Τίτος Πατρίκιος: «Η Τουρκία αποβλέπει στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»
Κοινωνία

Τίτος Πατρίκιος: «Η Τουρκία αποβλέπει στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Τίτος Πατρίκιος: «Η Τουρκία αποβλέπει στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Ο καταξιωμένος Έλληνας ποιητής τοποθετείται για την Αγία Σοφία

Η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία, το λίκνο της Ορθοδοξίας, σε μουσουλμανικό τέμενος προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή τόσο από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου όσο και από ανθρώπους του πνεύματος.

Στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του Open, ο σπουδαίος ποιητής, Τίτος Πατρίκιος, μίλησε για τα τεκταινόμενα της επικαιρότητας στο μείζον αυτό ζήτημα τονίζοντας πως η ανεκδιήγητη τουρκική απόφαση προσβάλλει ανεπανόρθωτα σύσσωμο τον σύγχρονο πολιτισμό.

“Η ενέργεια αυτή αποτελεί μεγάλη και πολλαπλή προσβολή. Πρώτα – πρώτα προσβολή στην ιστορική συνείδηση και ευαισθησία όλων των Ελλήνων. Αποτελεί προσβολή όλης της ορθόδοξης Εκκλησίας και των πιστών, αποτελεί, όμως, επίσης όλου του χριστιανικού κόσμου ανεξάρτητα από δογματικές διαφορές. Και αποτελεί προσβολή του σύγχρονου πολιτισμού, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει γιατί στηρίζεται πρώτα – πρώτα στον πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο της αρχαίας Ελλάδας, στην νομική και πνευματική παράδοση της Ρώμης και του Βυζαντίου, στην καλλιτεχνική και πνευματική έκρηξη της Αναγέννησης”.

Επιπλέον, εξήγησε ότι μέσα από τις μεθόδους του ο Τούρκος πρόεδρος απεργάζεται την ανασύσταση της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας, αν και η Ιστορία έχει δείξει ότι αντίστοιχες ενέργειες επιβολής στο παρελθόν «ναυάγησαν» παταγωδώς.

“Όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν τμήμα μίας διαδικασίας που από καιρό έχει αρχίσει στη γειτονική χώρα και που αποβλέπει στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αυτή την εποχή βλέπουμε επιθετικές ενέργειες και στις τρεις ηπείρους όπου παλαιότερα επεκτεινόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και στην Ασία, παράδειγμα η Συρία, και στην Αφρική, παράδειγμα η Λιβύη και στην Ευρώπη, παράδειγμα οι επιθετικές ενέργειες κατά της κυριαρχίας και της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της Ευρώπης, η οποία τελικά το αντελήφθη και έχει αρχίσει να αντιδρά”, ανέφερε. 

“Ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Ότι κάθε αυτοκρατορία και κάθε απόπειρα ανασύστασης αυτοκρατορίας τελειώνει με την καταστροφή και την κατάρρευσή της”, υπογράμμισε.

https://streamable.com/nq9i3p