Μάικλ Κοέν: Ο πρώην δικηγόρος του προέδρου “καίει” τον Τραμπ
Διεθνή

Μάικλ Κοέν: Ο πρώην δικηγόρος του προέδρου “καίει” τον Τραμπ

Μάικλ Κοέν: Ο πρώην δικηγόρος του προέδρου “καίει” τον Τραμπ

Ο Μάικλ Κοέν, ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε σήμερα σε δικαστήριο του Μανχάταν ότι είπε ψέματα κατά την ακρόασή του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τις επαφές του με τους Ρώσους.

Όντας ήδη το στόχαστρο ποινικών διώξεων, ο Κοέν είχε δηλώσει ένοχος στα τέλη Αυγούστου σε σειρά κατηγοριών σε βάρος του και αφού πήρε αποστάσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, συνεργάζεται με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, που έχει αναλάβει τη ρωσική έρευνα.

Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με τις συζητήσεις επί ενός σχεδίου ακινήτων στη Ρωσία. Σε αυτό το σχέδιο έχουν ήδη αναφερθεί αμερικανικά ΜΜΕ και εμπλέκεται η κοινοπραξία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην δικηγόρος του μεγιστάνα είπε στο δικαστήριο ότι το 2017 υπέβαλε μια γραπτή κατάθεση στο Κογκρέσο όπου διαβεβαίωνε ότι όλες οι προσπάθειες που σχετίζονταν με το σχέδιο αυτό στη Μόσχα είχαν σταματήσει έως τον Ιανουάριο του 2016.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτές οι προσπάθειες συνεχίστηκαν έως τον Ιούνιο του 2016, οπότε ακόμη διεξαγόταν η προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου. Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές εκλογές που ανέδειξαν τον Τραμπ διεξήχθησαν το Νοέμβριο του 2016.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, υποστήριζε ότι είχε περιορισμένη επαφή με τον Τραμπ αναφορικά με το σχέδιο, ενώ στην πραγματικότητα η επικοινωνία τους ήταν «εκτενέστερη».

Ο Κοέν επιβεβαίωσε, επίσης, ότι είπε στο Κογκρέσο ότι δεν είχε προωθήσει κανένα ταξίδι στη Ρωσία, όταν στην πραγματικότητα συζητούσε να ταξιδέψει εκεί, αν και δεν το έκανε ποτέ.

Η σημερινή δήλωση ενοχής του Κοέων ενδέχεται να σημαίνει ότι ελπίζει σε μια ελαφρύτερη ποινή για όσα κατηγορείται με αντάλλαγμα να συνεχίσει να συνεργάζεται με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη Ρωσία.

Αρνείται τα πάντα ο Τράμπ

Αυτές οι νέες δηλώσεις του πρώην συμβούλου του Ρεπουμπλικανού προέδρου αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν σε καθημερινή βάση επιχειρεί να κηλιδώσει τη φήμη του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία επαφή με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Σήμερα το πρωί, καταφέρθηκε εκ νέου μέσω Twitter στον Ρόμπερτ Μάλερ και την ομάδα του, κατηγορώντας τους ότι ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογούμενων σε κομματικούς σκοπούς, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μάλερ πλησιάζει να ολοκληρώσει την έρευνά του, αφού έλαβε τις γραπτές απαντήσεις του Αμερικανού προέδρου, τις οποίες περίμενε εδώ και μήνες.