Σταύρος Κοντονής: «Είχα πει ότι θα πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή»
Πολιτική

Σταύρος Κοντονής: «Είχα πει ότι θα πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή»

Σταύρος Κοντονής: «Είχα πει ότι θα πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή»

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης μιλάει στο Open

Σεισμό στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι πρωινές δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, σχετικά με την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα το 2019.

Το χρονικό της κόντρας ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονή

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραιτήθηκε από όλα τα κομματικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως πήρε θέση κατά του κόμματος και υπέρ των επικριτών του για ένα από τα θέματα- φωτιά του τελευταίου 24ωρου: Βοηθά ο Ποινικός Κώδικας που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν στα μαλακά οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες;

Σύμφωνα με τον ίδιο την ευθύνη για τις αλλαγές που έγιναν, και μάλιστα τέθηκαν σε ισχύ άμεσα, έχει εξολοκλήρου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στη δημόσια τοποθέτησή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρει: «Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Η απάντηση του Κοντονή στο OPEN

Ο πρώην υπουργός βρέθηκε καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων του OPEN και τοποθετήθηκε σχετικά. «Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση τη σημερινή εξέλιξη, διότι υποστήριξα ακριβώς το αντίθετο σε μια συνομιλία που είχα με τον κύριο Παπαδάκη.

Όταν με ρώτησε τους λόγους της παραίτησής μου του απάντησα ότι αυτό είναι ένα θέμα που καλύτερα να μην το συζητήσουμε τη σημερινή μέρα. Η σημερινή μέρα είναι η μέρα της δικαιοσύνης και της νίκης του αντιφασιστικού κινήματος. Κατά τη διάρκεια όμως της συζήτησης προέκυψε το ζήτημα των ποινών που ενδεχομένως τους καταδικασθέντες της δίκης της Χρυσής Αυγής. Εκεί λοιπόν μίλησα για τον Ποινικό Κώδικα.

Από τη στιγμή που έχει καταργηθεί η διάταξη περί στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων, θα μπορούν να κατέβουν στις εκλογές, διαφορετικά χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Χάρηκα που άκουσα τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος πρότεινε να επανέλθει η διάταξη του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα.

Είχα πει ότι θα πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή. Δεν ήμουν ο πρώτος που μίλησε γι’αυτό το θέμα, είχε μιλήσει και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ήμουν Υπουργός Δικαιοσύνης είχα πει ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να πάμε στη βουλή με αυτό το σχέδιο Ποινικού Κώδικα.

Τότε είχα μιλήσει για τη μετατροπή του αδικήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα. Είχα αναφερθεί στη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Είχε γίνει τότε μεγάλος σάλος και από τις φεμινιστικές οργανώσεις για τα θέματα του βιασμού, όπως επίσης είχε αναφερθεί και από τον κύριο Παρασκευόπουλο θέματα που άπτονται του αδικήματος των βασανιστηρίων.

Όταν ήμουν Υπουργός είχα πει ότι δεν θα πάω στη βουλή αυτό το σχέδιο. Όμως, όταν το είδα αναρτημένο από τον επόμενο υπουργό δικαιοσύνης, μίλησα στη βουλή και είπα ότι αν σε τελική ανάλυση, αν ψηφιστεί σήμερα ας μην ισχύσει, ας ισχύσει σε βάθος χρόνου ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Ουδείς άκουσε. Να ρωτήσετε αυτούς που με αγνόησαν.

Μετά από 41 χρόνια στην Αριστέρα, λένε ότι εγώ γίνομαι πέμπτη φάλαγγα της δεξιάς. Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες».

Δείτε το βίντεο: