Ο Τσίπρας αιφνιδίως στο Μάτι, οι μπουλντόζες σε λειτουργία από το 2019
Πολιτική

Ο Τσίπρας αιφνιδίως στο Μάτι, οι μπουλντόζες σε λειτουργία από το 2019

Ο Τσίπρας αιφνιδίως στο Μάτι, οι μπουλντόζες σε λειτουργία από το 2019

Και ενώ κανείς δεν το περίμενε, ο πρωθυπουργός επέλεξε τη χθεσινή μέρα, μέρα απεργίας των ΜΜΕ, προκειμένου να πάει χωρίς τυμπανοκρουσίες στο Μάτι, τέσσερις ακριβώς μήνες μετά την πυρκαγιά με την εκατόμβη νεκρών. Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην περιοχή λίγο μετά τις 10:00, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί εκεί ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει συχνή παρουσία και αποτελεί, ουσιαστικά, τον σύνδεσμο των επιτροπών κατοίκων με την επίσημη πολιτεία.

«Ήρθαμε σήμερα που απεργούν οι δημοσιογράφοι για να μην λέτε ότι η επίσκεψή μας έχει να κάνει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τα κανάλια είναι «κλειστά», η συζήτηση «ανοιχτή», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, έχοντας πάρει πάνω του την κυβερνητική επικοινωνία, βγήκε από το γραφείο του για να βρεθεί σε ένα δύσκολο πεδίο, όπου έχει δεχτεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς του.

Το χρονοδιάγραμμα των ανακατασκευών

Το ζήτημα που απασχολεί, βέβαια, τους κατοίκους έχει να κάνει με την έκδοση των οικοδομικών αδειών για τις επισκευές και τις ανακατασκευές κατοικιών. Έτσι, όπως εξήγησε στους κατοίκους ο κ. Σπίρτζης, ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να εκδίδονται οι άδειες επισκευής για όσων τα σπίτια βγήκαν «πράσινα» στην απογραφή (δηλαδή, όσα είχαν μικρότερες ζημιές), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες άδειες για τα «κίτρινα» και τα «κόκκινα» σπίτια.

Οι πρώτες μπουλντόζες θα πρέπει να αναμένονται στην περιοχή στις αρχές του 2019, ενώ, μια σημαντική είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση, είναι ότι όσοι είχαν σπίτια χτισμένα πάνω σε ρέματα, θα λάβουν μεν την απαιτούμενη αποζημίωση, αλλά τα σπίτια τους δεν θα ξαναχτιστούν στο ίδιο σημείο και θα πρέπει να μεταφερθούν αλλού.

Μάλιστα, χθες η κυβέρνηση κατέθεσε και μια τροπολογία, προκειμένου προσαρμόσει το νομικό πλαίσιο, καθορίζοντας τους περιορισμούς δόμησης και αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων, που θα επιτρέψουν να επισκευάζονται ή να ανεγείρονται νέα κτήρια, χωρίς να εμποδίζεται η διαδικασία σχεδιασμού και κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στο Μάτι.

Συζήτηση χωρίς εντάσεις

Σύμφωνα με παριστάμενους, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Αυτό, όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις, οφείλεται στη συχνή παρουσία κυβερνητικών κλιμακίων και στις τακτικές συζητήσεις με τους κατοίκους, ώστε να ξεμπλοκάρουν τα πράγματα και να τρέξει η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών.

Βέβαια, η απόφαση του πρωθυπουργού να πάει σε μέρα απεργίας στο Μάτι, δεν προκάλεσε τις καλύτερες των εντυπώσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και τηρήθηκαν μάλλον χαμηλοί τόνοι, με δεδομένη και την απεργία των ΜΜΕ.