Jeffrey Epstein: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον εκατομμυριούχο που αυτοκτόνησε
Διεθνή

Jeffrey Epstein: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον εκατομμυριούχο που αυτοκτόνησε

Jeffrey Epstein: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον εκατομμυριούχο που αυτοκτόνησε

Ο Jeffrey Epstein, o Αμερικανός χρηματιστής και φίλος πολλών ισχυρών ανδρών, ο οποίος κατηγορήθηκε για sex trafficking, όπως έγινε γνωστό αυτοκτόνησε το βράδυ της 9ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με αναφορές οι φύλακες βρήκαν τον κρατούμενο, κρεμασμένο στο κελί του στις 7:30 το πρωί της 10ης Αυγούστου και τίποτα δεν έδειχνε ότι δεν πρόκειται για αυτοχειρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων διερευνά τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο του σε φυλακή  υψίστης ασφαλείας στη  Νέα Υόρκη.

Μάλιστα με επιστολή της ζητά από την αρμόδια υπηρεσία (Bureau of Prisons-ΒΟP) να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων για την αυτοκτονία του κρατούμενου Epstein.

Η επιστολή αυτή περιέχει 24 ερωτήσεις σχετικά με την φυλάκισή του και την παρακολούθησή του πριν από τον θάνατο του.

Επίσης τίθενται ερωτήματα για την αφαίρεση του ονόματός του από την λίστα των κρατουμένων που θεωρούνταν πιθανότερο να αυτοκτονήσουν.

Η επιτροπή ζητάει επίσης πληροφορίες για την πολιτική πρόληψης των αυτοκτονιών αλλά και για το αν αυτή εφαρμόζεται στο σωφρονιστικό κατάστημα (Metropolitan Correction Center in New York) όπου και κρατούνταν ο Epstein.

Ποια 5 πράγματα εγείρουν ερωτήματα για το αν όντως αυτοκτόνησε;

1.  Οι διασυνδέσεις του με επιφανείς πολιτικούς 

Τα νέα της αυτοκτονίας του ήρθαν λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη σφραγισμένων εγγράφων που περιείχαν τα ονόματα επιφανών πολιτικών που σχετίζονται με το σκάνδαλο Epstein.

Μερικά από τα ονόματα είναι αυτά των Donald Trump, Bill Clinton, και του Πρίγκιπα Andrew της Αγγλίας.

Όλοι τους έχουν αρνηθεί απερίφραστα την οποιαδήποτε εμπλοκή τους με το sex trafficking που περιελάμβανε ανήλικα κορίτσια  ακόμα και 14 ετών.

2. Η πιθανή προηγούμενη ανεπιτυχής απόπειρα αυτοκτονίας  10 μέρες πριν

Σύμφωνα με αναφορές, στα τέλη του Ιουλίου, ο πολυεκατομμυριούχος βρέθηκε σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση στο κελί του, με σημάδια στο λαιμό του.

Παρόλα αυτά παρέστη στο δικαστήριο στις 31 Ιουλίου και οι Αρχές τότε δεν ήταν σίγουρες αν τα σημάδια προήλθαν από απόπειρα αυτοκτονίας, ή από επίθεση που δέχτηκε από άλλο κρατούμενο της φυλακής.

Όπως είναι φυσικό εγείρονται ερωτήματα ως προς το γιατί δεν ήταν υπό διαρκή παρακολούθηση ένας κρατούμενος που επεχείρησε να αυτοκτονήσει μερικές μέρες πριν, σε μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αμερικής.

3. Υπήρξε μία σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση μία ημέρα πριν από την αυτοκτονία

Μία ημέρα πριν από την αυτοκτονία, Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, δημοσιοποίησε νέα έγγραφα που ρίχνουν φως στις καταγγελίες που έχει κάνει η Virginia Roberts Giuffre , εναντίον του Epstein.

Σύμφωνα με την Giuffre, ο πολυεκατομμυριούχος την προσέγγισε όταν εκείνη ήταν ανήλικη και δούλευε ως υπάλληλος αποδυτηρίων στο θέρετρο του Donald Trump, Mar-a-Lago, στη Florida.

O ίδιος την στρατολόγησε στο σεξουαλικό του δίκτυο και σύμφωνα με τις καταγγελίες της, την υποχρέωσε να συνευρεθεί σεξουαλικά με τον τότε  Κυβερνήτη του New Mexico, Bill Richardson,  καθώς και τον Γερουσιαστή George Mitchell, αλλά και τον Πρίγκιπα της Αγγλίας, Andrew.

Σημειώνεται ότι και οι 3 άνδρες έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

4. Ο Epstein ήταν ένας πολύ πλούσιος άντρας

Σύμφωνα με πολλά μέσα η συνολική του περιουσία φτάνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Άλλα Μέσα ωστόσο αναφέρονται σε αυτόν ως πολυεκατομμυριούχο.

Σε κάθε περίπτωση ο Jeffrey Epstein, ήταν ένας πολύ πλούσιος, αυτοδημιούργητος  άντρας.

Οι γνώσεις του στα οικονομικά, τον έκαναν να διαχειρίζεται τις περιουσίες των πιο πλούσιων ανθρώπων.

5. Ο Epstein δέχτηκε μία αρκετά αμφιλεγόμενη πρόταση συμβιβασμού

Ο πολυεκατομμυριούχος κατηγορήθηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση δεκάδων ανηλίκων κοριτσιών, στο σπίτι του στο Manhattan και στο Palm Beach της Florida.

Ο ίδιος δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Η εφημερίδα Miami Herald όμως έφερε στο φως τη συμφωνία συμβιβασμού που του είχε προσφερθεί στην πολιτεία της Florida το 2008.

Tη συμφωνία είχε εγκρίνει ο Alexander Αcosta, o τότε κατήγορος στην υπόθεση και μετέπειτα Υπουργός Εργασίας του Προέδρου Trump.

Η συμφωνία είχε δεχτεί δριμεία κριτική γιατί κρατούσε κρυφές τις λεπτομέρειες των εγκλημάτων του Epstein.

Μάλιστα οι μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του πολυεκατομμυριούχου, κατέθεσαν τότε  αγωγή γιατί είχαν αποκλειστεί από την όλη διαδικασία.