Brexit: Ντόμινο παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι
Διεθνή

Brexit: Ντόμινο παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι

Brexit: Ντόμινο παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι

Αναταράξεις στη Βρετανία, και το κυβερνητικό στρατόπεδο της Τερέζα Μέι, φέρνει η συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit. Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση πως αυτή έγινε δεκτή από το υπουργικό συμβούλιο, ήρθαν δύο παραιτήσεις. Μία εξ αυτών, του υπουργού Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος δήλωσε πως αδυνατεί να στηρίξει μια τέτοια συμφωνία. Την αποχώρησή του, ακολούθησε εκείνη της υπουργού Εργασίας και Συνταξιοδοτήσεων, Έσθερ ΜακΒέι, αλλά και της υφυπουργού (junio minister) Brexit, Σουέλα Μπρέιβμαν.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επέμεινε ωστόσο στην ομιλία της στη βρετανική βουλή πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Όπως είπε, είτε θα αποδεχτούν οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου τη συμφωνία της, είτε το Brexti θα γίνει άναρχα. Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει η πιθανότητα αυτό να μην συμβεί καθόλου, αν δεν προχωρήσει η συμφωνία. Το BBC μεταδίδει πως οι επισημάνσεις της αυτές έγινες αντικείμενο γέλιων και αποδοκιμασιών.

Η συμφωνία δεν “τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος” σχολιάζει η ΜακΒέι στην επιστολή παραίτησής της. “Περάσαμε από το ‘μια μη-συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία’, στο ‘οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη-συμφωνία'” συμπληρώνει. Την παραίτησή του υπέβαλε πρώτος ο υπουργός για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Σεϊλές Βάρα δηλώνοντας: “Η συμφωνία αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο μισό, χωρίς χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορέσει να γίνει και πάλι κυρίαρχο κράτος”.

Αγκάθι οι σχέσεις με τη Βόρεια Ιρλανδία

Μόνιμο εμπόδιο στη λύση, παραμένει το  καθεστώς που θα ορίζει τις σχέσεις της Βορείου Ιρλανδίας, που παραμένει στην ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί οι Βρυξέλλες να αποδέχτηκαν την τελωνειακή αντιμετώπιση της Βρετανίας ως σύνολο, αυτό όμως αφορά μόνο τη μεταβατική περίοδο. Ως τα μέσα του 2020, θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μόνιμη λύση, η οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει σύνορα και τελωνειακούς ελέγχους.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αντιδρούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, με κίνδυνο, όχι απλώς να μην επικυρωθεί η συμφωνία, αλλά και να πέσει η κυβέρνηση. Ο παραιτηθείς υπουργός, παρότι μεταξύ των διαπραγματευτών της συμφωνίας 585 σελίδων, αδυνατεί να αποδεχτεί τον συμβιβασμό για τη Β. Ιρλανδία. Όπως λέει στην επιστολή παραίτησης, αυτός συνιστά “ρεαλιστική απειλή για την συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι μια από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Στα βορειοανατολικά της Ιρλανδίας, μοιράζεται ένα σύνορο με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας στα νότια και τα δυτικά. Ωστόσο, η Βόρεια Ιρλανδία έχει αποκεντρωμένη κυβέρνηση μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει μια Εκτελεστική Εξουσία που μαζί με την Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας με 108 μέλη που αντιμετωπίζουν τα αποκεντρωμένα ζητήματα.