Το παρασκήνιο της ακύρωσης του “Ζητείται Ψεύτης”
Ελλάδα

Το παρασκήνιο της ακύρωσης του “Ζητείται Ψεύτης”

Το παρασκήνιο της ακύρωσης του “Ζητείται Ψεύτης”

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως μια μέρα μετά την γνωστοποίηση από τις “Θεατρικές Σκηνές” πως ακυρώνεται η παράσταση “Ζητείται Ψεύτης”. Το κλασικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, επρόκειτο να ανεβεί στο “Παλλάς” τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με το Μάρκο Σεφερή στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Την εκδοχή της εταιρίας παραγωγής εξέθεσε στην εκπομπή “Το Πρωινό”, η Κατερίνα Γκαγκάκη, ως σύμβουλος επικοινωνίας στις “Θεατρικές σκηνές”. Σύμφωνα με την εταιρία, ο Μάρκος Σεφερλής προέβαλε νέες απαιτήσεις τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με την παράσταση. Ανάμεσα σε αυτές, στις “Θεατρικές σκηνές” αναφέρουν την απαίτηση προκαταβολής οικονομικών εγγυήσεων και την αλλαγή της μαρκίζας. Επιπλέον, η κα. Γκαγκάκη σημείωσε πως παρά την αρχική συμφωνία που ήθελε τον Μάρκο Σεφερλή να απέχει από το θέατρο για ένα διάστημα πριν την πρεμιέρα, εκείνος τους ανακοίνωσε πως θα ανέβαζε θεατρικό έργο μέσα στα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, ηθοποιοί από τον 25μελή θίαση της παράστασης δίνουν τη δική τους εκδοχή για το θέμα. Καμιά αντίδραση δεν υπάρχει ως αυτή την ώρα από την πλευρά του Μάρκου Σεφερλή.

Τι λένε οι άλλοι ηθοποιοί

“Με τον κύριο Σεφερλή δεν γνωριζόμαστε” σχολίασε από την πλευρά της η Βάσω Γουιλιελμάκη. Η ηθοποιός πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί: “Δεν με αφορά ποιος ευθύνεται. […] Είχα 7 προτάσεις και εγώ έλεγα ‘ευχαριστώ πάρα πολύ, σε 20 μέρες αρχίζω τις πρόβες μου'” ανέφερε και πρόσθεσε: “Με αφήνουν ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα χωρίς δουλειά”.

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Αγγέλου τόνισε στην εκπομπή “Στη φωλιά των Κου Κου”. “Όλοι ήμασταν δεσμευμένοι από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ώστε να μην έχουμε δουλειές δυο μήνες πριν και να κάνουμε την πρεμιέρα 16 Φεβρουαρίου”. Όπως είπε “πριν έρθει αυτή η τελική ανακοίνωση μας είχαν καλέσει για να μας ενημερώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Μας είχαν πει ότι προσπαθούν να ανέβει η παράσταση”.

Ωστόσο, ο κ. Αγγέλου εκτιμά πως το θέμα “κόλλησε” στον ίδιο το Μάρκο Σεφερλή. “Αν ήμασταν 25 άτομα θίασος μαζί με τον κ. Σεφερλή, τους 18 τους ξέρω. Δεν είναι οι ηθοποιοί που ακύρωσαν τη δουλειά. Ήταν μια δουλειά που στήθηκε συγκεκριμένα για τον κύριο Σεφερλή” είπε και πρόσθεσε: “Για να ακυρώθηκε αυτή η δουλειά, πιστεύω ότι υπάρχουν διαφωνίες με το συγκεκριμένο άνθρωπο.

Ποια είναι η εκδοχή της παραγωγής

Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η Κατερίνα Γκαγκάκη, οι συζητήσεις για το έργο “Ζητείται Ψεύτης” ξεκίνησαν από την περασμένη άνοιξη.  “Μια παράσταση για την οποία οι “θεατρικές σκηνές” έφαγαν πάρα πολύ ξύλο από ανθρώπους του χώρου” σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, από την εταιρία λένε πως ήθελαν πολύ να προχωρήσουν με την παραγωγή, την οποία έβρισκαν ιδιαίτερη και πρωτοποριακή.

Όπως υποστήριξε η πλευρά της παραγωγής, η συμφωνία ήταν συγκεκριμένη. Υπήρχαν δε και προσύμφωνα με τους ηθοποιούς που όριζαν το πλαίσιο της συνεργασίας. Ωστόσο, σε συνάντηση των συντελεστών τον περασμένο Αύγουστο, προέκυψαν νέες απαιτήσεις. Αν και η Κατερίνα Γκαγκάκη δεν τον κατονόμασε αρχικά, στη συνέχεια επιβεβαίωσε πως οι ενστάσεις προήλθαν από την πλευρά του Μάρκου Σεφερλή.

“Αυτό που μπορώ να σας πω με μεγάλη σιγουριά, είναι ότι 1η Αυγούστου έγινε ένα ραντεβού στο οποίο συζητήθηκαν κάποια άλλα δεδομένα, παρά τα προσύφωνα” αναφέρει η ίδια, για τη συνάντηση στην οποία όπως λέει ήταν παρούσα. Οι βασικές αντιρρήσεις είχαν τότε να κάνουν με οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον τρόπο που θα επικοινωνούνταν η παράσταση.

Μάλιστα, η Κατερίνα Γκαγκάκη υποστηρίζει πως ο ηθοποιός συμφώνησε να μείνει εκτός θεατρικής σκηνής για ένα διάστημα πριν την πρεμιέρα. Κάτι που, όπως λέει στη συνέχεια, θέλησε να αναιρέσει. Επίσης, πρόσθεσε πως οι οικονομικές απαιτήσεις του Αυγούστου έγιναν αποδεκτές από την παραγωγή.

Ο πόλεμος της μαρκίζας

Στις αρχές του φθινοπώρου, σύμφωνα πάντα με την πλευρά των “Θεατρικών Σκηνών”, προέκυψε θέμα με τη μαρκίζα. Από τη φωτογράφηση που έγινε, χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία που περιελάμβανε όλους τους πρωταγωνιστές. Οι διαφωνίες του ηθοποιού για το θέμα υπάρχουν και εγγράφως, όπως τόνισε η κα. Γκαγκάκη. “Οι μαρκίζες στο ‘Παλλάς’ έχουν συγκεκριμένη αισθητική και φιλοσοφία” σημείωσε και πρόσθεσε: “Ο στόχος δεν ήταν να προτάσσονταν το όνομα του πρωταγωνιστή, αλλά το έργο και ο δημιουργός”.

Η οριστική ρήξη

Στην αναλυτική τηλεοπτική της παρέμβαση για το θέμα, η Κατερίνα Γκαγκάκη αναφέρθηκε και στο περιστατικό που πυροδότησε την ακύρωση της παράστασης. Όπως είπε, πριν κάποιες μέρες, ο ηθοποιός ανακοίνωσε στην παραγωγή πως θα ανεβάσει παράσταση με τον θίασό του. Αναφέρθηκε μάλιστα σε 40 παραστάσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η επικοινωνιακή σύμβουλος των “Θεατρικών Σκηνών” εξήγησε πως του είχε δοθεί το “OK” για μια παιδική παράσταση, περιορισμένων παραστάσεων μέσα στις γιορτές. “Είχε αναφέρει πως θα κάνει μια παιδική παράσταση μέσα στα Χριστούγεννα, στο οποίο και συνηγορήσαμε” είπε, αλλά πρόσθεσε πως ένα έργο 40 παραστάσεων,  ερχόταν σε άμεση αντίθεση με όσα είχαν συμφωνήσει.

Τέλος, η Κατερίνα Γκαγκάκη σημείωσε πως ο ηθοποιός ζήτησε την προκαταβολή των οικονομικών εγγυήσεων που είχε συμφωνήσει, γεγονός που έβρισκε αντίθετη την εταιρία παραγωγής.