ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς κλιμακώνει τις εντάσεις (vid)
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς κλιμακώνει τις εντάσεις (vid)

ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς κλιμακώνει τις εντάσεις (vid)

Καρέ - καρέ η σύλληψη και η τραγική κατάληξη

Ακολουθώντας τις εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων και έκρυθμων επεισοδίων για τον τραγικό χαμό του George Floyd ένας νέος θάνατος 27χρονου Αφροαμερικανού από χέρι λευκού αστυνομικού κλιμακώνει τις εντάσεις στις ΗΠΑ.

Το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s στην Ατλάντα, όπου κλήθηκε η αστυνομία διότι ο 27χρονος είχε αποκοιμηθεί στην ουρά όπου περίμεναν οι πελάτες μέσα στα αυτοκίνητά τους για να δώσουν τις παραγγελίες τους.

Βίντεο που κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του άτυχου άνδρα απεικονίζει τον Brooks να βρίσκεται στο έδαφος και να παλεύει με δύο αστυνομικούς. Στη συνέχεια αρπάζει ένα τέιζερ από τον έναν αστυνομικό κατορθώνοντας να ελευθερωθεί και να το βάλει στα πόδια.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας

Κάπου εκεί οι ένστολοι χάνονται από το πλάνο ενώ αμέσως μετά ακούγονται κάποιοι πυροβολισμοί και η φωνή ενός εκ των δύο να φωνάζει “τον πέτυχα”.

Χθες Σάββατο, διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στην Ατλάντα με ορισμένους να βάζουν φωτιά στο εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s έξω από το οποίο σημειώθηκε η δολοφονία του Brooks.

Nωρίτερα, η δήμαρχος Keisha Lance Bottoms είχε ανακοινώσει πως έκανε δεκτή την παραίτηση της Erika Shields, αρχηγού της αστυνομίας, ακολουθώντας τα τραγικά γεγονότα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Atlanta δήλωσε ότι ο αστυνομικός που στέρησε τη ζωή του άτυχου Αφροαμερικανού διώχθηκε ήδη από το Σώμα ενώ ο δεύτερος που συμμετείχε στο συμβάν τέθηκε σε υποχρεωτική άδεια.

“Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιολογημένη χρήση θανατηφόρας βίας και ζητήσαμε να αποταχθεί αμέσως ο αστυνομικός”, ήταν τα λόγια της Bottoms κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι δικηγόροι που προσέλαβε η οικογένεια αποκάλυψαν ότι ο 27χρονος ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού και γιόρταζε τα γενέθλια της κόρης του το Σάββατο ενώ τόνισαν παράλληλα ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία ακόμη κι αν είχε χρησιμοποιήσει το τέιζερ, ένα μη θανατηφόρο όπλο.

“Δεν μπορείς να πυροβολήσεις κάποιον εάν δεν έχει στρέψει όπλο εναντίον του”, είπε ο Chris Stewart ένας από τους δικηγόρους.

Δείτε το βίντεο:
(σ.σ. Το απόσπασμα εμπεριέχει ευαίσθητο περιεχόμενο)

Με πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ