Βυρητός: 2.750 τόνοι παρατημένου νιτρικού αμμωνίου έφεραν 78 νεκρούς
Διεθνή

Βυρητός: 2.750 τόνοι παρατημένου νιτρικού αμμωνίου έφεραν 78 νεκρούς

Βυρητός: 2.750 τόνοι παρατημένου νιτρικού αμμωνίου έφεραν 78 νεκρούς

Τραυματίες και κυανόκρανοι του ΟΗΕ από πλοίο στο λιμάνι της πόλης

Σε 78 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από την τρομακτική έκρηξη στη Βυρητό ενώ υπάρχουν σχεδόν 4.000 τραυματίες σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», δήλωσε στο Reuters. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Tην ίδια στιγμή το αίτιο της φονικής αυτής έκρηξης ήταν περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν παρατημένοι στο λιμάνι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χασάν Ντιάμπ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Κυανόκρανοι ανάμεσα στους σοβαρά τραυματίες

Στρατιωτικοί της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), που επέβαιναν σε πολεμικό δεμένο στο λιμάνι της Βηρυτού, τραυματίστηκαν -ορισμένοι σοβαρά-στις εκρήξεις, ανακοίνωσε η διοίκηση της αποστολής αυτής του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αποστολής υποστράτηγος Στέφανο Ντελ Κολ τόνισε ότι η Δύναμη στέκει «στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου σε αυτή τη δύσκολη ώρα» και είναι «έτοιμη να βοηθήσει».

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι παρούσα στον Λίβανο από το 1978.