Νίκολα Γκρουέφσκι: Η Ουγγαρία του χορήγησε πολιτικό άσυλο
Διεθνή

Νίκολα Γκρουέφσκι: Η Ουγγαρία του χορήγησε πολιτικό άσυλο

Νίκολα Γκρουέφσκι: Η Ουγγαρία του χορήγησε πολιτικό άσυλο

Ουγγρική εφημερίδα μεταδίδει πως δόθηκε άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι. Η εφημερίδα Magyar Idok ωστόσο δεν αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής της για το θέμα. Ο Γκρουέφσκι καταδικάστηκε στη χώρα του σε δύο χρόνια φυλάκισης. Η υπόθεσή του εξετάστηκε εκ νέου πριν από λίγο καιρό και το δικαστήριο διέταξε την επιστροφή του στη φυλακή. Ωστόσο, ο επί δεκαετίας πρωθυπουργός της χώρας διέφυγε στο εξωτερικό.

Από τη Βουδαπέστη, ο Νίκολα Γκρουέφσκι διεμήνυσε στους ακολούθους του στα social media πως υποχρεώθηκε στην κίνηση αυτή. Ο ηγέτης των συντηρητικών – ακροδεξιών ισχυρίζεται πως ήταν λόγοι ασφαλείας που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση. Τις επόμενες ημέρες, το πρωθυπουργικό γραφείο της Ουγγαρίας επιβεβαίωνε πως ο πολιτικός βρισκόταν στη χώρα και ότι προτίθετο να καταθέσει αίτημα ασύλου.

Από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν δεν σχολιάζουν για την ώρα τίποτα για το θέμα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε στενούς δεσμούς με τον δραπέτη, τον οποίο και στήριζε ανοιχτά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην πΓΔΜ. Η γειτονική χώρα έχει προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον της Ουγγαρίας, ενώ και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τη Βουδαπέστη να μην υποθάλψει έναν φυγά.