Συνελήφθη ο εγγονός του Σταύρου Νιάρχου από τις μυστικές υπηρεσίες του Κονγκό – Για τι κατηγορείται;
Διεθνή

Συνελήφθη ο εγγονός του Σταύρου Νιάρχου από τις μυστικές υπηρεσίες του Κονγκό – Για τι κατηγορείται;

Συνελήφθη ο εγγονός του Σταύρου Νιάρχου από τις μυστικές υπηρεσίες του Κονγκό – Για τι κατηγορείται;

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι συνελήφθη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Νικόλας Σταύρος Νιάρχος.

Ο εγγονός του αείμνηστου εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου συνελήφθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Νικόλας Νιάρχος είναι πρωτότοκος γιος του Σπύρου Νιάρχου και της fashion designer Daphne Guinness, ανιψιός του Φίλιππου Νιάρχου και πρώτος ξάδελφος μεταξύ άλλων του Σταύρου και της Ευγενίας Νιάρχου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Daphne Guinness (@daphneguinness)

Σύμφωνα με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις οποίες επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δημοσιογράφος, καθώς και ένας Κογκολέζος συνάδελφός του συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Λουμπούμπασι, στο νοτιοανατολικό Κονγκό, και οδηγήθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη, λέγοντας ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα από την υπηρεσία πληροφοριών ANR.

«Η ANR μετέφερε τον δημοσιογράφο Νικόλα Νιάρχο στην Κινσάσα για να τον ανακρίνει για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Έκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι αρχές», συνέχισε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαγρυπνά» μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν στείλει τους εμπειρογνώμονες Μάικλ Σαρπ και Ζαΐντα Καταλάν να ερευνήσουν τις βιαιοπραγίες στην περιοχή του Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, όπου όμως απήχθησαν και δολοφονήθηκαν.

Ο Κονγκολέζος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Νιάρχο, ο οποίος ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος αύριο αφού οι τοπικές αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν».

Ο Νιάρχος πήγε στη ΛΔ του Κονγκό για να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, για λογαριασμό του περιοδικού The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του.

Ο 33χρονος δημοσιογράφος συνεργάζεται με τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker.

Ακολουθεί καριέρα στη μαχητική δημοσιογραφία παίρνοντας απόσταση από την πάμπλουτη οικογένειά του.

Απόφοιτος του Yale, μιλά 5 γλώσσες έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε πολλές χώρες του κόσμου, ο λογαριασμό του όμως στο Instagram δείχνει αρκετές στην Αφρική.