Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Μέχρι να συλληφθεί ζούσα µε διαρκή φόβο. Σκεφτόμουν την πόρτα να ανοίγει και να µπαίνει µέσα για να µε σκοτώσει»
Κοινωνία

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Μέχρι να συλληφθεί ζούσα µε διαρκή φόβο. Σκεφτόμουν την πόρτα να ανοίγει και να µπαίνει µέσα για να µε σκοτώσει»

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Μέχρι να συλληφθεί ζούσα µε διαρκή φόβο. Σκεφτόμουν την πόρτα να ανοίγει και να µπαίνει µέσα για να µε σκοτώσει»

Η Ιωάννα κατονομάζει πρώτη φορά τη γυναίκα που της επιτέθηκε και μιλά για τη σχέση που είχε μαζί της

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλώντας για πρώτη φορά στο ΟΚ! που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» κατονομάζει πρώτη φορά τη γυναίκα που της επιτέθηκε και μιλά για τη σχέση που είχε μαζί της αλλά και τον τρόμο που έφερε στη ζωή της.

«Η πρώτη στιγμή που ένιωσα πολύ µεγάλη ανακούφιση ήταν η στιγμή της σύλληψης της Έφης Κακαραντζούλα, της γυναίκας που µου προκάλεσε αυτό το κακό. Κι αυτό δεν είχε να κάνει τόσο µε το πρόσωπο της συγκεκριμένης, αλλά πως επιτέλους µέσα µου ηρέμησα γιατί η ένοχος δεν µπορεί πια να µε βλάψει. Μέχρι τότε ζούσα µε αυτό τον φόβο.

Σκεφτόμουν την πόρτα να ανοίγει και να µπαίνει µέσα για να µε σκοτώσει. Μέχρι να συλληφθεί ζούσα µε διαρκή φόβο. Επειδή το φως ήταν επίπονο για εµένα, µε ενοχλούσε, το δωµάτιό µου ήταν πάντα σκοτεινό µε τα φώτα χαµηλωµένα. Μέσα στο σκοτάδι, λοιπόν, είχα µάθει να αναγνωρίζω τον ήχο του βηματισμού της µητέρας µου και πεταγόμουν όταν άκουγα έναν άλλο βηματισμό. Ρωτούσα αναστατωμένη ποιος είναι για να ακούσω τη φωνή και να βεβαιωθώ πως είναι κάποιος από το νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά τη σύλληψή της, λοιπόν, µπορούσα πια να µη φοβάμαι για τη ζωή µου. Μέχρι τότε σκεφτόμουν ότι και να βγω από το νοσοκομείο θα κινδύνευα, αφού µια αγνώστου ταυτότητας γυναίκα θα µε κυνηγά για να µε σκοτώσει.

Μετά τη σύλληψή της, όμως, τα βράδια στο νοσοκομείο έγιναν η στιγμή της ηµέρας που µου έδινε ελπίδα. Τη νύχτα, όταν ερχόταν η ώρα του ύπνου, όλα ηρεμούσαν. Ήξερα πως δεν θα έρθει κανείς να µου κάνει άλλη µία επώδυνη αιμοληψία, πως δεν θα έρθουν να µου αλλάξουν τις γάζες και να τις ξεκολλούν από τους καμένους ιστούς, πως δεν θα έρθει κάποιος να µου κάνει ενέσιμες θεραπείες µε κορτιζόνη στο µάτι, ούτε η γιατρός µου µε λαβίδες, νυστέρι και απολυμαντικά για να αφαιρέσει καμένα κομμάτια από τη µύτη µου. Όλα αυτά για µένα ήταν η καθημερινή επώδυνη πραγματικότητα στο νοσοκομείο. Κάθε βράδυ, λοιπόν, ένιωθα πως κέρδιζα ακόμα µία µάχη, για να βάλω τα δυνατά µου για την επόμενη µέρα.

Πόσο την επηρέασε το γεγονός ότι η 35χρονη κατηγορούμενη δεν απολογήθηκε ποτέ;

«Είναι διαφορετικό, χωρίς να λέω πως είναι λιγότερο σοβαρό, το να πάθεις ένα ατύχημα στον δρόμο ή να αρρωστήσεις σοβαρά, και διαφορετικό να ξέρεις πως δίνεις µια µάχη για να κρατηθείς στη ζωή γιατί κάποιος άλλος άνθρωπος το επιδίωξε, µάλιστα µε επιμονή. Είναι δύσκολο να διαχειριστείς την αδικία, τα ερωτηματικά και τον θυμό µέσα στον πόνο σου. Η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνω την άρνησή της να απαντήσει στα αµέτρητα «γιατί» που όλοι µας έχουμε, παρόλο που έχει δηλώσει µέσω του δικηγόρου της πως η πρόθεσή της είναι να το κάνει, να απολογηθεί. Δεν ξέρω ποια είναι η σκοπιμότητά της, αλλά είναι κάτι που µε στρεσάρει, µε στενοχωρεί και µε θυμώνει. Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει προκλητικά να συνεχίζει να προσβάλλει εµένα και την οικογένειά µου και να µας στερεί το δικαίωμα για απαντήσεις. Είναι νομικό της δικαίωμα να µη θέλει να απολογηθεί, αλλά δεν είναι ηθικό της δικαίωμα. Και µε θυμώνει που δεν γνωρίζω τον λόγο που η ζωή η δική µου και της οικογένειάς µου έχει γίνει εφιάλτης τους τελευταίους δέκα µήνες. Για µένα η στάση της επιβεβαιώνει πως οι επανειλημμένες απόπειρες που έκανε να µε σκοτώσει ήταν απολύτως συνειδητές, µε διαρκή σχεδιασμό και χωρίς την παραμικρή µεταµέλεια. Δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος µπορεί να είναι τόσο απάνθρωπος χωρίς να έχει την παραμικρή πρόκληση».

Οι συνομιλίες στο Facebook και η δικαίωση

«Δεν ξέρω τι µπορεί ο καθένας να έχει καταλάβει µέσα από αυτά, αλλά ξέρω ότι δεν έχω πειράξει κανέναν. Για µένα όλο αυτό έγινε χωρίς λόγο – ή, τουλάχιστον, χωρίς να γνωρίζω τον λόγο. Με τη δράστιδα είχαµε πολύ τυπικές σχέσεις, µάλιστα προσπάθησα να τη βοηθήσω. Είναι σαν εµείς να έχουμε µια σχέση επαγγελματική ή συγγενική, να κάνεις µια κοινωνική εκδήλωση και να καλέσεις κόσμο και σε αυτή την εκδήλωση να τη συναντήσω. Είχαµε συναντηθεί τυχαία σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν έχει συµβεί κάτι άλλο» εξηγεί η Ιωάννα για τη σχέση που είχε με την 35χρονη Έφη.

Τι θα δικαίωνε την Ιωάννα;

«Δεν ξέρω αν θα έρθει για µένα η δικαίωση και πόσο εύκολο θα είναι ύστερα από όσα έχουν συµβεί, δεδομένου της αδικίας και του θυμού που νιώθω αυτή τη στιγμή. Η ζωή µου καταστράφηκε. Σίγουρα µια δικαίωση θα είναι η καταδίκη της γυναίκας αυτής βάσει της ποινικής δίωξης, όπως αυτή έχει ασκηθεί από τους αρμόδιους, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεµη ψυχική κατάσταση. Πέρα από µια δικαίωση για µένα, αυτό θα είναι µια δικαίωση και για την κοινωνία. Κι αυτό γιατί όταν καταδικαστεί ένας άνθρωπος ακραία επικίνδυνος, δεν θα κινδυνεύσει κάποια άλλη αθώα ή ανυποψίαστη κοπέλα, όπως ήµουν εγώ, κάτι που είμαι σίγουρη πως θα συνέβαινε αν δεν είχε συλληφθεί εγκαίρως. Δικαίωση για µένα θα είναι να αναθεωρηθούν και οι σχετικοί νόμοι, ώστε να είναι πιο δίκαιοι προς το θύμα, µε πολύ πιο αυστηρές ποινές για τον θύτη, άρα και πιο αποτρεπτικοί – κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά θα ευχόμουν να είμαι το τελευταίο θύμα µιας τέτοιας επίθεσης».