Επίθεση Τραμπ σε Μακρόν: “Μιλάει για ευρωστρατό γιατί δεν είναι λαοφιλής”
Διεθνή

Επίθεση Τραμπ σε Μακρόν: “Μιλάει για ευρωστρατό γιατί δεν είναι λαοφιλής”

Επίθεση Τραμπ σε Μακρόν: “Μιλάει για ευρωστρατό γιατί δεν είναι λαοφιλής”

Σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν, προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τα έβαλε με το Γάλλο ομόλογό του, για τον ευρωστρατό. Σε μια σειρά από tweets, ο Τραμπ στηλίτευσε τη θέση Μακρόν, πως η Ευρώπη χρειάζεται δικό της στρατό. Στρατό που θα την προστατεύσει μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ. “Ωστόσο ήταν η Γερμανία στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (εννοεί εκείνη που επετέθη). Πώς εξελίχτηκε αυτό για τη Γαλλία; Ξεκίνησαν να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι, πριν προστρέξουν οι ΗΠΑ για βοήθεια. Πληρώστε ή μην πληρώνετε για το ΝΑΤΟ” έγραψε.

Τα tweet του όμως είχαν κι άλλες αναφορές στη Γαλλία. Όπως είπε, μπορεί η ευρωπαϊκή χώρα να βγάζει εξαίρετο κρασί, αλλά το ίδιο κάνει και η Αμερική. “Το πρόβλημα είναι πως η Γαλλία δυσχεραίνει πολύ την πώληση κρασιού από τις ΗΠΑ και βάζει υπέρογκους φόρους. Την ίδια ώρα η Αμερική το κάνει πολύ εύκολο για το γαλλικό κρασί και επιβάλλει χαμηλούς φόρους. Δεν είναι δίκαιο, πρέπει να αλλάξει!”.

Ο Μακρόν θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση

Σύμφωνα με το Ντόναλντ Τραμπ, το πρόβλημα του Εμανουέλ Μακρόν έγκειται στη χαμηλή του δημοτικότητα, που έχει πέσει στο 26%. “Η ανεργία αγγίζει το 10%. Προσπαθούσε απλά να μετατοπίσει τη συζήτηση” σχολιάζει  και προσθέτει: “Παρεμπιπτόντως,  δεν υπάρχει πιο εθνικιστική χώρα από τη Γαλλία, πολύ περήφανοι άνθρωποι – και δικαίως”. Το παραλήρημα αναρτήσεων συνεχίστηκε, με τον Αμερικανό πρόεδρο να παραφράζει το σύνθημα με το οποίο ήρθε στην εξουσία λέγοντας: “Κάντε τη Γαλλία μεγάλη ξανά” (κατά το Make America Great Again).

Στο τελευταίο του tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ στηλίτευσε τα δημοσιεύματα στη χώρα του, που τον επέκριναν επειδή δεν παρέστη σε μία από τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως είπε, η ομίχλη δεν επέτρεπε στο ελικόπτερο να απογειωθεί. Ο ίδιος συνέστησε να μεταβούν στο σημείο οδικώς, όμως όπως λέει, οι μυστικές υπηρεσίες  τον απέτρεψαν.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1062336793998180352

Οι σχέσεις με τον Τραμπ δεν είναι πάντα εύκολες

Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελιζέ τονίζουν πως δεν στέκονται στα διάφορα tweets του προέδρου. “Η σχέση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και το Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι διαρκής” σχολιάζει σύμβουλος του Γάλλου προέδρου στη γαλλική Le Figaro. “Πέρα από τα tweets, αυτό που έχει σημασία είναι πως συζητούν πολλές φορές την εβδομάδα και αναφέρονται σε θέματα που επηρεάζουν τις αγορές” προσθέτουν στο Παρίσι. Ωστόσο, η γαλλική προεδρία δεν προέβη επίσημα σε κανένα σχόλιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη με την ιδιότητα του προέδρου της χώρας στο Νίκο Αλιάγα πριν 10 μέρες, είχε υπεραμυνθεί της ανάγκης της Ευρώπης να αμύνεται μόνη.  «Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στη Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική». Όπως έλεγε «οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Για την ακρίβεια, είχε κάνει  λόγο για την ανάγκη προστασίας απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επανέρχονται διαρκώς στο θέμα των αμυντικών δαπανών διαφόρων κρατών της Ευρώπης υπέρ του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται πάντα κάτω από το συμφωνηθέν ποσοστό επί του ΑΕΠ.