Πέρασε από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών
Πολιτική

Πέρασε από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Πέρασε από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Έπειτα από δυόμιση μέρες συζήτησης στη Βουλή, αλλά και αναταράξεις οριζόντια στο πολιτικό σκηνικό, η Συμφωνία των Πρεσπών επικυρώθηκε. Η Βουλή, που εξαιτίας της τοποθέτησης περισσότερων από 200 βουλευτών για το θέμα, ανέβαλε την ψηφοφορία για το μεσημέρι της Παρασκευής απεφάνθη. Το αποτέλεσμα των 153 ψήφων υπέρ, κάθε άλλο παρά έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί. Εδώ και αρκετές ημέρες είχε διαμορφωθεί άνετη πλειοψηφία υπέρ της κυβέρνησης για το θέμα. Άλλωστε, το ζήτημα της Συμφωνίας έβαλε βόμβα στα θεμέλια του Ποταμιού και ταρακούνησε συθέμελα το ΚΙΝΑΛ.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 15.00 και ακολούθησε αμέσως η ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα της ήταν 153 θετικές ψήφοι, 146 αρνητικές και μία ψήφος “παρών”.

Δομική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη πριν από την ψήφιση των Πρεσπών

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, βουλευτές της Χρυσής Αυγής δημιούργησαν ένταση και φώναζαν συνθήματα εντός του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, αντί να ψηφίσει όπως προβλέπει η διαδικασία, φώναξε “όχι στην προδοσία”. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τον κάλεσε να επαναλάβει την ψήφο του, αναφέροντας “ναι”, “όχι” ή “παρών”.

Το “παρών” Ψαριανού” και το “ΝΑΙ” Παπακώστα

Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, προκάλεσε αίσθηση το “παρών” του Γρηγόρη Ψαριανού. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής είχε απομακρυνθεί από το Ποτάμι εξαιτίας της πρόθεσης των βουλευτών του να στηρίξουν τη Συμφωνία. Μάλιστα, την Πέμπτη δεν έλειψε η ένταση μεταξύ του και του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη. Η υφυπουργός ΠροΠο Κατερίνα Παπακώστα επέλεξε τελικά να υπερψηφίσει τη Συμφωνία. Από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση, η Έλενα Κουντουρά ψήφισε θετικά, ενώ ο Βασίλης Κόκκαλης καταψήφισε.

Οι Πρέσπες νέα διαιρετική τομή για τα κόμματα

Ο βουλευτής της ΕΝ.ΚΕΝ., Ιωάννης Σαρίδης πριν ψηφίσει ύψωσε ένα πανό στο οποίο έγραφε “Η Μακεδονία είναι ελληνική” και εκλήθη να ακολουθήσει τη διαδικασία από το προεδρείο.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί και τυπικά η υπερψήφιση, ο πρώην ΥΠΕΞ και άνδρας που έφερε τη Συμφωνία, Νίκος Κοτζιάς, ανάρτησε στο tweet το εξής: “Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης” σημειώνει ο κ. Κοτζιάς που αποκαλεί πλέον τη χώρα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών μοιράζει ξανά την “πολιτική τράπουλα”