Βηρυτός: Σοκαριστικά τα βίντεο που αναρτώνται – Κρανίου τόπος η περιοχή μετά τη γιγάντια έκρηξη
Διεθνή

Βηρυτός: Σοκαριστικά τα βίντεο που αναρτώνται – Κρανίου τόπος η περιοχή μετά τη γιγάντια έκρηξη

Βηρυτός: Σοκαριστικά τα βίντεο που αναρτώνται – Κρανίου τόπος η περιοχή μετά τη γιγάντια έκρηξη

Η έκρηξη είχε ισχύ όσο ένας σεισμός 4,5 Ρίχτερ

Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί και στους 2.750 οι τραυματίες από τη σοκαριστική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν.

Τα βίντεο που έχουν ανέβει στα κοινωνικά δίκτυα δίνουν το μέγεθος της έκρηξης που κυριολεκτικά σάρωσε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε το συμβάν που επηρέασε σχεδόν τη μισή πόλη «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

4,5 Ρίχτερ η ισχύς της έκρηξης!

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

Και πράγματι, η πολύ ισχυρή έκρηξη ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών, ανέφερε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι εικόνες από την περιοχή μόνο από κινηματογραφική ταινία θα μπορούσαν να είναι βγαλμένες. Το λιμάνι της Βυρητού ισοπεδώθηκε όπως και πολλές γειτονιές γύρω από αυτό.

To πριν και το μετά αποτυπώνεται σε εξίσου σοκαριστικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter:

https://twitter.com/heisTactic/status/1290741269657006081

Οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα λογοδοτήσουν

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε απόψε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: Zuma Press