Μακεδονική «σαλάτα» πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες σε Σκόπια και Αθήνα
Πολιτική

Μακεδονική «σαλάτα» πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες σε Σκόπια και Αθήνα

Μακεδονική «σαλάτα» πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες σε Σκόπια και Αθήνα

Αναταράξεις στην Αθήνα προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή της πΓΔΜ, ο οποίος έκανε λόγο για «διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» που είναι δυνατή ακόμα και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και για «Μακεδονία του Αιγαίου».

Βεβαίως, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είναι εξηγήσιμη: αφενός, προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις που υφίσταται από την αντιπολίτευση και αφετέρου να συγκρατήσει την εύθραυστη πλειοψηφία των 80 βουλευτών που έχει ενόψει της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος.

Κάπως έτσι, έφτασε να λέει πράγματα που, για την Αθήνα, ήταν εκτός του πλαισίου της Συμφωνίας των Πρεσπών και είχαν χαρακτήρα αλυτρωτισμού. Έτσι, οι λεκτικές ακροβασίες του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, παρά το ότι είναι κατανοητή η προσπάθειά του να περάσει τη Συμφωνία χωρίς αναταράξεις, χτύπησαν καμπανάκια στην Αθήνα.

Παρέμβαση Παυλόπουλου

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν και η παρέμβαση του ίδιου του Προκόπη Παυλόπουλου, οποίος υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της να αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες διότι τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει».

«Αυτό είναι σαφές από την πλευρά μας γιατί – όπως το λέμε εμείς, οι Έλληνες – «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παυλόπουλος στα πλαίσια της συνάντησής του με τον Σλοβένο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πυροσβεστική παρέμβαση και σκοπιανή αναδίπλωση

Το Μαξίμου έσπευσε, με αυτά τα δεδομένα, να παρέμβει πυροσβεστικά. Στο παρασκήνιο ξεκίνησε μια αλυσίδα επαφών, με την ελληνική πλευρά να απευθύνεται και προς τη μεριά του ΟΗΕ. Έτσι, μετά και την παρέμβαση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προς τον κ. Ζάεφ, η σκοπιανή πλευρά αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, επικαλούμενη το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι καμία αλυτρωτική τάση δεν εκφράζει και επισημαίνοντας ότι είναι δεσμευμένη «σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν», προσέθεταν. Σε παρόμοια κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση Κατρούγκαλου-Ντιμιτρόφ που έγινε χθες, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να προχωρήσει η διαδικασία κατά τα προβλεπόμενα.

Τα δύο crash test

Παρά τις λεκτικές ακροβασίες, πάντως, μπροστά είναι τα δύο πιο κρίσιμα ορόσημα: ο κ. Ζάεφ έχει μπροστά του μια ψηφοφορία στην οποία χρειάζεται 80 βουλευτές -ακριβώς τόσους έχει τώρα- για να εγκριθούν οριστικά οι αλλαγές του Συντάγματος της πΓΔΜ. Τότε, η γειτονική χώρα τελειώνει με τις υποχρεώσεις της και η μπάλα έρχεται στο ελληνικό γήπεδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ακόμα και προς το τέλος Ιανουαρίου μπορεί να κληθεί η ελληνική Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.