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Αφήνουμε την λεκάνη με τη ζύμη να σταθεί για μια ώρα η μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνουμε ξανά για 5 λεπτά και κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Πλάθουμε τα σχέδια που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψιά αλειμμένα με βούτυρο.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους αραιωμένους με μισό φλιτζάνι γάλα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

https://streamable.com/e4y0qf

Και ιδού τα βήματα που έδειξε ο Βασίλης Καλλίδης ενώ στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πώς τα ζύμωσε αλλά και πώς τα γέμισε και τα τύλιξε:

https://streamable.com/e3a0az