Τσίπρας – Καμμένος: Το “διαζύγιο” άργησε μια μέρα
Πολιτική

Τσίπρας – Καμμένος: Το “διαζύγιο” άργησε μια μέρα

Τσίπρας – Καμμένος: Το “διαζύγιο” άργησε μια μέρα

Με το πολιτικό τους διαζύγιο να βρίσκεται προ των πυλών, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι στην τελική φάση οριστικοποίησης των λεπτομερειών του. Οι δύο άνδρες μίλησαν για πρώτη φορά μετά από αρκετές μέρες, με την επιστροφή του κ. Καμμένου από ταξίδι του στο εξωτερικό, και κανόνισαν να βρεθούν. Εν τέλει, αυτό προγραμματίστηκε για την Παρασκευή, μετά και την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι οι εξελίξεις μετατιθενται για το τέλος της εβδομάδας.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι το προηγούμενο διάστημα η πλευρά Καμμένου ήθελε να παρουσιάσει τον πρωθυπουργό ως επισπεύδοντα. Γι’ αυτό και συνεργάτες του προέδρου των ΑΝΕΛ έλεγαν ότι ο κ. Καμμένος είχε τις προηγούμενες μέρες απορρίψει οχλήσεις του κ. Τσίπρα για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, φωτογραφίζοντας έντονη ενόχληση για το ενδεχόμενο «μεταγραφής» βουλευτών των ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το πρόωρο σπάσιμο του μορατόριουμ των δύο ανδρών αναφορικά με το Σκοπιανό που, αρχικά, προγραμματιζόταν να διαρκέσει έως τον Μάρτιο.

Όπως και να έχει, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των σχεδιασμών και των απόψεων του κ. Καμμένου, ο ίδιος εμφανίζεται εκνευρισμένος από τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και γι’ αυτό εκπέμπει σε υψηλούς τόνους. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι ο κ. Καμμένος μπορεί να είναι απρόβλεπτος και γι’ αυτό πόνταρε σε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ήδη από χθες, προκειμένου με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αξιολογηθεί η κατάσταση, να οριστικοποιηθούν οι όροι του «πολιτικού διαζυγίου» και αυτό, εν τέλει, να εκδοθεί χωρίς υπερβολές.

Η ώρα του Καμμένου

Βεβαίως, σήμερα είναι μια σημαντική μέρα σε πολλά μέτωπα. Αρχικά, νωρίς το πρωί ο κ. Καμμένος μιλά στη Βουλή για την τροπολογία αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16 και τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται στη συμφωνία με το αμερικανικό δημόσιο. Και, αμέσως μετά, είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ: εκεί ο κ. Καμμένος μπορεί να μην ανακοινώσει (ακόμα) την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αλλά όλοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους ως προς το πώς θα κινηθούν ενόψει της έλευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Αυτό που αναμένεται να κάνει, είναι να περιγράψει τα επόμενα βήματα του κόμματός του και να διασαφηνίσει, ποια θα είναι η στάση του στο σενάριο «ανοχής» που περιγράφει ο κ. Τσίπρας, εφόσον εν τέλει επέλθει η προαναγγελθείσα ρήξη.

Σημειωτέον, πάντως, ότι, μετά την οριστικοποίηση του ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου για την Παρασκευή, η προγραμματισμένη για σήμερα «τηλεμαχία» των δύο, με τον πρωθυπουργό να μιλά στο OPEN και τον κ. Καμμένο στο Star αναβλήθηκε. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να δώσει κανονικά την προγραμματισμένη του συνέντευξη, ο κ. Καμμένος, όμως, μετέθεσε τη δική του για την Παρασκευή, μετά το ραντεβού του με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να μην δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν, αν και στο Μαξίμου προσβλέπουν σε ένα διαζύγιο πιο ήπιο και στο πνεύμα της αγαστής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ επί σχεδόν μια τετραετία.