Κυριάκος Μητσοτάκης – ΔΕΘ: «Όχι κύριε Ερντογάν! Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα!»
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης – ΔΕΘ: «Όχι κύριε Ερντογάν! Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα!»

Κυριάκος Μητσοτάκης – ΔΕΘ: «Όχι κύριε Ερντογάν! Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα!»

Η ομιλία του στην 86η ΔΕΘ

Στη ΔΕΘ μίλησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ανάπτυξη που έχει η χώρα την τελευταία τετραετία.

«Σήμερα, στεκόμαστε με σεβασμό τιμώντας όλους αυτούς που μέσα από εκείνη την τρομερή συμμαχία έβαλαν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή Ελλάδα. Έναν αιώνα μετά όλα είναι διαφορετικά.  Το Εθνικό σύστημα συνεχίζει να διαπερνά το χρόνο παραμένοντας ένα. Η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν πάντα σε νίκες!

Βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολο σταυροδρόμι. Η Ελλάδα μετά από 12 χρόνια μνημονίων έχει χτίσει πρόοδο με μείωση ανεργίας, κοινωνική στήριξη σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής.

Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε μια πανδημία, αντιστάθηκε σύσσωμο στις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και το Αιγαίο. Υπέμεινε και διαδέχτηκε από τα χτυπήματα της δύσης αλλά πρόκοψε. Κέρδισε μια χαμένη τετραετία και σχεδιάζει μια ελπιδοφόρα δεκαετία.

Καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις! Η πατρίδα καλύπτει να κάνει πάλι ιστορικές αλλαγές έχοντας ως πραγματικό φάρο το μήνυμα που στέλνει η Σμύρνη.

Οι μεγάλες επιλογές είναι σαφέστερες από ποτέ.

Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες. Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο, σε μια στιγμή όλα μπορούν να διαλυθούν. Ο λαός είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει.

Από την ίδια θέση το 2019 έθετα 5 κεντρικές προτάσεις: 1) χαμηλότερους φόρους, 2) ανάπτυξη για όλους, 3) περισσότερες δουλειές για όλους, 4) καλύτερη υγειονομική πολιτική και 5) αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη!

Η καχυποψία ήταν στα βλέμματα πολλών εδώ και αναρωτιόντουσαν αν μπορεί να γίνουν αυτά στην Ελλάδα

Είμαι εδώ ενώπιον σας και σας λέω “Ναι! Έγιναν και θα γίνουν και άλλα!”.

Πληρώνουν μικρότερο φόρο οι πολίτες, καταβάλουν κατά 35% χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος των επιχειρήσεων πήγε στο 25%. Σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του! Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%.

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Δημιούργησε μέσα στην κρίση 300.000 νέες δουλειές.

Υπάρχει η αδικία μέσα στην εργασία. Η πολιτεία διέθεσε 9.5 εκατομμύρια για να σώσει τις υπάρχουσες θέσεις στην πανδημία και το πέτυχε. Αύξησε το κατώτατο μισθό και τις υπερωρίες μερικής απασχόλησης.

Χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν ήδη την απόδοση και τις υπερωρίες τους με την ψηφιακή κάρτα. Η εργασία προβλέπει το δικαίωμα στην ηλεκτρονική αποσύνδεση. Οι άδειες πατρότητας και μητρότητας αυξήθηκαν!

Μετά από 12 χρόνια προσλήφθηκαν 24.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί».

Ανέφερε κάποιες από τις νέες προοδευτικές ενέργειες που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

1)Ψηφιακό Κράτος. Ποιος από εσάς θα πίστευε πριν από 3 χρόνια ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο τηλέφωνό του και θα ήλεγχε τις ιατρικές εξετάσεις του;

2)Εθνικά σχέδια δράσης, για την Ισότητα των φύλων, για τα δικαιώματα του παιδιού. Όσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση.

3)Έχουμε μια πατρίδα πια αφού έχουμε επεκτείνει τα ύδατα της στα 12 μίλια.

Για τις απειλές που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία ανέφερε: «Όχι κύριε Ερντογάν! Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα!», με το Βελλίδειο να τον χειροκροτεί!

Για το θέμα των παρακολουθήσεων είπε: « Είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και της Βουλής. Ήταν είναι και θα είναι ακόμα πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται! Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Αυτό έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω.

Όπως δεν πρέπει να επιτρέψω, την επικαιρότητα να μην μένει στις φήμες, κάτι που θα επιθυμούσαν πολλοί στο εξωτερικό!».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θέλει να δημιουργήσει μια επιθετικότητα σε κάθε πρόθυμο ταραχοποιό!

Η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια! Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα αλλά πρέπει να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλλει τον εκβιασμό του στα θύματα!

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή!

Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση και στα τρία μέτωπα. Στον πόλεμο της Ουκρανίας είμαστε με τον αμυνόμενο, είμαστε με την ελευθερία, τη δημοκρατία και το Διεθνές Δικαίο.

Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η απειλή από γείτονες!

Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε πρώτοι στην Ευρώπη ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματά μας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σε εθνικό επίπεδο αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς!».

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: