Κινέτα: Τι άφησε πίσω του ο “Γηρυόνης”; Το βίντεο που δείχνει την έκταση της καταστροφής
Κοινωνία

Κινέτα: Τι άφησε πίσω του ο “Γηρυόνης”; Το βίντεο που δείχνει την έκταση της καταστροφής

Κινέτα: Τι άφησε πίσω του ο “Γηρυόνης”; Το βίντεο που δείχνει την έκταση της καταστροφής

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του Γηρυόνη από την Κινέτα. Οι φωτιές του καλοκαιριού στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα το βουνό να κατεβάσει χωμάτινους όγκους και φερτά υλικά.

Ως αποτέλεσμα υπήρξαν προβλήματα και στην Εθνική Οδό που για κάποιες ώρες έκλεισε.

Εν τέλει άνοιξε μετά τις 15:00 αλλά η κυκλοφορία από το 60o μέχρι το 65ο χιλιόμετρο διεξάγεται εκατέρωθεν μόνο από μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ουρά περίπου 4 χιλιομέτρων στη κατεύθυνση προς Κόρινθο και 2,5 χιλιομέτρων στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

Όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της Ολυμπίας Οδού δεν εισπράττονται διόδια.

Κλειστή παραμένει μέχρι στιγμής η παλιά Εθνική που είχε κλείσει και αυτή τα ξημερώματα.

Τι συνέβαλε στην καταστροφή;

Η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα βασικά αίτια της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό , στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», τόνισε.

Το βίντεο με drone δείχνει από ψηλά το εύρος της καταστροφής αλλά και της λάσπης που κατέβηκε μέχρι την παραλιακή γραμμή της Κινέτας.