Αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές: Οι Έλληνες που ρίχνονται στη μάχη
Διεθνή

Αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές: Οι Έλληνες που ρίχνονται στη μάχη

Αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές: Οι Έλληνες που ρίχνονται στη μάχη

Ξημέρωσε…  αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, εν μέσω κύματος ρατσιστικής βίας και πολύ έντονα συνθήματα από την πλευρά του Donald Trump. Ήδη μετά το CNN και το NBC, και το Fox News ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι απέσυραν ένα αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό σποτ για τη μετανάστευση, το οποίο είχε εγκρίνει ο Trump. Το βλέμμα όμως στην Ελλάδα είναι στραμμένο σε μια ιδιαίτερη κατηγορία υποψηφίων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία (που απαρτίζουν το Αμερικανικό Κονγκρέσο): τους Ελληνοαμερικανούς υποψηφίους.

Ας τους δούμε έναν-έναν.

Αμερικανική Γερουσία ( Senate)

Leah Papachristou Vukmir

Η υποψήφια Γερουσιαστής Leah Vukmir- Photo: leahvukmir.com

Η υποψήφια Γερουσιαστής Leah Vukmir- Photo: leahvukmir.com

Εδώ και πάνω από 5 χρόνια δεν υπήρξε ελληνική παρουσία με ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή στην αμερικανική Γερουσία. Η Leah Papachristou Vukmir ελπίζει να το αλλάξει με την υποψηφιότητά της στο Wisconsin. Η Vukmir είναι κόρη Ελλήνων μεταναστών και σύμφωνα με το βιογραφικό της, έχει ανατραφεί σε μία “αληθινή, big, fat Greek family”. Είναι νοσοκόμα στο επάγγελμα και μητέρα στρατιώτη, γι’ αυτό κατεβαίνει στις εκλογές με τους Ρεπουμπλικανούς.  Μάλιστα περιγράφει τον εαυτό της ως “θαρραλέα συντηρητική”. Διακρίθηκε από τους 5 αντιπάλους της που διεκδικούσαν την έδρα, στις εσωκομματικές εκλογές, με το 48,9% των ψήφων.

Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives)

Gus Bilirakis

Ο υποψήφιος Gus Bilirakis - Photo: Twitter/@RepGusBilirakis

Ο υποψήφιος Gus Bilirakis – Photo: Twitter/@RepGusBilirakis

Υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς, ο Gus (ή Κώστας) Bilirakis, είναι δικηγόρος και γιος του επίσης βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Michael Bilirakis στην πολιτεία της Florida. Εκλέγεται εδώ και 8 χρόνια, είναι γεννημένος στη Florida (όπου το ελληνικό στοιχείο είναι ακόμα αρκετά ισχυρό) και είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών. Μεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα του Tarpon Springs. Ο Bilirakis έχει χτίσει τη φήμη ενός πολύ δραστήριου μέλους του Κογκρέσου ειδικά με τις συμμετοχές του στις επιτροπές Ενέργειας και Εμπορίου αλλά και ως Αντιπρόεδρος στην επιτροπή για τα ζητήματα των Βετεράνων.

Charlie Crist

Ο υποψήφιος Charlie Crist -Photo: charliecrist.com

Ο υποψήφιος Charlie Crist -Photo: charliecrist.com

Άλλος ένας υποψήφιος στη Florida είναι και ο δικηγόρος Charlie Crist, που εκπροσωπεί άλλη περιοχή της πολιτείας από τον Bilirakis. Το όνομα Crist βγαίνει από το “Christodoulou”, καθώς ο πατέρας του ήταν γιατρός ελληνοκυπριακής καταγωγής, γεννημένος στην Pennsylvania και μεγαλωμένος στη Florida. Ο Crist αρχικά ήταν Ρεπουμπλικάνος με την πρώτη του απόπειρα να μπει στη Γερουσία το 1986. Εκλέχθηκε τελικά το 1992. Το 2006 εκλέχθηκε Κυβερνήτης της Florida μέχρι το 2011 και έχασε με μικρή διαφορά το κυβερνείο το 2013. Ήδη από το 2012 προσχώρησε στους Δημοκρατικούς, με τους οποίους και εκλέγεται. Μετέχει στις Επιτροπές Οικονομικών, Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας.

Dina Titus

Η υποψήφια Dina Titus - Photo: dinatitus.com

Η υποψήφια Dina Titus – Photo: dinatitus.com

Η υποψήφια στη Nevada, Dina Titus, είναι γεννημένη στην πολιτεία της Georgia από γονείς ελληνικής καταγωγής και εκλέγεται από το 2013. Έχει μεγάλο πολιτικό παρελθόν αφού μετέχει στην τοπική γερουσία της Nevada από το 1993 μέχρι το 2009, οπότε και μπήκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπήρξε καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών επί 30 χρόνια, στο Πανεπιστήμιο της Nevada, ενώ ίδρυσε και διευθύνει το Νομικό Πρόγραμμα Ειδικότητας του πανεπιστημίου.

John Sarbanes

Ο υποψήφιος John Sarbanes - Photo: John Sarbanes Facebook

Ο υποψήφιος John Sarbanes – Photo: John Sarbanes Facebook

Υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς στο Maryland κατεβαίνει ο Ελληνοαμερικανός John Sarbanes. Είναι και αυτός γιος πολιτικού ελληνικής καταγωγής, του Paul Sarbanes και εκλέγεται από το 2007. Είναι μέλος της Επιτροπής για την Ενέργεια και το Εμπόριο, την υποεπιτροπή για την Υγεία, αλλά και διάφορες επιτροπές για τα διεθνή ζητήματα. Σύμφωνα με το προεκλογικό του μήνυμα, φιλοδοξεί να περιορίσει την επιρροή που έχει το μεγάλο κεφάλαιο στην πολιτική και την κυβέρνηση και να ενισχύσει τη φωνή των καθημερινών Αμερικανών.

Chris Pappas

Ο υποψήφιος Chris Pappas- Photo: Chris Pappas Facebook

Ο υποψήφιος Chris Pappas- Photo: Chris Pappas Facebook

Την είσοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεκδικεί επίσης ο Δημοκρατικός Chris Pappas, ελληνικής καταγωγής από τον προπάππο του, στο New Hampshire. H όλη εκλογική του ιστορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η περιφέρεια στην οποία θέλει να εκλεγεί είναι από τις πιο ανταγωνιστικές σε όλη την Αμερική. Αντίπαλός του είναι ο αφροαμερικανός Ρεπουμπλικανός Eddie Edward. Η μάχη είναι αμφίρροπη, αλλά ο νικητής θα γράψει ιστορία, καθώς – όπως μετέδωσε το NBC – σε αυτή την περιφέρεια θα εκλεγεί, είτε ο πρώτος ανοιχτά γκέι είτε ο πρώτος αφροαμερικανός βουλευτής. Ο Pappas κατάφερε να νικήσει και τους 11 εσωκομματικούς του αντιπάλους για να πάρει το χρίσμα, συμπεριλαμβανομένου και του Levi Sanders, γιου του παλαιού προεδρικού υποψηφίου, Bernie Sanders.

Michael Waltz

Ο υποψήφιος Michael Waltz-Photo: michaelwaltz.com

Ο υποψήφιος Michael Waltz-Photo: michaelwaltz.com

Με ελληνικές ρίζες  είναι και ο Michael Waltz, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην 6η Περιφέρεια της Florida. Έχει σημαντικές πιθανότητες, καθώς η περιφέρεια εκλέγει συστηματικά Ρεπουμπλικανούς, αν και η αντίπαλός του ήταν αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και έχει ισχυρές διασυνδέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Waltz υπηρέτησε επί 21 χρόνια στον αμερικανικό στρατό και μάλιστα υπήρξε μέλος των Ειδικών Δυνάμεων με συμμετοχή σε αποστολές στο Αφγανιστάν.

Και οι φιλέλληνες

Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχουν για την ελληνοαμερικανική κοινότητα οι εκλογές στην πολιτεία του New Jersey όπου διεκδικεί επανεκλογή ο φιλέλληνας Δημοκρατικός Γερουσιαστής Robert Menendez. Αν και έχει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων, τις τελευταίες ημέρες ο πολυεκατομμυριούχος αντίπαλός του Bob Hugin έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του, ρίχνοντας εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις.

Υπέρ του Menendez υπάρχει έντονη κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Στο αγγλόφωνο τμήμα του φύλλου της Greek News, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Eddie Zemenides, καλώντας τους ομογενείς του New Jersey να ψηφίσουν τον Μπομπ Μενέντζεζ, τον χαρακτηρίζει ως “τον μεγαλύτερο φιλέλληνα που υπήρξε ποτέ στη Γερουσία”. “Για κάθε Έλληνα ή φιλέλληνα της Νέας Ιερσέης, για κάθε Αμερικανό που αναγνωρίζει τη σημασία της Μέσης Ανατολής για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, η επανεκλογή του Bob Menendez έχει τεράστια σημασία”, γράφει μεταξύ άλλων ο Zemenides.