Το Πάσχα της Ορθοδοξίας στον κόσμο: Από τη Μόσχα στο Φανάρι – Βίντεο
Διεθνή

Το Πάσχα της Ορθοδοξίας στον κόσμο: Από τη Μόσχα στο Φανάρι – Βίντεο

Το Πάσχα της Ορθοδοξίας στον κόσμο: Από τη Μόσχα στο Φανάρι – Βίντεο

Πώς γιόρτασαν οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστινοί;

Με κατάνυξη εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου στους ορθόδοξους ναούς της Οικουμένης. Από τη Μόσχα στο Φανάρι και από τη Γεωργία στη Σερβία, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιόρτασαν με μέτρα.

Η Λειτουργία στο Φανάρι και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με τη μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη, εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου της τελετής της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου και ακολούθως απηύθυνε μήνυμα για την εορτή του Αγίου Πάσχα προς το πλήρωμα της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας από την πανδημία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε «εκείνους που στα ερευνητικά και νοσηλευτικά κέντρα δίνουν θυσιαστικά τη μάχη για να συνδράμουν όλους εμάς, για να υπερβή η ανθρωπότητα και αυτήν την σκληρή δοκιμασία».

«Η καρδιά μου πάλλεται με όλους, όσοι απόψε πενθούν ένα δικό τους αγαπημένο πρόσωπο που τους στέρησε η πανδημία. Η ψυχή μου ευλογεί, ξανά και ξανά, εκείνους που στα ερευνητικά και νοσηλευτικά κέντρα δίνουν θυσιαστικά την μάχη για να συνδράμουν όλους εμάς, για να υπερβή η ανθρωπότητα και αυτήν την σκληρή δοκιμασία.

Άλλωστε, αυτό είναι το Πάσχα! Είναι πέρασμα. Και ποτέ το πέρασμα δεν είναι ειδυλλιακό! Φέρει πάντοτε τα στίγματα της αγωνίας και του φόβου του άγνωστου.

Ως διάβαση βιώνουμε το Πάσχα και εφέτος. Διάβαση, πέρα και από τα δεινά της πανδημίας, στην αποκατάσταση της πρόσωπον προς πρόσωπον επικοινωνίας, που τόσο μας έλειψε, μετάβαση σε μια ευλογημένη Γη της Επαγγελίας, μετά την οδυνηρή περιπλάνηση στην έρημο της φονικής νόσου.

Για να οικοδομηθή η ελπίδα μας αυτή, αλλά και κάθε ελπίδα και προσδοκία μας, δεν υπάρχει πιο στέρεο έδαφος από το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού! Δεν είναι ζωντανή η ζωή μας δίχως Χριστό! » ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης. .

Με την παρουσία Πούτιν το Πάσχα στη Μόσχα

Με επίκεντρο τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, όπου τελέστηκε η αναστάσιμη ακολουθία χοροστατούντος του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου και παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, οι Ρώσοι ορθόδοξοι γιόρτασαν την Ανάσταση και σήμερα το Πάσχα με τις συνήθεις πανηγυρικές τελετές και με σαφώς μειωμένα έως υποτυπώδη υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος είχε απουσιάσει μόνο από την περσινή αντίστοιχη λειτουργία κατά τη διάρκεια των προεδρικών θητειών του, παρευρέθηκε στην μεταμεσονύκτια λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της, έχοντας στο πλευρό του και σε αισθητή απόσταση μόνον το δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν.

«Η εορτή του Πάσχα συμβολίζει τον θρίαμβο της ζωής, του καλού και της δικαιοσύνης, έχει τεράστια ηθική σημασία. Εγείρει την πίστη, την ελπίδα και την επιδίωξη να βοηθάμε τον πλησίον», αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους ορθόδοξους χριστιανούς και όλους τους Ρώσους πολίτες ο πρόεδρος της χώρας.

Πώς γιόρτασαν σε Κύπρο, Γεωργία και τη Σερβία; Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ