George Floyd: Βαρύτερο το κατηγορητήριο εναντίον του αστυνομικού που ευθύνεται για τον θάνατό του
Διεθνή

George Floyd: Βαρύτερο το κατηγορητήριο εναντίον του αστυνομικού που ευθύνεται για τον θάνατό του

George Floyd: Βαρύτερο το κατηγορητήριο εναντίον του αστυνομικού που ευθύνεται για τον θάνατό του

Κατηγορίες και εναντίον των άλλων τριών αστυνομικών που ήταν παρόντες

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον που διερευνά την υπόθεση δολοφονίας του George Floyd, τροποποίησε την κατηγορία εναντίον του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν αυξάνοντάς την σε φόνο δεύτερου βαθμού, απαγγέλλοντας κατηγορίες και εναντίον των τριών άλλων αστυνομικών που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

Ο 44χρονος Σόβιν, που γονάτισε στον λαιμό του Floyd, απολύθηκε από την αστυνομία – όπως οι τρεις συνάδελφοί του – και φυλακίστηκε στα τέλη Μαΐου. Αντιμετωπίζει πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Ο Έλισον εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους άλλους τρεις αστυνομικούς και αύξησε την εγγύηση σε κάθε έναν από αυτούς σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία.

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Floyd, με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια “γλυκόπικρη στιγμή” και ήταν “πολύ ικανοποιημένοι” που ο Έλισον αύξησε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο για δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική ενέργεια έγινε πριν η σορός του Floyd αναπαυθεί”, τόνισε ο Κραμπ σε ανακοίνωσή του.

Τόσο ο Κραμπ όσο και ο γιος του δολοφονημένου Αφροαμερικανού  βρέθηκαν στο σημείο που έγινε το έγκλημα και γονάτισαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Floyd.

https://streamable.com/7x3c2w

Tι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση;

Η 20σέλιδη ιατροδικαστική έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν συμφωνίας με την οικογένεια του 46χρονου Floyd, έδειξε ότι είχε κορονοϊό ο οποίος δεν ευθύνεται για τον θάνατό του.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο Floyd είχε διαγνωστεί στις 3 Απριλίου και “κατά πάσα πιθανότητα” ήταν ασυμπτωματικός.

Η νεκροψία αποκάλυψε επίσης ότι οι πνεύμονες του θύματος ήταν υγιείς, αλλά ο Floyd είχε μερική στένωση των καρδιακών αρτηριών.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή μετά την δημοσιοποίηση της ιατροδικαστικής έκθεσης την Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία ο Floyd πέθανε από καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε από την πίεση που του άσκησε στον λαιμό με το γόνατό του ο αστυνομικός.

https://streamable.com/0nn14z

Σε πορεία και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

«Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία και μετράνε».

Με αυτό το πλακάτ στα χέρια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συμμετείχε στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην περιοχή Κράουν Χάιτς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της Δημοτικής Περιφέρειας του Μπρούκλιν, Έρικ Λιρόι Άνταμς, και του ομογενούς γερουσιαστή της 22ης Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Ανδρέα Γουνάρδη, και ύψωσε τη δική του φωνή διαμαρτυρίας τόσο για την άδικη και παράλογη δολοφονία του George Floyd.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ