Αγία Μαρκέλλα: Η τραγική ιστορία της πολιούχου της Χίου που γιορτάζει σήμερα
Κοινωνία

Αγία Μαρκέλλα: Η τραγική ιστορία της πολιούχου της Χίου που γιορτάζει σήμερα

Αγία Μαρκέλλα: Η τραγική ιστορία της πολιούχου της Χίου που γιορτάζει σήμερα

22 Ιουλίου σήμερα και στη Χίο είναι γιορτή μεγάλη. Γιορτάζει η πολιούχος του νησιού, η Αγία Μαρκέλλα.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα πλήθος πιστών συρρέουν στο μοναστήρι της όπου παρουσία αρχών του νησιού γίνεται με κάθε επισημότητα, η λιτάνευση της ιερής εικόνας της.

Το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο

Μια ιστορία που θυμίζει σημερινό έγκλημα

Κατά καιρούς ακούμε στις μέρες μας για ειδεχθή εγκλήματα παιδοκτονίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον βίο της Αγίας Μαρκέλλας, υπήρξε και η ίδια ένα τραγικό θύμα του πατέρα της.

Ο τρόπος με τον οποίο πέθανε προκαλεί μέχρι σήμερα εντύπωση και έκπληξη ενώ έχει αποτυπωθεί σε πάρα πολλές ορθόδοξες εικόνες.

Η Αγία Μαρκέλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βολισσό, στο ιστορικό αυτό κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου περί το 1500 μ.Χ.

Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης και η Χριστιανή μητέρα της απεβίωσε σε νεαρά ηλικία.

Η Μαρκέλλα διακρίθηκε από νωρίς για τη βαθιά της πίστη και αγάπη στον Χριστό, όπως μαρτυρούν οι εκκλησιαστικές παραδόσεις, την καλοσύνη και αγνότητά της.

Σύμφωνα με τη βιογραφία της, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις Αγίων που μαρτύρησαν, ο Θεός θέλησε να δοκιμάσει την πίστη της.

Έτσι ο ειδωλολάτρης και σκληρόκαρδος πατέρας της άρχισε να επιθυμεί ερωτικά την ίδια του την κόρη και να νιώθει προς αυτή μία αστείρευτη σαρκική επιθυμία. Όταν η Μαρκέλλα διαπίστωσε τον αναίσχυντο χαρακτήρα του σαρκολάτρη πατέρα της, εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και αναζήτησε καταφύγιο στα βουνά της περιοχής.

Τότε ο πατέρας της κινούμενος από τις κτηνώδεις ορέξεις του και με απερίγραπτη μανία άρχισε να ψάχνει να βρει τη νεαρή και όμορφη Μαρκέλλα. Η ίδια προσπάθησε να προστατευθεί και να σώσει την τιμιότητά της. Μία μεγάλη βάτος αποτέλεσε το ασφαλές καταφύγιο της Αγίας.

Ένας βοσκός όμως αντιλήφθηκε τη Μαρκέλλα και υπέδειξε τη βάτο στον μανιακό πατέρα της. Τότε ο πατέρας έβαλε φωτιά στη βάτο για να την αναγκάσει να βγει έξω από αυτή.

Η Μαρκέλλα κατάφερε και βρήκε διέξοδο και έτσι γλίτωσε προς στιγμήν από τα χέρια του. Σ

τη συνέχεια άρχισε να τρέχει πάνω στις πέτρες και τα βράχια, αλλά ο πατέρας της βλέποντας τη δυσκολία να την φτάσει, αποφάσισε να τη σημαδέψει με το τόξο του και έτσι εκτόξευσε προς αυτή ένα βέλος.

Η Αγία πληγώθηκε και το αίμα της πότισε τα βράχια. Παρόλα αυτά συνέχισε να τρέχει μέχρι που κάποια στιγμή δεν άντεξε και έπεσε.

Το… μισό θαύμα

Στράφηκε λοιπόν προς τον Θεό και προσευχήθηκε να σχίσει τον βράχο και να την κρύψει μέσα. Η παράκληση της Αγίας έγινε πραγματικότητα.

Όμως ο βράχος άνοιξε ίσα για να χωρέσει μέχρι τη μέση.

Ο σαρκολάτρης πατέρας φτάνοντας στον τόπο και βλέποντας το παράδοξο αυτό θαύμα, οργίστηκε ακόμη περισσότερο και έκοψε με ένα μαχαίρι τους μαστούς της και τους πέταξε στο βουνό.

Στη συνέχεια αποκεφάλισε την κόρη του και πέταξε την κεφαλή της στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την παράδοση μία ασυνήθιστη λάμψη άρχισε να εκπέμπεται από την κεφαλή της Αγίας.

Το αγίασμα στον βράχο

Ο σχισμένος βράχος, που δέχτηκε το μαρτυρικό σώμα της Αγίας, αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο προσκυνήματος από το οποίο αναβλύζει αγίασμα ενώ λέγεται ότι όσοι πιστεύουν βαθιά παρατηρούν τον ερυθρό χρωματισμό των βράχων και το νερό να ατμίζει.

Εκτός από τη Χίο, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι ναοί στο όνομα της Αγίας Μαρκέλλας, με πιο γνωστό αυτόν στο Βοτανικό. Παρεκκλήσια υπάρχουν και στην Κάτω Κηφισιά, στις Σπέτσες, στην Άνδρο, στη Σαντορίνη, στη Μήλο και στη Σάμο.