Απόπειρα κλοπής της Magna Carta στη Μεγάλη Βρετανία
Διεθνή

Απόπειρα κλοπής της Magna Carta στη Μεγάλη Βρετανία

Απόπειρα κλοπής της Magna Carta στη Μεγάλη Βρετανία

Ένας άνδρας 45 ετών αποπειράθηκε να κλέψει τη Magna Carta. Η είδηση έγινε γνωστή από την αστυνομία του Wiltshire όπου υπάγεται διοικητικά η περιοχή που συνέβη η απόπειρα κλοπής.  Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Αστυνομίας, ένας άνδρας αποπειράθηκε στις 25 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα), να κλέψει από το καθεδρικό ναό του Salisbury τη Magna Carta.

Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Salisbury όπου εκτίθεται η Magna Carta - Photo: Visit Wilshire

Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Salisbury όπου εκτίθεται η Magna Carta – Photo: Visit Wiltshire

Το σπουδαίο αυτό έγγραφο φυλασσόταν σε γυάλινη προθήκη, την οποία και έσπασε. Ο επίδοξος ληστής δεν κατάφερε βεβαίως να προβεί στην κλοπή διότι το προσωπικό ενεργοποιήθηκε άμεσα και η αστυνομία προέβη λίγο αργότερα στη σύλληψή του.  Το έγγραφο αυτό, που χρονολογείται από το 1200, δεν υπέστη κάποια φθορά.

Φθορές υπέστη μόνο το γυάλινο περίβλημα του εκθέματος - Photo: Wiltshire Police

Φθορές υπέστη μόνο το γυάλινο περίβλημα του εκθέματος – Photo: Wiltshire Police

Τι είναι η Magna Carta

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα της ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά και της ιστορίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Είναι ένας καταστατικός χάρτης (ονομάζεται στα ελληνικά “Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών”) ο οποίος αρχικά εκδόθηκε το 1215.

Γράφτηκε σε μια πολιτικά ταραγμένη εποχή στην Αγγλία λόγω διαφωνιών μεταξύ του Πάπα Ιννοκεντίου του Γ’, του Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και των Άγγλων βαρόνων. Η Magna Carta ζητούσε από τον Βασιλιά να αποκηρύξει κάποια δικαιώματά του, να σεβαστεί τις νομικές διαδικασίες και να αποδεχτεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους. Το σημαντικό ήταν ότι προστάτευε τα δικαιώματα των υπηκόων του βασιλιά, ιδιαίτερα από την παράνομη φυλάκιση.