Ο πολιτικός δεκάλογος του 2018
Πολιτική

Ο πολιτικός δεκάλογος του 2018

Ο πολιτικός δεκάλογος του 2018

Η χρονιά που φεύγει ήταν πολιτικά πυκνή, με σημαντικά γεγονότα, τα οποία μας συνοδεύουν και στο πέρασμα στο 2019. Προκλήσεις στην Οικονομία, μετά το τέλος των Μνημονίων, αλλά και ως προς τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, με κορωνίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Σκοπιανού. Το Znews.gr καταγράφει τα 10 σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην εσωτερική πολιτική σκηνή για τη χρονιά που πέρασε.

Η έξοδος από τα Μνημόνια

Ο Αύγουστος του 2018 θα μείνει στη μνήμη μας, μιας και μετά από μια οκταετή περιπέτεια, σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, αλλαγές κυβερνήσεων και, γενικά, μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τη χώρα, ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα, χωρίς να το ακολουθήσει ένα τέταρτο. Βεβαίως, υπάρχει πλαίσιο εποπτείας και μάλιστα αυστηρό. Αυτό, όμως, δεν απέτρεψε την κυβέρνηση από το να το γιορτάσει στην Ιθάκη, ένα νησί με έντονο συμβολισμό, και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια σειρά παροχών, για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας στις Πρέσπες

Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας στις Πρέσπες – Ευρωκίνηση

Στο τέλος Ιουνίου, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έρχονται σε τελική συμφωνία, προκειμένου να μετονομαστεί η γειτονική χώρα σε Βόρεια Μακεδονία οριστικά, προκειμένου με αυτό το όνομα να μπει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Από την άλλη, βέβαια, η αναγραφή «μακεδονικής εθνικότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», έστω και με τυπικές διασαφηνίσεις στη Συμφωνία, αφήνει περιθώριο έντονης κριτικής. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί οριστικά στη Βουλή της πΓΔΜ σε ελάχιστες μέρες και μετά θα πάρει τον δρόμο για την ελληνική Βουλή.

Τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό

Εικόνες από τα μαζικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

Εικόνες από τα μαζικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία – Ευρωκίνηση

Πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πάντως, υπήρξε ένα σημαντικό ορόσημο: η επανάκαμψη των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, με μια τεράστια συγκέντρωση, στην Αθήνα. Βεβαίως, οι συγκεντρώσεις δεν είχαν ούτε τη συμμετοχή ούτε τον παλμό των αντίστοιχων συλλαλητηρίων του ’92, αλλά και πάλι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκφραση της δυσαρέσκειας μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αν μη τι άλλο, σημαντική και η συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Η καταστροφή στο Μάτι

Εικόνες καταστροφής από την καλοκαιρινή φωτιά στο Μάτι

Εικόνες καταστροφής από την καλοκαιρινή φωτιά στο Μάτι – Ευρωκίνηση

Πριν από λίγες μέρες, ο 100ος νεκρός προστέθηκε στη λίστα του απολογισμού της τρομερής φωτιάς στο Μάτι. 100 άνθρωποι πέθαναν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν. Ένα πρωτοφανές σε ένταση φυσικό φαινόμενο κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς μια περιοχή και άφησε βαριά πληγή στον Νέο Βουτζά και στη Ραφήνα. Πέντε μήνες μετά, οι κάτοικοι της περιοχής αλλάζουν τον χρόνο, προσπαθώντας να δουν το μέλλον πιο αισιόδοξα και να ανοικοδομήσουν όσα καταστράφηκαν. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να αποδείξουν ότι για το Μάτι ο χρόνος δεν σταμάτησε στις 23 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση, δε, βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κριτική, κυρίως για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, αλλά και για τους επιχειρησιακούς. Γι’ αυτό το λόγο και παραιτήθηκε ο πρώην πλέον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αλλά και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ενώ και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου βρέθηκε σε κλοιό έντονης κριτικής.

Η απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Οι δύο στρατιωτικοί στο αεροπλάνο που τους μετέφερε πίσω στην Ελλάδα. Μαζί τους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός του ΓΕΣ, Κωνσταντίνος Φλώρος

Οι δύο στρατιωτικοί στο αεροπλάνο που τους μετέφερε πίσω στην Ελλάδα. Μαζί τους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός του ΓΕΣ, Κωνσταντίνος Φλώρος

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, όταν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κρατήθηκαν για μια υπόθεση ρουτίνας επί πεντέμισι μήνες, χωρίς κατηγορητήριο και με την έρευνα, θεωρητικά, σε εξέλιξη. Απελευθερώθηκαν, εν τέλει, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σε μια κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας, προκειμένου να στείλει και ένα ευρύτερο μήνυμα στη Δύση. Άλλωστε, λίγους μήνες μετά ακολούθησε η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον που επίσης κρατείτο, κάτι που είχε κάνει έξαλλο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η μετέωρη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Αλέξης Τσίπρας και Ιερώνυμος

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσαν την περίφημη Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αιφνιδίασαν, ανακοινώνοντας μια συμφωνία που θα ρύθμιζε τις εκκρεμότητες ως προς τα περιουσιακά της εκκλησίας, ενώ πλέον η μισθοδοσία των ιερέων θα γινόταν από την ίδια την Εκκλησία, με το δημόσιο να καταβάλλει επιχορήγηση ίση της αξίας της. Η συμφωνία αυτή διαφημίστηκε, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το κράτος θα κάνει 10.000 προσλήψεις από το 2020, όμως οι έντονες αντιδράσεις στην Ιερά Σύνοδο έχουν βάλει τη συμφωνία-και τις προσλήψεις-στον πάγο.

Η προφυλάκιση Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε προφυλακιστέος

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε προφυλακιστέος – Ευρωκίνηση

Μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στο τέλος Οκτωβρίου, ένας ακόμα εμβληματικός πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννος Παπαντωνίου, πήρε τον δρόμο για τη φυλακή, καθώς αποφασίστηκε η προφυλάκιση τόσο αυτού όσο και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για ένα ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε για την προμήθεια των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003, όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Η υπόθεση της Novartis

Στις αρχές Φεβρουαρίου σκάει η υπόθεση της Novartis, στη δικογραφία της οποίας εμπλέκονται κορυφαία ονόματα πολιτικών που φέρονται να πήραν χρήματα από τη φαρμακευτική εταιρεία. Στη δικογραφία που σχηματίζουν οι ελληνικές αρχές συμπεριλαμβάνονται οι: Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Παναγιώτης Πικραμμένος. Και οι 10 αρνούνται κατηγορηματικά οιαδήποτε εμπλοκή τους, ενώ η Βουλή, προκειμένου να κρατήσει την υπόθεση ζωντανή, την έστειλε εκ νέου στη Δικαιοσύνη προς περαιτέρω διερεύνηση, η οποία συνεχίζεται, σε συνεργασία και με το FBI.

Η παραίτηση Κοτζιά

Ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από σφοδρή αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο – Ευρωκίνηση

Το 2018 ήταν έτος πολιτικών αλλαγών για την κυβέρνηση. Πρόσωπα ήρθαν και έφυγαν από το κυβερνητικό σχήμα. Καμία αποχώρηση, όμως, δεν ήταν τόσο ηχηρή όσο η παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε αναφερθεί σε Plan B για το Σκοπιανό, συνομιλώντας με Αμερικανούς αξιωματούχους νωρίτερα. Ο κ. Κοτζιάς αποχώρησε όπως πολιτεύτηκε, δηλαδή με ένταση, και ακόμα και σήμερα επιμένει στη δικαίωσή του για μια σειρά χειρισμών του, όπως για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο τέλος του 2017, το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε την πορεία του με νέα πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά. Το προϊόν της συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποταμιού, του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων κινήσεων της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε με φιλοδοξίες για διψήφιο ποσοστό. Οι διαφωνίες για τη λήψη αποφάσεων, με κορωνίδα τη στάση για το Σκοπιανό, οδήγησαν το Ποτάμι, τον Ιούλιο, στο να αποχωρήσει από το σχήμα. Εσχάτως, στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, ελήφθη η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές του 2019.