Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Οι Έλληνες celebrities στέλνουν το δικό τους μήνυμα
Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Οι Έλληνες celebrities στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Οι Έλληνες celebrities στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα ζητήματα ψυχικής υγείας

«Ψυχική Υγεία για όλους: μεγαλύτερη επένδυση – μεγαλύτερη προσβασιμότητα»: Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας που εορτάζεται σήμερα 10 Οκτωβρίου.

Τα μηνύματά τους έστειλαν και μέσα από το δελτίο Ειδήσεων του ANT1 οι Έλληνες celebrities. Η Φαίη Σκορδά, η Ζέτα Μακρυπούλια και η Ελένη Ράντου έστειλαν ηχηρό μήνυμα παροτρύνοντας τον κόσμο να μην φοβάται να ζητήσει βοήθεια, όποτε υπάρχει ανάγκη.

Τι ρόλο παίζει η πανδημία στα ζητήματα ψυχικής υγείας;

«Η απόφαση να δοθεί σε αυτή την ημέρα ο χαρακτήρας αυτός, σηματοδοτεί μια σημαντική ποιοτική στροφή στην αντίληψη που έχουν τα κράτη, αλλά και οι παγκόσμιοι οργανισμοί, για τη σημασία της ψυχικής υγείας ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων», αναφέρει στο μήνυμά της η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη.

Σημειώνει ότι σήμερα, η ψυχική υγεία είναι το πιο αδύναμο τμήμα των παγκόσμιων προσπαθειών για την ανάπτυξη της υγείας και είναι ο πρώτος τομέας ο οποίος πλήττεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Η πρόσφατη εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19 έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη προστασίας και προάσπισης της ψυχικής υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με μία απειλή για την υγεία και τη ζωή τους, με πολλές συνέπειες και στην ψυχολογία τους αναφέρει η κ. Ράπτη.

Προσθέτει ότι «ο Π.Ο.Υ., για την ερχόμενη δεκαετία, περιέλαβε την έννοια «Mental Health for All» στους τέσσερις εμβληματικούς άξονες δράσης του. Η προαγωγή του θεσμού της Ψυχικής Υγείας συνιστά προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Κύριος στόχος της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, τονίζει, είναι η ολιστική και προσανατολισμένη στον άνθρωπο προσέγγιση και η διασφάλιση της πρόσβασης όλου του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, για μια ζωή με υγεία και αξιοπρέπεια.

Στο πλαίσιο αυτό, «θα ενισχυθούν οι σχετικοί προϋπολογισμοί για δομές και δράσεις και σχεδιάζονται προς υλοποίηση προγράμματα άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, άμεσης διάγνωσης και παρέμβασης στην ψύχωση, παροχής πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας για την υποστήριξη του πληθυσμού σε περιόδους κρίσης και την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας, δράσεις για παιδιά και εφήβους, προώθησης πολιτικών για την άνοια και το Alzheimer και ενίσχυσης των Κέντρων Ψυχικής Υγείας».

https://streamable.com/v8hjlt

Δήλωση του προέδρου του ΙΣΑ, Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στο μήνυμα του υπογραμμίζει τη σημασία τις πρόληψης και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, ενισχύοντας τους προστατευτικούς ιατροκοινωνικούς παράγοντες και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου.

«Οι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι μία ευάλωτη ομάδα ασθενών, που δεν μπορούν να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Γι’ αυτό χρειάζονται καθημερινή υποστήριξη στα πλαίσια μιας κατάλληλα δομημένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας που θα προβλέπει σχέδιο πρόληψης και περίθαλψης των ασθενών με ψυχική νόσο».

Ο κ. Πατούλης αναφέρει ότι το 10-12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών με διαρκώς ανοδικές τάσεις πάσχει από ψυχικές ασθένειας και μόλις το μισό από αυτούς προσφεύγει στη στήριξη του γιατρού. Προσθέτει ότι, ειδικά σε περιόδους κρίσεως όπως η παρούσα που διανύει η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, η σημερινή μέρα αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

«Σε αυτή την κρίσιμη υγειονομική συγκυρία οι απαιτήσεις σε υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας αυξάνονται και γίνονται πιο σύνθετες». Τονίζει την ανάγκη να στηριχθούν ψυχολογικά οι πολίτες αυτή την περίοδο και υπενθυμίζει ότι μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας, από την αρχή της πανδημίας, προσφέρονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης από εξειδικευμένους επιστήμονες, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας και της συναισθηματικής τους υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ANT1