Οι καταλήψεις έφεραν νέο καυγά Μαξίμου-ΝΔ
Πολιτική

Οι καταλήψεις έφεραν νέο καυγά Μαξίμου-ΝΔ

Οι καταλήψεις έφεραν νέο καυγά Μαξίμου-ΝΔ

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι καταλήψεις σχολείων, αλλά και τα περιορισμένης συμμετοχής μαθητικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα χθες, καθώς, από τη μία η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι κάνει τα «στραβά μάτια» στις κινητοποιήσεις, ενώ η ΝΔ καταδικάζει τις καταλήψεις.

Από διαφορετικές αφετηρίες, βέβαια, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ βάζουν στο στόχαστρο ακροδεξιά στοιχεία, μιας και το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για ακροδεξιά στοιχεία, ενώ η ΝΔ κάνει λόγο για «πατριδοκάπηλους» που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία. Σε αυτό το περιβάλλον, δε, η Χρυσή Αυγή…τρίβει τα χέρια της, καθώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις κινητοποιήσεις.

Μαξίμου: Ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ

Όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες και στη ΝΔ, επικαλούμενη δηλώσεις των κ.κ. Γεωργιάδη, Βορίδη, αλλά και της ΔΑΚΕ της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που ήταν λιγότερο ή περισσότερο υποστηρικτικές για τις καταλήψεις. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να κάνει λόγο για «ακροδεξιά ρητορική» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι αυτή τη στιγμή «ηγεμονική γραμμή».

«Το ρεύμα Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη έχει νομιμοποιήσει φασιστικές πρακτικές και αντιλήψεις», είπε χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τζανακόπουλος. Ακόμα, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «σιωπή Μητσοτάκη» για τις καταλήψεις, την οποία το κόμμα ερμήνευε ως έμμεση στήριξη σε αυτές. Όπως και να έχει, βέβαια, είναι σαφής η τάση της κυβέρνησης να κατηγοριοποιεί τη ΝΔ στην «ακροδεξιά», μιλώντας για απομάκρυνση του κόμματος της αντιπολίτευσης από τις ρίζες του.

ΝΔ: Όχι στις καταλήψεις

Από την άλλη, η ΝΔ σπεύδει να καταδικάσει τις καταλήψεις από θέση αρχής, αλλά παράλληλα κάνει λόγο και για «πατριδοκάπηλους» που υποκινούν καταλήψεις, προσποιούμενοι τους πατριώτες. «Τιςτ ελευταίες μέρες κάποιοι πατριδοκάπηλοι που παριστάνουν τους πατριώτες καλούν τα παιδιά σε καταλήψεις των σχολείων τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το Μακεδονικό και άλλα εθνικά θέματα. Tα σχολεία πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά και όσοι για οποιονδήποτε λόγο, είτε από την άκρα αριστερά, είτε από την άκρα δεξιά ενθαρρύνουν ή και υποκινούν σχολικές καταλήψεις είναι εχθροί της γνώσης, εχθροί της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και τελικά πολέμιοι της Δημοκρατίας. Κλειστά σχολεία σημαίνουν κλειστά μυαλά», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.

Μάλιστα, σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. «Η ΝΔ είναι εκείνη η δύναμη που δεν θα πει ποτέ στους μαθητές πώς θα εκφράσουν την ευαισθησία τους. Εκείνο που λέμε σαφώς είναι ότι είμαστε εναντίον των καταλήψεων, γιατί πρόκειται για μια κίνηση που στερεί τη δυνατότητα από τους μαθητές να κάνουν τα μαθήματά τους, που κρατά κλειστά τα σχολεία και ανοιχτά τα φροντιστήρια». Βεβαίως, η στάση της ΝΔ ως προς τις καταλήψεις, καθόλου δεν αλλάζει την αντίθεσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών.