Ο Καμμένος πάτησε το κουμπί για την αντίστροφη μέτρηση
Πολιτική

Ο Καμμένος πάτησε το κουμπί για την αντίστροφη μέτρηση

Ο Καμμένος πάτησε το κουμπί για την αντίστροφη μέτρηση

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών να ψηφίζεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα στην πΓΔΜ και να παίρνει αμέσως μετά το δρόμο για την ελληνική Βουλή, είναι σαφές ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ξεκινά.

Τον τόνο, άλλωστε, έδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Πάνος Καμμένος μιλώντας για «ολετήρα», αναφερόμενος στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος προηγουμένως με συνέντευξή του είχε πει ότι ο κ. Καμμένος σκεφτόταν να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά μετά συνειδητοποίησε ότι οι βουλευτές του δεν θα τον ακολουθούσαν. Πέραν της σκληρής προσωπικής επίθεσης στον κ. Κοτζιά, ο Πάνος Καμμένος έχει προαναγγείλει «ανένδοτο» και συγκαλεί την Τετάρτη, μια μέρα πριν από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, την Κ.Ο. του κόμματός του, απ’ όπου αναμένεται να στείλει νέα μηνύματα.

Για τους κυβερνητικούς επιτελείς, όπως το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, είναι σαφές ότι ο κ. Καμμένος «το έχει πάρει απόφαση». Γι’ αυτό και θεωρείται ζήτημα ημερών ή λίγων εβδομάδων, μέχρι ο κ. Καμμένος να ανακοινώσει την απόσυρσή του από το κυβερνητικό σχήμα. Ούτως ή άλλως, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει σύντομα στην ελληνική Βουλή και εκτιμάται ότι ως το τέλος του μήνα ή έστω τις αρχές Φεβρουαρίου, θα έχει ψηφιστεί και από την ελληνικό κοινοβούλιο.

Κυβέρνηση ανοχής, αλλά μέχρι πότε;

Το τι θα γίνει μετά, είναι μερικώς γνωστό. Αυτό που ξέρουμε με σαφήνεια είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει με ανοχή. Αυτά, βεβαίως, θα συζητηθούν εκτενώς στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη για το 2019, που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό στην Κουμουνδούρου. Βεβαίως, το πώς θα οδηγηθούμε στην κυβέρνηση ανοχής είναι ακόμα ασαφές. Το αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας είναι ακόμα ανοιχτό και συνδέεται επίσης με το αν θα καταθέσει πρόταση μομφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι, αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί για να υπερψηφιστεί, ο πρωθυπουργός θα τη μετατρέψει ατύπως σε ψήφο εμπιστοσύνης, για να μπορεί να λέει ότι το κυβερνητικό σχήμα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Βέβαια, μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι η βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχήματος. Με άλλα λόγια, αν αντέχει ως τον Οκτώβριο, όπως το Μαξίμου διαρρέει ότι θέλει να φτάσει ή αν θα αντέξει μόλις μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τα πράγματα, άλλωστε, δεν θα είναι εύκολα με τους ΑΝΕΛ στο αντάρτικο, ενώ, παρά τις διαρροές από το Μαξίμου ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή και κοινοβουλευτικές εφεδρείες, ίσως και μια άλλη πλειοψηφία από την ίδια Βουλή, το Ποτάμι τονίζει ότι, εφόσον οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές.