Γηροκομείο Χανιά – Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες κόρης 94χρονης: «Τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς»
Κοινωνία

Γηροκομείο Χανιά – Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες κόρης 94χρονης: «Τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς»

Γηροκομείο Χανιά – Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες κόρης 94χρονης: «Τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς»

Για κολαστήριο ψυχών κάνουν λόγο οι αποκαλύψεις που έρχονται στη δημοσιότητα

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα βασανιστήρια που φέρονται να ζούσαν ηλικιωμένοι σε γηροκομείο των Χανίων.

Η κόρη μιας 94χρονης που ζούσε στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά και έφυγε από τη ζωή την άνοιξη του 2020 έφυγε από τη ζωή μίλησε με το τοπικό Μέσο zarpanews.gr, υποστηρίζοντας ότι η μητέρα της υποσιτιζόταν σε καθημερινή βάση ενώ πριν πεθάνει η κατάστασή της ήταν πολύ άσχημη.

Αποκάλυψε ότι είχε πληγές στα πόδια της κι ότι η εικόνα της ήταν αποστεωμένη.

«15 μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Την είχα επισκεφθεί και είδα ότι ήταν χάλια», δήλωσε η γυναίκα και υποστήριξε ότι «ήταν ξαπλωμένη συνεχώς και της έδιναν για πρωινό ένα τσάι με μια φρυγανιά, ένα μπολ φαγητού το μεσημέρι και μετά ξανά φαγητό στις επτά το απόγευμα. Μιλάμε για ασιτία. Κάποια στιγμή μου είχε πει ότι ήθελε να φύγει».

Η ίδια επιμένει ότι όταν την άφησε στη φροντίδα του ιδρύματος καθώς δεν μπορούσε πια να μένει μαζί της ήταν πολύ καλά από άποψης υγείας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα παρά μόνο τη γεροντική άνοια από την οποία και έπασχε.

«Ήταν 94 ετών, είχε γεροντική άνοια. Αλλά δεν ήταν σε κακή κατάσταση σωματικά. Το μόνο της πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσε να περπατήσει μόνη της και έπρεπε να τη βοηθούν για να κινείται. Στο ίδρυμα όμως την είχαν συνεχώς ξαπλωμένη. Είχε βγάλει πληγές από την ακινησία και τις είχα δει.Εντέλει, πέθανε τον Μάρτιο του 2020.

«Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη», αποχαιρετά τη μητέρα της η εκπαιδευτικός και δηλώνει έτοιμη να καταθέσει στις Αρχές όλα όσα γνωρίζει.

Μάλιστα, εκφράζει και την επιθυμία της να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους που είχαν οικείους τους στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Έπειτα από την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποφασιστιεί το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του οίκου ευγηρίας αρνείται τις όποιες υπόνοιες κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, ενώ η ιδιοκτήτρια έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για σκευωρία από πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης.