Κοινωνία

«Έφυγε» από τη ζωή η αδελφή του Μιχάλη Κακογιάννη και πρόεδρος του Ιδρύματός του

«Έφυγε» από τη ζωή η αδελφή του Μιχάλη Κακογιάννη και πρόεδρος του Ιδρύματός του

Η Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield υπήρξε μια εξαιρετικά δραστήρια γυναίκα

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, η Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield, αδελφή και «φύλακας – άγγελος» του Μιχάλη Κακογιάννη αλλά και πρόεδρος του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Το  συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει:

«Σήμερα αποχαιρετούμε μια εξαιρετική προσωπικότητα, μια φίλη πάνω από όλα.

Η Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield υπήρξε πάντα ο φύλακας – άγγελος του αδελφού της Μιχάλη Κακογιάννη, χαράσσοντας ταυτόχρονα τη δική της, προσωπική πορεία στον χώρο της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας. Μαζί δημιούργησαν τις ταινίες που έβαλαν την Κύπρο και την Ελλάδα δυναμικά στον χάρτη της παγκόσμιας κινηματογραφικής δημιουργίας.

Αγάπησε τις δύο πατρίδες της, την Κύπρο και την Ελλάδα και μέσα από την τελευταία παρακαταθήκη του Μιχάλη Κακογιάννη, το Ίδρυμά του, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος από το 2011, εργάστηκε για την προβολή και την προώθηση των νέων Κυπρίων και Ελλήνων δημιουργών».

Μια εντυπωσιακά δραστήρια γυναίκα

Η Γιαννούλα Κακογιάννη-Wakefield γεννήθηκε στη Λεμεσό (Κύπρος) στις 7 Μαΐου 1923. Σπούδασε Διοίκηση και Εταιρική Νομική και απέκτησε πτυχίο δημοσιογραφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1941 εργάστηκε για την Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών στο Κάιρο, ενώ στο τέλος του ίδιου έτους μετατέθηκε στη Νότια Ροδεσία όπου κατατάχτηκε στο Γυναικείο Βοηθητικό Αστυνομικό Σώμα της Νότιας Ροδεσίας μέχρι το 1943. Της απονεμήθηκε παράσημο (1943-1945).

Το 1943 επέστρεψε στην Κύπρο οδικώς μέσω Νότιας και Βόρειας Ροδεσίας, Κονγκό, Σουδάν, Αιγύπτου καταλήγοντας στην Κύπρο. Εκεί εργάστηκε ως ιδιαιτέρα του Επιτρόπου Λεμεσού μέχρι το τέλος του 1944 όπου ταξίδεψε ακτοπλοϊκώς για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το ταξίδι κράτησε πάνω από ένα μήνα και σε καράβι με τραυματισμένους Βρετανούς στρατιώτες που επέστρεφαν στην Αγγλία.

Τον επόμενο χρόνο, το 1945 (στις 30 Ιανουαρίου) παντρεύτηκε τον Robert Edward William Wakefield. Την παρέδωσε ο αδερφός της Μιχάλης Κακογιάννης, ο μόνος αντιπρόσωπος της οικογένειάς της καθότι συνεχιζόταν ο πόλεμος.

Η Γιαννούλα Κακογιάννη-Wakefield και ο σύζυγός της ζούσαν σε ένα γραφικό χωριό στις λίμνες του Norfolk Broads. Όσο ζούσε στην Αγγλία (1950-1962), στον ελεύθερο χρόνο της ασχολιόταν με το πιλοτάρισμα μονοκινητήριων αεροσκαφών. Πήρε την άδεια πιλότου το οποίο επέτρεψε σε εκείνη και τον σύζυγό της να ταξιδεύουν με το δικό τους αεροσκάφος σε όλη την Ευρώπη. Επίσης έκαναν πολλές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο όπου επισκέφτηκαν πάνω από 300 νησιά.

Το 1970 ο σύζυγός της πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Κύπρο. Το όνειρό τους να φτιάξουν ένα σπίτι εκεί δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.

Η κινηματογραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1963 με την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς». Μετά από αυτό επιτέλεσε ως Στέλεχος Παραγωγής σε πολλές ταινίες και ως Εκτελεστικός Παραγωγός όχι μόνο σε όλες τις ταινίες του αδερφού της αλλά και σε πολλές αμερικανικές παραγωγές.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς της καριέρας συνεργάστηκε με πολλούς κινηματογραφικούς αστέρες, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των ακόλουθων: Katharine Hepburn, Anthony Quinn, Alan Bates, Lila Kedrova, Candice Bergen, George Segal, Ben Gazzara, Gene Hackman, Vanessa Redgrave, Sophia Loren, Peter O’Toole, Lee Marvin, Woody Allen, Diane Keaton, James Kaan, Lawrence Olivier, Peter Sellers, Diane Lane, Uma Therman, Helen Mirren, Rudolf Nureyev, Martin Sheen κ.ά.

Exit mobile version