Ελλάδα: Σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα
Κοινωνία

Ελλάδα: Σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα

Ελλάδα: Σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα

Ποιοι γνωστοί καλλιτέχνες έδωσαν το "παρών";

Ο καλλιτεχνικός κόσμος έδωσε ραντεβού το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος διεκδικώντας μέτρα στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση για τον κλάδο του.

Τα σωματεία “Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος”, “Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών”, “Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα”, “Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών” εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους διεκδικούν:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα.
  • Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν το “παρών” ήταν πολλοί αναγνωρίσιμοι καλλιτέχνες:

Στο μεταξύ, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα συμμετάσχει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία θα παρουσιάσει και θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης για τον χώρο του Πολιτισμού.

Η εκπομπή “Μεσημέρι” βρέθηκε στις συγκεντρώσεις και μετέδωσε τι ακριβώς συμβαίνει.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που βρίσκονται στο Σύνταγμα είναι και η Τάνια Τρύπη.

Το ρεπορτάζ:

https://streamable.com/5kuwyz

Ανάλογη συγκέντρωση λαμβάνει χώρα και μπροστά από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.

https://streamable.com/f4t9c5

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi