Προεδρικό Μέγαρο: Το δείπνο με τους υψηλούς προσκεκλημένους για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
Κοινωνία

Προεδρικό Μέγαρο: Το δείπνο με τους υψηλούς προσκεκλημένους για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Προεδρικό Μέγαρο: Το δείπνο με τους υψηλούς προσκεκλημένους για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Θερμή υποδοχή στον Πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας και τη σύζυγό του Καμίλα

Από την Τετάρτη ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου με αφορμή τα 200 χρόνια που συγκεντρώθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και το «Ελευθερία ή θάνατος».

Από το πρωί είχαμε στη χώρα μας την άφιξη υψηλών προσκεκλημένων, οι οποίοι βρέθηκαν στα εγκαίνια της ανανεωμένης Εθνικής Πινακοθήκης μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σύζυγό του Μαρέβα, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Πρόεδρο Της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και βρέθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο για το δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν: ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη, καθώς και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Ακόμη, για το δείπνο είχαν λάβει πρόσκληση οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και η υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.

Το δείπνο επιμελήθηκε ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Λευτέρης Λαζάρου και είχε αρώματα Ελλάδας και γεύσεις θαλασσινών.

Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Distinguished guests,

Σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας η παρουσία σας στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Eπανάστασης», είπε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Και συνέχισε: «Οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία. Το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική. Μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική.

Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός. Στη Γαλλία, ο φιλελληνισμός είχε βαθιές ρίζες. Στη συλλογή των «Ανατολικών» ποιημάτων του, ο Βίκτωρ Ουγκώ αφηγείται, μέσω των ηρωικών μορφών της επανάστασης (του Κανάρη, του Μπότσαρη και του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ), τις τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου. Ο κορυφαίος ρομαντικός ζωγράφος Ντελακρουά απέδωσε μοναδικά το τραγικό γεγονός της Σφαγής της Χίου.

Στη Βρετανία, είναι γνωστό το ενδιαφέρον και η ανάμιξη του νομομαθούς Τζέρεμι Μπένθαμ στην Ελληνική Επανάσταση, όπως και η πλούσια δράση των φιλελλήνων του Λονδίνου. Αξεπέραστη, όμως, παραμένει στη μνήμη μας η θυσία του εμβληματικού Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα, Λόρδου Βύρωνα, στο Μεσολόγγι. Γράφει γι’ αυτήν ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός: «Λευθεριά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί / τώρα σίμωσε και κλάψε εις του Μπάϊρον το κορμί (…) Άκου Μπάιρον, πόσον θρήνον κάνει ενώ σε χαιρετά η Πατρίδα των Ελλήνων, κλαίγε, κλαίγε, Ελευθεριά».

Η Επανάσταση βρήκε επίσης απήχηση στη Ρωσία, με πολλά δημοσιεύματα στα περιοδικά της εποχής. Στις παραδουνάβιες περιοχές συμμετείχαν στην εξέγερση υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ρώσοι αξιωματικοί. Κορυφαίοι Ρώσοι ποιητές αφιέρωσαν ποιήματα στον αγώνα των Ελλήνων. «Εξεγέρσου, ω Ελλάδα, ξεσηκώσου», έγραφε ο Αλεξάντρ Πούσκιν. Έλληνες με στενές σχέσεις με τη ρωσική άρχουσα τάξη, όπως ο Υψηλάντης και ο Καποδίστριας, ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στον αγώνα. Οι μεγάλες δυνάμεις επέδρασαν καταλυτικά στο διπλωματικό και το στρατιωτικό πεδίο. Η παρέμβασή τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε καθοριστική για την τελική επικράτηση των Ελλήνων».

Νίκος Αναστασιάδης: «Ελευθερία η θάνατος»

«Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να συνεορτάσω μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης», είπε παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης.

Και συνέχισε: «Τον ηρωικό αυτόν αγώνα, ο οποίος συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά». Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού. Και τούτο, γιατί η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

«Ζήτω η Ελλάς», αναφώνησε ο πρίγκιπας Κάρολος

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της βραδιάς, μάλιστα ο πρίγκιπας Κάρολος συγκίνησε με τον λόγο του, καθώς μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, την πατρίδα του παππού του, όπως είπε και τον τόπο γέννησης του πατέρα του.

Ο πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ανέφερε πως η χώρα του θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για ό,τι χρειάζεται και αναφώνησε στα ελληνικά «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά» και «Ζήτω η Ελλάς».

Φωτογραφίες:NDP

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΕΡΤ