Νίκολα Γκρουέφσκι: Επιβεβαιώνει η Ουγγαρία το αίτημα ασύλου
Διεθνή

Νίκολα Γκρουέφσκι: Επιβεβαιώνει η Ουγγαρία το αίτημα ασύλου

Νίκολα Γκρουέφσκι: Επιβεβαιώνει η Ουγγαρία το αίτημα ασύλου

Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά.

«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Όπως σημείωσε «το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί» στο κεντρικό γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη.  «Με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο Ορμπάν.

«Η “Μακεδονία” είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας», υπογράμμισε η ουγγρική ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη».

Ο 48χρονος πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε την Τρίτη ότι διέφυγε στην Ουγγαρία και ζήτησε «πολιτικό άσυλο», γεγονός το οποίο η Βουδαπέστη αρχικά δεν σχολίασε.

Από την πλευρά του, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την Ουγγαρία να μην δώσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» και να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική». Όπως είπε, πρόκειται για έναν καταδικασμένο σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Το αίτημα ασύλου του τέως πρωθυπουργού της πΓΔΜ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ορμπάν, που τον είχε στηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών το 2017 και είχε επαινέσει τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές από την βαλκανική οδό προς τη Δυτική Ευρώπη.