16 Ιουνίου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;
Κοινωνία

16 Ιουνίου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;

16 Ιουνίου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;

Το 1961 ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία

Σαν σήμερα

1487: Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Στόουκ Φιλντ, σφραγίζοντας έτσι το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αιώνα ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης για τη διαδοχή του θρόνου. Την ονομασία του ο πόλεμος την πήρε από το ρόδο, που ήταν σύμβολο στα οικόσημα και των δύο Οίκων.

1779: Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στη Βρετανία και αρχίζει η πολιορκία του Γιβραλτάρ.

1815: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Λιγνί, η τελευταία νικηφόρα μάχη του Ναπολέοντα πριν από το Βατερλό.

1903: Ενα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η εταιρία Pepsi Cola εγγράφει την “Pepsi Cola” στο αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας.

1920: Ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουάσινγκτον διατάσσει το Βερολίνο να κλείσει τα προξενεία του στις ΗΠΑ.

1948: Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της “Cathay Pacific”. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη του πληρώματος, το αεροπλάνο συντρίβεται. Σκοτώνονται όλοι, πλην του αρχηγού της συμμορίας.

1955΅Στην Αργεντινή, σημειώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα από ανώτατους αξιωματικούς της αεροπορίας κατά του Χουάν Περόν. Βομβαρδίζεται το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Αιρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 160 άντρες. Ο στρατός παραμένει πιστός και καταστέλλει την εξέγερση. Την ίδια μέρα ο πάπας Πίος ΙΒ’, αφορίζει τον Περόν.

1961: Ο Ρώσος χορευτής, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ βρίσκεται στο Παρίσι με τα μπαλέτα Κίροφ.

O Ρούντολφ Νουρέγιεφ

O Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνεται το κέντρο Ευγενίδη, κοντά στον Ιππόδρομο.

1963: Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα, σαν πλήρωμα του Vostok 6.

1969: Μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ ο Ζωρζ Πομπιντού γίνεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1977: Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ γίνεται πρόεδρος της ΕΣΣΔ.

1991: Στην Τουρκία, ο Μεσούτ Γιλμάζ, εκλέγεται ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.

1994: Την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της παραπομπής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέχουν από την ψηφοφορία.

1997: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν στο Άμστερνταμ το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες, που συμμετέχουν στο ευρώ σε αυστηρή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

2004: Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου δίνει τον δεύτερο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών που διεξάγεται στην Πορτογαλία και έρχεται ισόπαλη με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας με 1-1.

Γενέθλια και θάνατοι

Σαν σήμερα το 1313 γεννήθηκε ο ιταλός συγγραφέας και ποιητής, Βοκκάκιος («Δεκαήμερο»), το 1890 ο άγγλος κωμικός, Σταν Λόρελ, μέλος του θρυλικού διδύμου “Χοντρός και Λιγνός” και το 1952 ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τ

ην ίδια μέρα το 1858 πέθανε ο άγγλος γιατρός, Τζον Σνόου, ο οποίος εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας.